Meer nieuws

korrelmais maiszaaien

Analyse Granen & Grondstof

Gunstige start groeiseizoen, toch kijkt markt omhoog

Een stortvloed van opbrengstprognoses bepaalde gisteren in zekere mate de stemming op de granenmarkt. In Parijs verlegde de graanhandel de bodem in de tarwemarkt naar beneden terwijl in Chicago kijken spelers op de markt weer voorzichtig omhoog kijken.
Dinsdag 12:15 uur
aardappelen aardappelexport

Nieuws aardappelen

België blijft hongerig naar Nederlandse aardappelen

De export van consumptieaardappelen blijft lopen als een trein. Dat is vooral te danken aan Europese landen. Ook de pootgoedexport loopt voor op afgelopen jaar. 
Dinsdag 11:00 uur
DCA Kees Maas Edwin Burgers Edwin en Kees

Interview Burgers & Maas

'Aardappeltermijnmarkt maakt volgende stap'

Met de toetreding van Archer Daniels Midland tot de aardappeltermijnmarkt op het Europees vasteland – door de overname van DCA Finance – krijgt deze futuresmarkt een flinke impuls. Dat denken Kees Maas en Edwin Burgers van DCA Groep.
Dinsdag 08:00 uur
graansilo Oekraine

Analyse Granen & Grondstof

Hongarije frustreert Oekraïense graanexport

Het verlengen van de Zwarte Zeegraandeal ijlt nog na op de granenmarkt. De markt was op zoek naar de bodem in de markt en lijkt die nu een eind gevonden te hebben. Het ontbreekt op het moment echter een beetje aan factoren om de tarwemarkt echt in beweging te krijgen. In de EU gaat de discussie over het Oekraïense graan ondertussen een nieuwe fase in, waarbij oost en west tegenover elkaar komen te staan.
22 Mei 2023
suikerbieten

Nieuws Akkerbouw

Nat voorjaar schaadt gewasopbrengst nauwelijks

Het Europees continent is in tweeën gesplitst qua gewasontwikkeling dit voorjaar. In het noorden is het natter dan gemiddeld terwijl het – met name op het Iberisch schiereiland – extreem droog is. De algehele impact op de gewasontwikkeling blijft nog beperkt volgens cijfers van het JRC. In het Mars-rapport wordt aan de graanopbrengstcijfers iets gesleuteld. De opbrengst van suikerbieten daalt volgens licht.
22 Mei 2023
aardappelen

Nieuws Aardappelen

Beschikbaarheid aardappel belangrijker dan prijs

Werd begin april nog €30 per 100 kilo voor fritesaardappelen betaald, net zo makkelijk wordt nu een prijs van €50 of meer bereikt. Om vol gas te kunnen draaien in brandstof (lees: aardappelen) benodigd. Europese verwerkers gaan ver om zich van voldoende product te verzekeren.
22 Mei 2023
poten aardappelen poten

Nieuws Aardappelen

Uitzonderlijk voorjaar begint aan nieuwe akte

Akkerbouwers hebben overuren gedraaid om hun aardappelen in de grond te krijgen. De omstandigheden zijn lokaal niet toereikend, maar bijna alle percelen kunnen deze maand worden afgewerkt. Met droog weer in het vooruitzicht stellen wel steeds meer telers zich de vraag hoe de gewasontwikkeling gaat verlopen.
22 Mei 2023
DCA Kees Maas Edwin Burgers Edwin en Kees

Nieuws Termijnmarkt

Archer Daniels Midland neemt DCA Finance over

DCA Finance in Lelystad, broker op agrarische termijnmarkten van bijvoorbeeld aardappelen, wordt overgenomen door de Amerikaanse grondstoffengigant Archer Daniels Midland. Dit heeft ADM vanmorgen (maandag) bekendgemaakt. 'Deze overname is in het belang van de continuïteit van de aardappeltermijnmarkt', zo motiveert Edwin Burgers, directeur van DCA Groep, de stap.
22 Mei 2023
tarwe - agri graan - agri

Marktflits Granen

Verlenging graandeal echoot na in granenmarkt

Op de granenmarkt heerst een mineurstemming. De markt is op zoek naar de bodem. Op het laatste moment is de graandeal toch nog verlengd met twee maanden en dat drukt op de koersen en dan vooral die van tarwe. Daarnaast staan de granen in Europa er overwegend goed op.
22 Mei 2023
koers

Opinie Krijn J. Poppe

Als boer met spinnenweb en varkenscyclus handelen

Het is misschien niet de tijd van het jaar, maar we moesten het maar eens over spinnewebben hebben. De aanleiding is de varkensprijs, die afgelopen maanden aanmerkelijk hoger ligt dan een jaar geleden. De varkenscyclus beweegt zich in opgaande lijn.
22 Mei 2023
Reinder Hogenhout

Gewastour Reinder Hogenhout

'Willen uien zo lang bewaren als we zelf willen'

Voor het zesde jaar op een rij organiseert Boerenbusiness de Gewastour. Ook dit jaar volgen wij tien akkerbouwers door heel Nederland in de teelt van gele zaaiuien. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. Deze keer: Reinder Hogenhout uit Kimswerd (FR).
22 Mei 2023
aardappelen agria Aardappeltransport Afleveren

Analyse Aardappelen

Tsjonge, komt dan 50 euro in beeld voor aardappelen?

Wie had ooit kunnen denken dat er voor reguliere fritesgeschikte aardappelen €50 per 100 kilo betaald zou worden! Naar verluidt zou dat in België voor Fontane volgende week laden betaald zijn. Daarmee wordt prijstechnisch record op record gestapeld.
19 Mei 2023
poten

Nieuws Aardappelen

Duitsers poten nauwelijks meer aardappelen

Het aardappelareaal in Duitsland blijft dit seizoen vrijwel gelijk aan vorig seizoen. Dat verwacht althans het Duitse bureau voor de statistiek Destatis op basis van de eerste raming die vandaag (vrijdag 19 mei) is gepubliceerd. De grote verschuivingen in de Duitse akkerbouw zitten bij de granen.
19 Mei 2023
uien uienbewaring

Analyse Uienmarkt

Uienmarkt heeft de weg omhoog weer gevonden

De uitspraak 'het zijn en blijven uien' (met andere woorden: alles is mogelijk) kwam de afgelopen maanden vaak voorbij en niet ten onrechte. Waar vorige week de stemming nog was 'we hebben de bodem nu wel zo een beetje bereikt', is het nu 'hoever kunnen we nog omhoog'.
19 Mei 2023
akkerbouw tarweveld Polen tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Spelers op tarwemarkt tasten af waar bodem zit

De mineur stemming op de tarwemarkt die werd ingezet na het verlengen van de graandeal trok ook gisteren door. De Matif zakte zelfs naar een niveau dat we al lang niet meer gezien hebben. Voor de ronduit slechte oogstverwachting voor tarwe in de VS heeft de markt minder aandacht. Maïs en soja maken overigens wel een vliegende start in Amerika.
19 Mei 2023
export uien

Marktupdate Uien

De spoeling wordt dun op de uienmarkt

De stemming op de uienmarkt wordt weer wat positiever. Of dat komt door een korte week vanwege Hemelvaartsdag of dat de vraag echt aantrekt, is lastig te zeggen. Wat wordt steeds duidelijker dat het aanbod echt goede uien bepaald niet overhoudt.
19 Mei 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox