Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

'Zeker 9 Europese suikerfabrieken dicht'

7 Augustus 2019 - Jeannet Pennings - 1 reactie

Binnen afzienbare tijd zullen 9 tot 15 Europese suikerfabrieken hun deuren sluiten, zo voorspelt de Confederatie van de Belgische Bietenplanters (CBB). De sluiting komt door de crisis in de suikerindustrie. De suikerprijs is gezakt naar het laagste niveau in meer dan 10 jaar.

Niets wijst er volgens de CBB op dat de markt zich spoedig zal herstellen. In De Bietenplanter wordt de situatie geschetst en die wordt gekenmerkt door financiële verliezen en dreigende fabriekssluitingen. Verschillende Europese suikergroepen gaan dit jaar namelijk herstructureringen doorvoeren.

Südzucker, de nummer 1 in Europa, kondigde dit jaar de sluiting aan van 2 suikerfabrieken in Frankrijk, 2 in Duitsland en 1 in Polen. Daarmee wil het de suikerproductie afbouwen met ongeveer 700.000 ton. Het Duitse Nordzucker, de nummer 2 in Europa, meldt een suikerfabriek in Zweden te sluiten. De Franse coöperatie Cristal Union laat weten de fabrieken in Bourdon (Puy-de-Dôme) en Toury (Eure-et-Loire) vanaf campagne 2020/2021 te sluiten en de verpakkingseenheid in de fabriek van Erstein (Elzas) zal stopzetten.

In Italië kondigde Eridania Sadam aan de suikerfabriek in San Quirico in 2019 tijdelijk te sluiten, vanwege aanbodstekorten. Alleen de 2 fabrieken van CoProB zullen dit jaar bieten verwerken. In 2018 werd in Italië 190.000 ton suiker geproduceerd. Dit is 12% minder dan de hoeveelheid die het land nodig heeft, ongeveer 1,6 miljoen ton.

Forse financiële verliezen
Alle grote bedrijven in de suikerindustrie schrijven op het moment rode cijfers. Cristal Union rapporteert een nettoverlies van €99 miljoen in het seizoen 2018/2019 tegen €49 miljoen in het voorgaande jaar. Nordzucker sloot het boekjaar af met een omzetcijfer dat 18% lager ligt en een exploitatieverlies van €58,1 miljoen. De groep verwacht tevens een verlies voor het lopende boekjaar.

Bij Tereos, de grootste producent in Frankrijk en de nummer 3 ter wereld, steeg het jaarlijks nettoverlies tot €232,2 miljoen, waar dat 1 jaar eerder al €22 miljoen was. De nettoschuld steeg tot €2,4 miljard, tegen €2,2 miljard eind maart vorig jaar. Een drastisch kostenbesparingsplan wordt uitgewerkt; fabriekssluitingen zijn nog niet aan de orde.

Suiker Unie
Suiker Unie heeft in 2018 voor het eerst verlies geleden. Dit wordt wel gecompenseerd door andere dochterondernemingen van Royal Cosun. De suikerdivisie van Südzucker heeft afgelopen boekjaar een verlies geboekt van €805 miljoen (€318 miljoen vorig jaar). Voor seizoen 2019/2020 wordt een matige daling van het omzetcijfer verwacht, maar opnieuw een exploitatieverlies tussen €200 miljoen en €300 miljoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
teler 7 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883572/zeker-9-europese-suikerfabrieken-dicht]'Zeker 9 Europese suikerfabrieken dicht'[/url]
Bedankt Herren die europarlementaire
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden