Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Goede stemming, maar weinig handel op biomarkt

9 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming op de biologische aardappel- en uienmarkt blijft goed. Toch wordt er niet veel handel gedaan. Afnemers zijn aan de voorzichtige kant en boeren hebben niet bepaald haast om te verkopen. Zij zien dat er niet veel mooie partijen boven de markt hangen en denken dat de prijzen eerder oplopen dan zakken.

De kwaliteit van de producten zorgt bij sommige telers overigens wel voor verrassingen. Voor de goede aardappelen en uien wil de handel betalen, maar dan moeten ze ook echt aan de gestelde specificaties voldoen. Dat wil nogal eens betekenen dat de tarra hoger uitvalt dan waar de boer rekening mee hield.

Zoeken naar goede partijen
De handel in uien is erg rustig op het moment. Volgens verschillende handelaren is het lastig om aan goede uien te komen. Dat komt in de eerste plaats omdat er simpelweg minder uien gerooid zijn. Dat is algemeen bekend en zorgt voor vertrouwen onder boeren. 'Er komt nog wel een koper voorbij', is de heersende gedachte. Dat klopt volgens insiders ook, maar dan moet de teler wel zeker weten dat uien echt goed zijn. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel met €47 tot €50 per 100 kilo voor de fijne sortering en €50 tot €53 voor de grove.

Goede aardappelen zijn ook goed kwijt te raken op het moment. Maar net als bij de uien geldt hier: er is niet veel aanbod. In de huidige markt is er ook een redelijk vraag voor de ondermaat. Enkele insiders geven de tip daar afspraken over te maken bij de verkoop. Vraag bij de afnemer wat er mogelijk is en leg de focus misschien iets op de hoogst prijs voor de aardappelen in de maat 35-65, maar meer op de beste prijs voor de hele partij. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week en loopt van €62 tot €68 per 100 kilo voor zowel de kruimige als vastkokende aardappelen.

Komt er beweging in de peenhandel?
De peenmarkt blijft uit de toon vallen. Hier is het aanbod geen probleem, goede peen is ruim voorhanden. Voor de telers is het juist lastig om een koper te vinden. Het resultaat is overigens wel hetzelfde: er is niet veel handel. Enkele handelaren melden wel dat er vanuit Duitsland wat meer geïnformeerd wordt en al leidt dat nog niet tot veel concrete handel, dat geeft mogelijk wel wat reuring de komende weken. De DCA Indicatieprijs blijft onveranderd op €15 tot €16 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden