Meer nieuws

contract

Achtergrond Aardappelen

Zo veranderen de aardappelcontractprijzen

Voorzichtig zijn de grote Europese aardappelverwerkers begonnen met het peilen van de stemming onder hun telers als het om de aardappelcontracten voor 2023-2024 gaat. De eerste voorstellen zijn bekend en deze laten een forse stijging zien. Het is de vraag of dit echter voldoende is en of de aardappelteler niet liever een ander gewas verbouwd met minder risico's.
9 November 2022
schaap

Nieuws Aardappelen

Schaap zoekt verdubbeling in vroege aardappelen

Aardappelverwerker Schaap Holland zet voor teeltjaar 2023 in op een verdubbeling van het areaal Aromata. Deze vroege consumptieaardappel wordt door het bedrijf breed ingezet. Zowel de opbrengst als het financieel rendement zijn dit jaar goed. Het resultaat van de pool komt uit op bijna €30 per 100 kilo. 'Kun je voor die prijs geen aardappelen telen, dan kun je beter iets anders gaan doen', zegt directeur Hans Geling.
8 November 2022
aardappelen

Video Aardappelen

Bodem aardappelmarkt iets opgetrokken

PotatoNL heeft maandag 7 november de prijsbodem voor fritesaardappelen iets opgetrokken. In de praktijk zijn er onder de €24 nauwelijks aardappelen te koop. Vooral de afstand tussen koper en verkoper blijft een ding. Nederlandse verwerkers komen hun verplichtingen na en houden zich verder koest. Dat maakt de teler onrustig.
7 November 2022
aardappelen

Nieuws Aardappelen

Lutosa opent nieuwe vlokkenfabriek in België

Vrijdag 4 november opende Lutosa op haar locatie in Leuze-en-Hainaut de deuren van een geheel nieuwe fabriek voor de productie van gedehydrateerde aardappelproducten. De lijnen kunnen samen 96 ton vlokken per dag produceren. Het is in korte tijd de tweede nieuwe aardappelfabriek die in de Belgische 'gouden driehoek' van start gaat.
7 November 2022
Equans

Aangeboden door Equans

Tips voor kiemvrije aardappelbewaring

Uitlopers en kiemen voorkomen bij het bewaren van aardappelen? Verleng de kiemrust met de tips van bewaarspecialist Henk Tebben van EQUANS Refrigeration.
7 November 2022
aardappelen aardappelbewaring Agrifoto2

Analyse Aardappelen

Onzekerheden verlammen de fritesaardappelmarkt

De fritesaardappelmarkt wordt compleet verlamd door alle onzekerheden die er in de wereld zijn. Zowel de fysieke- als de aardappeltermijnmarkt zijn stil gevallen. Er worden weliswaar enige transacties gemeld op de PAT, maar dat zijn over het algemeen aardappelen die al een vaste bestemming hadden en waar alleen nog een prijs op moest worden geplakt.
4 November 2022
aardappelperceel limburg

Analyse Aardappelen

Kostprijsshock in aardappelteelt op komst

De aardappelen zijn nog maar amper uit de grond of de discussie en het nadenken over volgend seizoen is alweer begonnen. Er liggen grote uitdagingen voor zowel teler als verwerker. Voor de teler om de juiste keuze te maken en voor de afnemer om een kostendekkend contract te presenteren.
1 November 2022
aardappelen

Nieuws Aardappelen

Aardappeltermijnmarkt zakt niet nog verder weg

Terwijl de huidige aardappeltermijnmarkt nog steeds in een dip zit wordt door de sector getracht een beeld te vormen voor komend seizoen. Veel onzekere factoren maken dat lastiger dan ooit.
31 Oktober 2022
aardappelen

Nieuws Aardappelen

Spanje rooit kleinste aardappeloogst ooit

Niet eerder werden in Spanje zo weinig aardappelen gerooid als dit seizoen. Dat is te wijten aan een combinatie van een klein areaal en tegenvallende opbrengsten na een extreem droog seizoen. Vooral de late aardappelrassen hebben het laten afweten.
31 Oktober 2022
aardappelen akkerbouw aardappeloogst rooien

Analyse Aardappelen

Hoe verder van de fabriek, hoe lager de aardappelprijs

Hoewel de verwerkers redelijk goed verspreid liggen door Europa (met name het westelijk deel), worden nog altijd veel kilometers gemaakt van het verladen van de aardappelen tot de verwerking. Dat krijgt door de fors hogere transportkosten, voortvloeiend uit de oplopende dieselprijzen, een nieuwe dimensie. Voor een partij aardappelen die qua afstand dichter bij de fabriek ligt, kan meer worden gemaakt dan voor een partij die een grotere afstand moet overbruggen.
28 Oktober 2022
aardappelen aardappelexport

Nieuws aardappelen

België is zot op Nederlandse consumptieaardappel

De export van Nederlandse consumptieaardappelen loopt aanzienlijk beter dan vorig seizoen. Met name de export binnen Europa ligt fors hoger. Exportbestemmingen buiten Europa nemen tot op heden evenveel af als in 2021.
28 Oktober 2022
aardappelen aardappeloogst rooien rooier oogsten Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Nederland oogst volgens CBS fors meer aardappelen

De droogte van afgelopen zomer blijkt maar weinig invloed gehad te hebben op de groei van de aardappelen. Dat is althans het beeld dat naar voren komt uit de voorlopige oogstraming van het CBS. De rekenmeesters verwachten dat de totale Nederlandse bruto aardappeloogst bijna 20% hoger uitkomt vergeleken met vorig jaar.
27 Oktober 2022
Kamps de Wild

Boerenbusiness Agribusiness Award

Kamps de Wild derde finalist Award

De jury van de Agribusiness Award heeft dit jaar drie bedrijven met hun product of dienst genomineerd. Boerenbusiness feliciteert Kamps de Wild als derde en laatste genomineerde voor de Agribusiness Award 2022. Het bedrijf heeft zijn product Nucrop voor de Award aangemeld.
27 Oktober 2022
aardappelen Agrifoto2

Analyse Gewasmonitor

EU stelt oogstraming aardappelen opnieuw bij

De goede herfstomstandigheden in de Europese Unie hebben gezorgd voor een vlotte aardappeloogst en inzaai van wintergraan. In Duitsland en België zijn er beduidend minder aardappelen, terwijl in Polen de oogstraming juist wat positiever uitpakt.
26 Oktober 2022
aardappelen

Video Aardappelen

Aardappelmarkt zit in lastige fase

Het gaat nog wel goed komen met de aardappelmarkt, althans daar gaan we vanuit. Op het moment zitten we alleen in een lastig fase, vertelt DCA marktexpert Edwin Burgers. Er zijn partijen die zich niet goed houden in de bewaring. Dit heeft wat extra aanbod tot gevolg en zorgt daarmee voor een dipje in de stemming op de markt.
24 Oktober 2022
aardappelen aardappeloogst Verenigde Staten oogsten

Nieuws Aardappelen

Aardappeloogst Verenigde Staten valt opnieuw tegen

De Amerikaanse aardappeloogst pakt dit seizoen opnieuw fors kleiner uit. Dat brengt vooral fritesproducenten in een lastig pakket omdat voldoende grondstof lastig te vinden is. Voor de Europese aardappelverwerkers creëert het kansen op de Noord-Amerikaanse markt, of gaat Canada er met de winst vandoor?
24 Oktober 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief