Meer nieuws

aardappelen aardappelbewaring

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt lijkt in pauzestand te staan

De aardappelmarkt lijkt na een constant opgaande lijn vanaf medio november momenteel op 'standje pauze' te staan. De verschillende marktprijzen in de EU-4 landen noteren al een wat langere periode onveranderd met in sommige gevallen (Belgapom en PCA/Fiwap) een rustige of stabiele stemming.
3 Maart 2023
HZPC

Nieuws Pootgoed

Rendement pootgoedteelt bij HZPC niet eerder zo hoog

Pootgoedhandelshuis HZPC heeft zijn prognoseprijs voor oogstjaar 2022 bekend gemaakt. Die komt op €36,20 per 100 kilo en dat is 10% meer dan een jaar eerder werd behaald. Het hectareresultaat is volgens het Friese bedrijf de hoogste ooit en ruim een vijfde hoger dan telers in 2021 kregen uitgekeerd.
1 Maart 2023
aardappelen

Nieuws Aardappelen

Termijnmarkt aardappelen leeft in een eigen wereld

Wie de aardappeltermijnmarkt en fysieke marktbewegingen naast elkaar legt ziet een bijzonder beeld ontstaan. Waar de termijnmarkt op zoek is naar een bodem heeft de fysieke markt die vooralsnog onder de voeten. Wat geeft dit de markten voor perspectief de komende periode?
27 Februari 2023
aardappelen akkerbouw aardappelverwerking

Analyse Aardappelen

Even aan boom schudden in aardappelen, lijkt het idee

Gelet op de actuele stemming in de aardappelmarkt, die rustiger is, lijkt het er op of er even aan de boom moet worden geschud. Met wellicht het idee om telers te activeren aanbod te geven voor latere levering in bijvoorbeeld mei.
24 Februari 2023
aardappelen akkerbouw frites aardappelverwerking frituur

Analyse Aardappelen

Verwerkingscijfer januari schiet naar recordhoogte

De aardappelverwerkende industrie is in vliegende vaart aan de eerste maand van 2023 begonnen. Niet eerder werden er in januari zoveel aardappelen verwerkt. En een naar verhouding groot deel daarvan komt ook nog eens gewoon uit Nederland.
24 Februari 2023
frites McDonalds

Nieuws Aardappelen

Tekort aan aardappelen remt Franse verwerking

Aardappelverwerkers in Frankrijk hebben dit seizoen tot nu toe minder product verwerkt dan vorig jaar het geval was. Vooral in december viel de verwerking terug. Voor voldoende vrije aardappelen moeten de Franse fabrieken de grens over, maar ook daar valt het niet mee om voldoende grondstof los te peuteren.
24 Februari 2023
poten aardappels poten aardappelen poten

Achtergrond Aardappelen

Veel factoren belemmeren groei van aardappelareaal

Het aardappelareaal in Noordwest-Europa kan dit jaar een fikse groei laten zien. Immers, de contractprijzen zijn significant toegenomen en de teeltkosten dalen. Toch zijn er veel externe factoren die wel degelijk de rem op het areaal kunnen gooien. Het nieuwe Europese landbouwbeleid is, zeker in intensieve teeltgebieden, een bepalende factor.
23 Februari 2023
aardappelen

Nieuws Aardappelen

Prima perspectief maar weinig vertrouwen

Voor het komend aardappelseizoen bieden de geboden contractprijzen telers een prima perspectief. Tegelijkertijd is het vertrouwen op de actuele markt ver te zoeken. Een bewaarpremie zit er gewoonweg niet in. In de aardappelwereld wordt met de dag geleefd, zo lijkt het.
20 Februari 2023
aardappelen aardappelexport

Nieuws Aardappelen

Nederlandse aardappel blijft gewild in buitenland

Zowel de poot- als consumptieaardappelexport liepen ook in januari als een trein en daarmee loopt dit seizoen bovengemiddeld. Afrika en Azië nemen nu al recordhoeveelheden pootgoed af. België en andere Europese landen zijn zot op de Nederlandse consumptieaardappel.
20 Februari 2023
aardappelen agria Aardappeltransport Afleveren

Analyse Aardappelen

Cash settlement aardappel nadert de 30 euro

De aardappelprijzen op de fysieke markt zitten al een tijdje in de lift. Vooral in België en Frankrijk is het aanbod krap en trekken de verwerkers de portemonnee om het beperkte deel vrije aardappelen in handen te krijgen. Die hoge prijzen in de fysieke markt zijn niet in overeenstemming met wat er op de termijnmarkt gebeurt en dat zorgt voor een bijzondere situatie.
18 Februari 2023
HZPC

Nieuws HZPC

HZPC verwacht omzetgroei van 10 procent

Pootgoedhandelshuis HZPC verwacht voor boekjaar 2022/23 een omzetgroei van 10% vergeleken bij vorig jaar. In 2021/22 was de omzet €352 miljoen. Volgens de verwachting neemt de brutomarge toe tot €66 miljoen tegenover €63,9 miljoen vorig jaar.
17 Februari 2023
aardappelen aardappelperceel china

Analyse Aardappelen

Een slapende reus is wakker op de fritesmarkt

De fritesexportmarkt heeft in 2022 kennis gemaakt met een ‘new kid on the block’. De hoge kostprijs en verkoopprijs van frites heeft namelijk ook een keerzijde. Het zorgt ervoor dat nieuwe landen een kans krijgen om product te exporteren. Dat heeft ook impact op de export vanuit Europa en Noord-Amerika op de korte en lange termijn. Wordt 2020 een keerpunt in de friteshistorie?
16 Februari 2023
aardappelen aardappelbewaring

Analyse Aardappelen

België heeft nog maar weinig vrije aardappelen

Belgische aardappeltelers hebben sinds de start van het bewaarseizoen geen haast met het afleveren van aardappelen. Dat betekent niet dat er nog volop vrije aardappelen zijn. Sterker nog: de voorraad vrije aardappelen op 1 februari is in vijf jaar niet zo klein geweest.
14 Februari 2023
aardappelbewaring

Analyse Aardappelen

Waarom aardappelen geen uien zijn

Terwijl de uienmarkt maar geen plafond lijkt te kennen botsen aardappeltelers weldegelijk tegen de bovenkant aan. Afnemers blijven stoïcijns €30 hanteren als absolute prijs. De termijnmarkt brengt wat dat betreft maar weinig bevestiging voor de teler. In deze video vertelt marktanalist Niels van der Boom of wachten op een prijsverhoging reëel is en hoe verwerkers in de wedstrijd zitten.
13 Februari 2023
aardappelen akkerbouw frites aardappelverwerking frituur verwerking

Nieuws Aardappelen

Nederland profiteert van Australisch fritestekort

Consumenten in Australië moeten diep in de buidel tasten voor een zakje chips of portie frites. Door een kletsnat groeiseizoen is de aardappeloogst langs de oostkust gedecimeerd. Exporteurs van bevroren aardappelproducten uit het kleine Nederland profiteren daar weer van. David is zo Goliath aan het bevoorraden om in Bijbelse termen te spreken.
13 Februari 2023
aardappelen aardappelbewaring agria

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt laat herkenbaar patroon zien

De huidige situatie in de Noordwest-Europese aardappelmarkt laat zo, de maand februari in lopend, een herkenbaar patroon zien. Dat begint eerst, zoals we de laatste weken zien, de 'roze ballon' oplaten. Vooral op initiatief vanuit België en Frankrijk wordt de weg naar boven gestaag voortgezet om in de laatste weken op de €30 per 100 kilo uit te komen. 
10 Februari 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox