Meer nieuws

Gewastour

Boerenbusiness stagevacature

Word jij onze stagiair voor de Gewastour 2024?

Heb je affiniteit met de akkerbouw en zin om jezelf op een gaaf project te storten? Wij hebben bij Boerenbusiness vanaf februari 2024 weer plek voor een stagiair voor onze Gewastour aardappelen en uien. Ben jij nog op zoek naar een stage? Neem contact met ons op!
15 November 2023
regen wateroverlast

Opinie Krijn J. Poppe

Verdronken oogst, verzonken kosten

De kletsnatte herfst brengt problemen met zich mee. Vooral bij akkerbouwers die nog gewassen op het land hebben staan en hun oogst zien verdrinken en verrotten. Het roept de vervelende vraag op op welk moment je moet besluiten om zo'n gewas op te geven en te laten zitten.
15 November 2023
aardappelen

Nieuws Aardappelen

De huidige prijsstijging heeft twee gezichten

Het besef dat een (significant) deel van de aardappelen in de grond blijven zitten dit najaar komt bij steeds meer mensen in de Europese aardappelsector. Een neveneffect is dat dat voor een opwaartse prijsbeweging zorgt. Die stijging heeft ook een ander gezicht. Marktanalist Niels van der Boom legt uit hoe dat zit.
13 November 2023
aardappelen aardappeloogst Innovator

Nieuws Aardappelen

Zo verloopt de oogst in 9 Europese landen

Heel Noordwest-Europa worstelt met het laatste deel van de aardappeloogst na de vele neerslag in oktober en november. Koning Winter deelt ondertussen de eerste speldenprikjes uit. In Zuid- en Centraal-Europa is de oogst goed afgerond maar wel getekend door droogte dit seizoen.
13 November 2023
regen nat neerslag

Nieuws Aardappelen

Het wordt spannend voor 4 miljoen ton aardappelen

Optimisten die 1 november nog vol goede moed waren over het einde van aardappeloogst 2023 moeten ook nu flink slikken bij het aanzien van het land. De slotakte in heel Noordwest-Europa loopt extreem moeizaam. Op veel plekken hoef je aan rooien überhaupt niet te denken. Dat heeft impact op ruim 4 miljoen ton aardappelen.
10 November 2023
euro beurs economie

Analyse Aardappelen

Eerste cash settlement oogst 2023 bekend

Dat de markt voor fritesaardappelen een volatiel karakter heeft ondanks alle zekerheden die er worden gezocht door prijsafspraken te maken (lees: contracteren) is maar weer eens flink duidelijk gemaakt de afgelopen zes maanden. Het verschil tussen de laatste cash settlement (CS) vorig seizoen en de eerste dit seizoen is groot.
9 November 2023
Sla

Aangeboden door Spuit Academie

'De grootste uitdaging is dat middelen verdwijnen'

Dolf van Ursem (46) heeft een teeltbedrijf in Heerhugowaard. Hij volgde de cursus van de Spuit Academie. In dit artikel vertelt hij over zijn toekomstvisie op gewasbescherming en hoe de cursus hieraan heeft bijgedragen.
9 November 2023
Van Iperen

Aangeboden door van Iperen

Aardappelen binnen: nu aandacht voor de bewaring

De oogstomstandigheden waren niet ideaal, maar de meeste aardappelen liggen in de schuur.
9 November 2023
aardappelen pootgoed regina

Analyse pootaardappelen

Pootgoedareaal 2024 is een lastige legpuzzel

De sorteer- en opzakmachines bij de pootgoedtelers draaien nog maar nauwelijks maar de areaalplanning van 2024 staat alweer voor de deur. Door de hoge bladluisdruk het afgelopen seizoen - met als gevolg de vele klasseverlagingen door virus - valt die planning niet overal mee. Er moet soms met minder genoegen worden genomen. Een verschuiving in de rassen is wel duidelijk zichtbaar.  
8 November 2023
Gewastour 2023

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

De proefrooicijfers van de fritesaardappel Innovator tekenen het bijzondere groeiseizoen van 2023. De nagroei heeft zoals verwacht de laatste weken voor veel extra kilo's gezorgd, maar daarmee werd de achterstand van het begin niet ingehaald. De gemiddelde opbrengst ligt met een spreiding van 66 tot 38 ton per hectare het laagste sinds jaren.
7 November 2023
akkerbouw nat

Analyse Aardappelen

Regenval in Vlaanderen kost laatste aardappelen

De flinke hoeveelheid regen de laatste dagen in West-Vlaanderen met als “laatste druppel” maandagochtend 6 november kunnen wel eens de nekslag worden van de nog in het veld staande aardappelgewassen. Uit een rondgang langs de velden en bijvoorbeeld ook de oogst voortgang overzicht van Aviko was bekend dat het grootste areaal nog te rooien aardappelen in België in Vlaanderen zou liggen.
6 November 2023
aardappelbewaring

Marktupdate Aardappelen

Geen peil te trekken op huidige aardappelmarkt

Dat er grote verschillen zijn tussen de meeleveraardappelen, aardappelen die bijvoorbeeld omwille van de kwaliteit weg moeten en goede vrije aardappelen droog uit de schuur is geen verrassing. De huidige range in de PotatoNL is alleen wel heel erg breed. Alle aardappelen die nu om wat voor een reden dan ook van de markt verdwijnen bieden perspectief voor de bewaarders.
6 November 2023
regen

BB Weer met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

De grote hoeveelheden neerslag brengen met name akkerbouwers aardig in de problemen. Zij willen graag op het land aan de slag. Komt er binnenkort een einde aan de huidige Nederlandse moesson? Weerman Robert de Vries geeft hierop antwoord in zijn Boerenbusiness weerupdate.
3 November 2023
aardappelen Eric van der Linde

Nieuws Aardappelen

Van der Linde slankt aardappeltak af

Aardappelhandel Van der Linde BV stopt met het contracteren van fritesaardappelen, zo is deze week bekendgemaakt. Het bedrijf uit Emmeloord blijft wel actief in het verpakken, exporteren en verhandelen van aardappelen en peen.
3 November 2023
regen nat

Analyse Akkerbouw

Seizoen 2023 eindigt zoals het begon: veel te nat

De natte start van het huidige groeiseizoen krijgt in de herfstmaanden een vervolg in dezelfde stijl. Na een uiterst natte oktober begint november ook op deze voet. Dat knelt bij de oogst van aardappelen, die nog lang niet overal achter de planken zitten. De peen- en witlofoogst moet nog praktisch helemaal gebeuren. Het werkplezier is er voor de meeste akkerbouwers wel even af en de stemming wordt er niet positiever op.
3 November 2023
regen nat

Nieuws Aardappelen

Geen modder maar vaste grond onder aardappelprijs

De aardappeloogst in Noordwest-Europa heeft zich letterlijk vastgereden in de modder om de laatste aardappelpercelen boven water te krijgen. In de markt is nu ook het feit geland dat alles nog niet in kannen en kruiken is. Welke gevolgen dit heeft voor de prijsvorming én wat het perspectief is, schetst marktanalist Niels van der Boom.
30 Oktober 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox