Agrifoto

Nieuws Jaarcijfers

Corona trekt zware wissel op jaarcijfers Agrico

17 December 2021 - 1 reactie

Agrico-leden hebben €2 miljoen euro in de (poot)aardappel coöperatie gestopt middels een ledenfinancieringsprogramma. Begin 2022 volgt een nieuwe inschrijvingsronde. Dat maakte het Emmeloorder bedrijf tijdens de digitale ledenvergadering bekend.

Agrico behaalde over seizoen 2020-2021 een netto omzet van €293 miljoen. Een jaar eerder was dat nog €332 miljoen. Een verschil van bijna €40 miljoen, ofwel 12%. Agrico spreekt van een 'moeizaam seizoen' door de coronacrisis. De afzet liep flink terug in vrijwel alle marktaandelen. Belangrijke afzetmarkten waren slecht. Onder andere omdat de liquide middelen bij kopers ontbraken. Ook in de uitbetalingsprijzen werd het moeilijk seizoen gemerkt. Die kwam op €25,77 per 100 kilo uit.

Ondanks de fors lagere omzet zegt de coöperatie in een persbericht niet ontevreden te zijn met het eindresultaat. Organisatorisch kijkt het terug op een goed jaar.

Ledenfinanciering
De solvabiliteit van het bedrijf is afgelopen zomer verbeterd doordat leden €2 miljoen in de coöperatie hebben gestoken via een ledenfinancieringsronde. In januari volgt een volgende ronde van de achtergestelde lening. Hiermee beoogt Agrico het vermogen verder te versterken. Het totale groepsvermogen komt voor 2020-21 uit op €33,85 miljoen. Een jaar eerder was dat nog €30,5 miljoen. In totaal omvat de achtergestelde leningen van leden nu €5,9 miljoen tegenover €3,74 miljoen in 2019-20, zo valt uit het jaarverslag op te maken.

Export Algerije gehalveerd
Naast beperkte financiële middelen was een gebrek aan containers een andere moeilijkheid. Die gold voor sommige bestemmingen. In Europa deden Spanje, Portugal en Italië een stap terug qua omzet. Zo werd 5.000 ton minder Agria's naar Spanje uitgevoerd. Overzees valt Algerije op. Dankzij een quotering voor pootaardappelen is slechts de helft van het gebruikelijke volume door Agrico geëxporteerd. Waar 75.000 tot 85.000 ton normaal was, hield het afgelopen seizoen met 44.000 ton op.

Agrico leverde afgelopen seizoen 510.700 ton pootaardappelen en 112.300 ton consumptieaardappelen af. Het areaal consumptieaardappelen groeide ruim 300 hectare. Bij pootgoed was dat 215 hectare. Dit ondanks een krimpend ledenaantal (-112) en iets minder telers.

Lagere consumptieprijzen
Ondanks dat meer tafelaardappelen werden geconsumeerd sinds de coronacrisis werd het gemis van export en een malaise in de fritesaardappelmarkt wel gevoeld. De gemiddelde uitbetalingsprijs voor tafelaardappelen kwam over oogst 2020 uit op €13,14 per 100 kilo, tegenover ruim €19 een jaar eerder. Dat is exclusief PlanetProof-vergoeding. Zo'n 95% van het aardappelvolume wordt onder dit label geteeld. Het areaal tafelaardappelen, vooral gericht op de Nederlandse versmarkt, groeit wel constant.

De biologische tafelaardappelen werden uitbetaald op gemiddeld €28,53 per 100 kilo. Dat is een tientje minder dan het seizoen ervoor. Qua export liet vooral Duitsland het afweten, omdat het land zelf een goede oogst kende. Van de ruim 19.000 ton die Agrico afzette in 2020 bleef 8.000 ton in ons land. Niet alleen Albert Heijn, maar ook meer verpakkers namen product af. Omdat de retail over wil schakelen van 80% naar 100% Nederlands product verwacht Agrico een verdere groei in de komende jaren.

Meer robuuste rassen
In het huidig seizoen is de situatie heel anders. Door een extreem hoge phytophthoradruk liggen de opbrengsten fors lager en de prijzen hoger. Met robuuste rassen hoopt Agrico het aandeel verder uit te bouwen. In 2020 bestond ruim 50% van het areaal uit robuuste rassen. Afgelopen seizoen werden twee nieuwe rassen geïntroduceerd, waaronder het phytopthoraresistente ras Fenna. Die bleef ook dit seizoen gevrijwaard van de gevreesde ziekte, zegt Agrico Research directeur Sjefke Allefs.

Agrico spreekt over next generation rassen bij de robuuste biologische rassen. Inmiddels worden die – in samenwerking met Agrifirm – ook door conventionele aardappeltelers geteeld in proefverband. De voorlopige conclusie is volgens Alefs dat in de eerste helft van het groeiseizoen gemiddeld vijf bespuitingen kunnen worden overgeslagen. Toch was zomer 2021 ook uitdagend voor deze rassen. In enkele dagen tot een paar weken werden resistenties doorbroken. Het doel is daarom zo snel mogelijk rassen met twee of meer resistentiegenen te ontwikkelen. Het eerste ras hoopt Agrico in 2024 op de markt te brengen.

Green Deal als kans
De Europese Green Deal is een kans voor Agrico, vanwege de gewenste groei in het biologisch areaal tot 25%. Om ook het gebruik van biologisch geteeld uitgangsmateriaal te verplichten moet wel de meeste Europese wetgeving worden aangepast, weet commercieel manager Wieger van der Werff. Alleen in Nederland en Frankrijk is het verplicht om biologisch uitgangsmateriaal te gebruiken. In de meeste andere landen gebruiken biologische telers gangbaar pootgoed. Een gemiste kans voor Agrico. Wel gaat de coöperatie investeren in dit marktsegment met een herintroductie van de merknaam Bioselect.

Wat betreft de pootgoedexport in het huidig seizoen is Agrico positief. Van der Werff zegt dat de Europese markt er beter uitziet dit seizoen. De fritesindustrie draait op volle toeren en hoopt de areaaldaling om te draaien in een uitbreiding. Ook is er hoop dat Algerije het importquotum naar 80.000 ton verhoogd, wat zowel in afzet als prijs een verschil maakt. Het dure containertransport blijft een punt van zorg. Ook zijn jute en pallets fors duurder. Het is de vraag of alle afnemers die kosten willen betalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
jan 17 December 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10895785/corona-trekt-zware-wissel-op-jaarcijfers-agrico]Corona trekt zware wissel op jaarcijfers Agrico[/url]
er zijn kleine handelshuizen die gewoon meer betaalden dan jaar er voor
die hebben toch ook corona?

U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse pootaardappelen

Magere pootgoedoogst komt met moeite op gang

Nieuws Aardappelen

Roep om ketenorganisatie in Schotse pootgoedsector

Analyse Aardappelen

Ziektedruk en vernietigen loof uitdaging in pootgoed

Nieuws pootaardappelen

Pootgoed al vroeg aan de maat, veel primair virus

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox