Meer nieuws

Gewastour 2024

Gewastour Kees Trouw

'Opbrengstpotentie van pootgoed dit seizoen lager'

De schaarste aan pootaardappelen voor dit seizoen is bekend, maar over de kwaliteit van de poters hoor je nauwelijks iets. Akkerbouwer Kees Trouw maakt zich zorgen over de opbrengstpotentie van de pootaardappel, die mogelijk kracht mist. Ook vertelt de deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour over zijn bemestingsstrategie in fritesaardappelen. Hij wacht ook niet tot de laatst groeiende kilo.
21 Maart 2024
Bayer Cropscience

Aangeboden door Bayer CropScience

Boer on tour: overzicht van het aardappelseizoen

Akkerbouwer Jasper Roubos van Forward Farm 'Het Groene Hart' in Abbenes laat in de videoserie Boer on tour zien wat er allemaal moet gebeuren om gezonde en productieve gewassen te telen op een duurzame manier. Zo werken we aan draagvlak voor de moderne landbouw!
20 Maart 2024
aardappelen

Nieuws Aardappelen

Niet pootgoed maar grond dicteert aardappelteelt

De Boerenbusiness aardappelenquête voor teeltjaar 2024 komt met een opvallende conclusie naar buiten. Niet het tekort aan pootgoed, maar het gebrek aan land zorgt ervoor dat de teelt tegen de grens aanloopt. Zowel grote als kleine telers hebben daarmee te maken.
20 Maart 2024
frites

Nieuws Aardappelen

Haarscheuren in de aardappelverwerking

De schrikkeldag die februari dit jaar rijk was, is niet zichtbaar in de cijfers van de Nederlandse aardappelverwerking. Sterker nog: voor de derde maand op rij zijn er minder aardappelen verwerkt tot aardappelproducten vergeleken met vorig seizoen
18 Maart 2024
aardappelen

Nieuws Aardappelen

Krijgt de een te veel of de ander te weinig?

De fritesaardappelnotering PotatoNL laat een opvallend grote spreiding zien in de prijs. Daarmee is de vraag: krijgt de een nu te veel betaald of de ander te weinig? De aardappelmarkt zit duidelijk in een andere fase, waarbij de handel - als die er al is - behoorlijk stroever verloopt.
18 Maart 2024
aardappelen aardappelbewaring

Nieuws Aardappelen

Tjokvolle schuren drukken zwaar op Canadese teelt

Canadese aardappeltelers hebben in 2023 een recordhoeveelheid aardappelen gerooid. Dat is duidelijk terug te zien in de voorraadcijfers. In de bewaarschuren ligt 10% meer product ten opzichte van vorig jaar. In sommige staten bedraagt de voorraad zelfs bijna de helft meer van vorig seizoen. Al die extra aardappelen drukken zwaar op de teelt voor 2024.
18 Maart 2024
Gewastour 2023

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Het oogstrisico werd aardappelteler Daan Tap te groot met het ras Agria op de zware rivierklei. Daarom besloot hij vorig jaar voor een ander ras te kiezen en die switch pakte met de vele neerslag van afgelopen najaar goed uit. De weersextremen van de laatste jaren zijn een uitdaging voor de akkerbouw. Alleen zijn er ook uitdagingen die niets met het klimaat te maken hebben, vertelt Tap, die boert in een 'drukke' regio.
14 Maart 2024
pootgoed poten

Nieuws Aardappelen

Teler meer met hoofd bij nieuwe dan oude oogst

Genoeg onderwerpen voor het nieuwe seizoen vragen de aandacht van de teler. Wie wordt mijn afnemer? Beschik ik over pootgoed? Wat doen de teeltkosten? Zomaar wat vragen die spelen. Daarmee verschuift de 'afhandeling' van oogst 2023 naar de achtergrond, terwijl ook het verkoopseizoen nog vijf maanden te gaan heeft.
11 Maart 2024
aardappelen poten

Analyse Aardappelen

Voorjaar in de lucht doet wat met aardappelmarkt

Vanaf de weg lijkt het misschien heel wat maar over het algemeen is het nog bijzonder op de Noordwest-Europese akkers. Het is traditioneel wel zo dat als de dagen lengen, het weer verbetert en de voorspellingen voor de langere termijn goed lijken, het bij de akkerbouwer gaat kriebelen en dat de aardappelmarkt daarop kan reageren.
8 Maart 2024
aardappelen aardappelperceel

Nieuws Aardappelen

Kersvers aardappelbedrijf wisselt weer van eigenaar

Het vorig jaar opgerichte aardappelbedrijf Frespo – de naam waaronder Aviko Cuijk nu opereert – wisselt opnieuw van eigenaar. Aardappelspecialist Peka Kroef is voornemens de fabriek, die zich niet ver van zijn hoofdkantoor in Odiliapeel bevindt, over te nemen.
8 Maart 2024

Podcast Marktkwartier

Hoeveelheid beschikbaar pootgoed blijft vraagteken

In onze nieuwe podcastrubriek Boerenbusiness Marktkwartier nemen onze marktspecialisten Niels van der Boom en Jurphaas Lugtenburg met presentator Eric de Lijster maandelijks de belangrijkste ontwikkelingen door op de akkerbouwmarkten. Aan bod komen onder meer het vermeende tekort aan pootgoed, de historisch hoge prijzen op de aardappelmarkt en de vraagtekens op de uienmarkt.
5 Maart 2024
BASF

Aangeboden door BASF

'Meer werkplezier door minder leeswerk'

Sinds de overschakeling op een ander rhizoctonia-fungicide zien Korjan en Gerben Huizinga schoner pootgoed door de leeskamer rollen. 'De huidkwaliteit is zichtbaar beter. En we hebben minder leeswerk door rhizoctonia. We doen gewoon meer op een dag.'
5 Maart 2024
HZPC

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

HZPC heeft de prognoseprijs voor pootaardappelen over oogstjaar 2023 vastgesteld op €50,70 per 100 kilo. Dat is ruim 35% meer dan een jaar eerder werd uitbetaald en daarmee verreweg de hoogste pootgoedprijs die het bedrijf ooit heeft uitgekeerd. Dat maakte de pootgoedcoöperatie maandagavond 4 maart bekend tijdens een webinar. De definitieve prijs volgt eind juni.
5 Maart 2024
bemesten

Nieuws Aardappelen

Vleugje voorjaar zet markt nog niet op zijn kop

Met de start van het meteorologisch voorjaar dient zich ook ander weer aan in Europa. Toch duurt het nog wel even voor de percelen begaanbaar zijn. Dat brengt de markt - die nog altijd zeer vast tendeert - nog niet in beroering.
4 Maart 2024
mccain

Nieuws Aardappelen

McCain verkoopt CelaVita aan investeerder

Aardappelverwerker McCain heeft aardappelspecialistenbedrijf CelaVita in het Gelderse Wezep verkocht aan investeringsmaatschappij Nimbus. Dit bedrijf kwam ruim een half jaar geleden nog in het nieuws, toen het de vestiging in Cuijk van Aviko overnam. Daarmee voegt de investeerder een derde aardappelbedrijf toe aan zijn portfolio.
4 Maart 2024
aardappelen aardappelexport

Analyse Aardappelen

Bovenkant aardappelmarkt richting 50 euro

Het zijn bijzondere tijden op de aardappelmarkt. Vanuit verschillende hoeken wordt er getrokken aan aardappelen. De cash settlement voor fritesaardappelen staat voor deze tijd van het jaar op recordhoogte. Exporteurs en schillerijen moeten wat om tegen het geweld van de fritesindustrie op te boksen.
1 Maart 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden