Meer nieuws

grond erf

Analyse Akkerbouw

Is huurgrond volgend jaar een schaars goed?

Met een tarweprijs die solide rond het €400 niveau beweegt – en daarmee ook andere granen meetrekt – wordt het gewas interessanter dan het de laatste 25 jaar is geweest. Dat geldt ook voor grondeigenaren die voorheen verhuurden. Betekent dit dat huurgrond schaars wordt in Europa? In deze analyse zetten we de trends uiteen per regio in Nederland en daarbuiten.
13 Mei 2022
geld inflatie

Analyse Aardappelen

Afrekenweek aardappelen kan tonnen schelen

Al jaren is week 17 een belangrijke graadmeter voor de rendementen in de teelt van aardappelen. De termijnmarkt en de fysieke markt zijn nauw met elkaar verbonden en veel aardappelen in Nederland worden op waarde gezet (geprijsd) in week 17.
12 Mei 2022
biologisch erwten Agrifoto2 eggen

Analyse BB Biologisch

Nauwelijks vrije handel op biologische markt

Er is weinig vrije handel in biologische aardappelen en uien op het moment. De meeste verwerkers hebben hun verplichtingen naar leveranciers grotendeels afgedekt. Daarbij is de vraag op de markt niet van dien aard dat men een voorraad wil aanhouden.
12 Mei 2022
aardappelen beregenen Gewastour2020

Gewastour aardappel - week 19

Aardappelen ook steeds meer aan neerslag toe

Dat het de afgelopen dagen droog was heeft elke teler mogen ervaren. Nu de droogte blijft aanhouden zijn de eerste aardappeltelers aan het denken over beregenen van hun aardappel land terwijl de andere met met moeite zit te wachten op een bui.
11 Mei 2022
Equans

Aangeboden door EQUANS

Slim duo: data en condensdrogen

De aardappelen van akkerbouwbedrijf NIVU worden met het jaar beter. Het geheim? Een gloednieuwe mechanische bewaarloods waarbij data en condensdroogtechnologie elkaar versterken.
11 Mei 2022
aardappelen aardappelperceel ruggen spuiten gewasbescherming frankrijk

Analyse Aardappelen

Aan de vooravond van een historisch seizoen

Steeds meer lijkt de aardappelmarkt in een unieke situatie te belanden. Het duurt zeker nog acht weken voor de aardappelindustrie de oude oogst heeft verwerkt. Desondanks staat de nieuwe oogst al volop in de schijnwerpers. Maken telers al plannen voor seizoen 2023 en zo ja, gaan ze dan minderen in areaal? Je leest het in deze analyse.
10 Mei 2022
aardappelen poten Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Poten aardappelen vlot naar de eindstreep

Het stabiele, droge weer heeft ervoor gezorgd dat de meeste aardappelen begin mei gepoot zijn. Voor het aanfrezen van de ruggen is dit droge weer juist een probleem. Telers grijpen noodgedwongen naar het beregeningshaspel om vocht in de rug te houden.
10 Mei 2022

Video Aardappelen

Markt tendeert verder vast, zit er nog meer in?

De aardappelmarkt zet stappen omhoog, waarbij de Belgische noteringen de trend zetten, zo vertelt DCA-marktexpert Edwin Burgers. Het seizoen nadert het einde, maar is zeker nog niet over. Wat heeft de markt in de staart van het seizoen nog in petto?
9 Mei 2022
aardappelen akkerbouw aardappeloogst aardappelbewaring

Analyse Aardappelen

Belgen trendsetter op leger wordende aardappelmarkt

De afgelopen week is de aardappelmarkt in een stroomversnelling geraakt. Waar het in de periode maart en april moeizaam ging aangaande de prijsvorming lijkt met het afwikkelen van het april termijncontract in week 17 de markt vleugels te hebben gekregen.
6 Mei 2022
voorjaar peen zaaien Agrifoto biologisch vroege peen

Analyse BB Biologisch

Biologische markt blijft behoorlijk vast zitten

De stemming op de biologische markt voor aardappelen, uien en peen is een beetje in de mineur. De prijzen blijven op zich overeind maar het is volgens insiders een hele kunst om een koper te vinden op het moment. Welk effect heeft dat op de prijzen?
5 Mei 2022
aardappelen pootgoed Agrico Agrifoto zakken

Nieuws Aardappelen

Indicatieprijs pootgoed fors gestegen bij Agrico

Pootgoedhandelshuis Agrico heeft vandaag (woensdag 4 mei) de gemiddelde indicatieprijs voor pootgoed bekend gemaakt. Voor het tweede jaar op rij heeft corona een zware wissel getrokken op de pootgoedmarkt. Desondanks komt voorlopige prijs fors hoger uit dan vorig jaar.
4 Mei 2022
aardappelen aardappeloogst Verenigde Staten

Nieuws Aardappelen

Klimaatverandering maakt aardappelteelt riskanter

Veranderingen in het klimaat kunnen grote gevolgen hebben voor de agrarische sector. Zo ook voor de aardappeltelers in de Amerikaanse staat Maine, waarschuwen experts. Het seizoen in de staat in het noordoosten van de VS wordt langer, terwijl de risico's van de aardappelteelt toenemen.
3 Mei 2022

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt gaat verder omhoog

Het aardappeltermijnmarktcontract is eigenlijk een week te vroeg afgewikkeld. De aardappelmarkt trekt verder aan en dat lijkt wel even door te gaan, volgens DCA-marktexpert Edwin Burgers. Het seizoen gaat richting het einde. Wat heeft de markt nog in het staartje van het seizoen?
2 Mei 2022
Certis

Aangeboden door Certis

Snelle start met Olie-H geeft luis en virus minder kans

Viruspreventie in pootgoed wordt elk jaar een grotere uitdaging. Dat komt onder meer door de verdergaande versmalling van het middelenpakket voor luisbestrijding. Ko en Wim de Kraker uit Zaamslag hebben hun strategie daar inmiddels op afgestemd.
2 Mei 2022
aardappelen aardappelverwerking

Achtergrond Agrico en Nedato

'Tafelaardappelen rendabel houden, dat is onze taak'

Aardappelcoöperaties Agrico en Nedato maakten bekend de mogelijkheden tot een samenwerking op het gebied van tafelaardappelen te verkennen. Dat is een interessante combinatie.
29 April 2022
aardappelen Agrifoto4

Analyse Aardappelmarkt

Aardappelmarkt heeft vaste ondertoon

De huidige  aardappelmarkt heeft een vaste ondertoon. Dat blijkt ook uit de verschillende noteringen en andere signalen uit de markt. PCA/Fiwap meldt eigenlijk al wat langer dat de markt een volgende (flinke) stap omhoog kan maken en liet dit dinsdag 26 april al zien in de publicatie voor Fontane en Challenger (€20 tot €22). Belgapom volgde vrijdag door een stap omhoog te zetten van €20 naar €22.
29 April 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief