Meer nieuws

regen tarwe

Marktupdate Granen

Seinen staan op rood voor goede Europese tarweoogst

Tarwe doet het goed met gematigde temperaturen. Dat is meteen ook ongeveer het enige positieve aan het weer voor de Europese tarwetelers. Door aanhoudende regen en gebrek aan zon zou tot een vijfde van de Franse tarwe verloren kunnen gaan. Spelers op de termijnmarkt hebben daar maar beperkt aandacht voor. 
10 Juni 2024
aardappelen akkerbouw akkerbouwbedrijf

Nieuws Aardappelen

Week van de waarheid voor restant pootseizoen

Aardappelpoters in Nederland en andere Europese landen rijden begin juni af en aan op de velden om zoveel mogelijk achterstand in te halen. Een uitzonderlijk scenario dat nooit eerder is vertoond op deze schaal. Met een nieuwe regenperiode op handen wordt de kans om te kunnen poten steeds kleiner.
10 Juni 2024
Vuurwerk

Analyse Aardappelen

Termijnmarkt oude oogst knalt seizoen uit

Het laatste contract van oogst 2023 (het junicontract) op de aardappeltermijnmarkt knalt met een expiratie op €52,10 het seizoen uit. De openstaande contracten worden dus afgewikkeld op de cash settlement (€52,10) van week 23. Dat is de hoogst prijs sinds de invoering van de cash settlement-methodiek op de aardappeltermijnmarkt.
8 Juni 2024
aardappelbewaring

Analyse Aardappelen

Wordt de recordprijs van vorig seizoen verpulverd?

Gaat de gemiddelde prijs van aardappelen de komende weken het record (als je dat zo mag zeggen) van vorig seizoen verpulveren? Als je nu naar de ontwikkelingen op de aardappelmarkt kijkt, zou dat best eens kunnen. Toen was het voorjaar ook bijzonder laat en stuwde dat de aardappelprijs snel omhoog. De algehele situatie is richting halverwege juni 2024 beduidend slechter met veel percelen die nog gepoot moeten worden en een hoge ziektedruk in percelen die al wel in de grond zitten.
7 Juni 2024
uien rode uien Afleveren

Analyse Uien

Hoeveel kansen nog voor uien van oogst 2023?

Het wordt er niet soepeler op in de uienhandel. Verpakkers kijken de kat uit de boom en maken zich niet druk. Onder telers die nog uien hebben van de oogst van 2023 is er veel chagrijn over wat er geboden wordt op de betere partijen. Het vuur is er onderhand weer aardig uit op de uienmarkt.
7 Juni 2024
Bayer Cropscience

Aangeboden door Bayer CropScience

Aanpak phytophthora 2024: alle hens aan dek!

Elk voorjaar is anders, zo ook dit jaar: het is extreem nat. En dat terwijl de phytophthora-stammen in aardappelen nog nooit zo agressief zijn geweest en infecties riskanter zijn dan ooit tevoren. Kortom, geen enkele reden om de situatie te bagatelliseren, de situatie is écht heel ernstig.
7 Juni 2024
soja - agri

Analyse Granen & Grondstof

Belastingplan ontsteekt vuurtje onder maïs en soja

De actie zat afgelopen handelssessie in maïs en soja. Belastingplannen van Brazilië zouden maïs en soja uit dit land duurder kunnen maken. Amerikaanse exporteurs en handelaren gokken erop dat ze marktaandeel terug kunnen winnen op Brazilië. Op de tarwemarkt wordt getwijfeld aan de exportcapaciteit van Rusland. De klantenkring zou komende seizoen weleens kleiner kunnen worden door beperktere beschikbaarheid.
7 Juni 2024
Uienradar

Aangeboden door Uienradar

Uienradar zorgt voor openheid in de uienmarkt

Een frisse wind waait door de uiensector met de komst van Uienradar, opgericht door Machiel Boons. Met acht jaar ervaring in de uienmarkt besloot Boons medio 2024 een nieuwe weg in te slaan met Uienradar. Dit uiencommissionairsbedrijf onderscheidt zich door eerlijke en transparante communicatie richting uientelers.
7 Juni 2024
uien

Analyse Uien

Pitje onder de uienmarkt wordt lager gedraaid

Het vuur gaat eruit in de uienhandel. Goede uien zijn er niet veel meer en verwerkers maken tijd vrij om onderhoud te doen. Voor de plantuien werkt het weer goed mee. Vocht is er voldoende (of te veel) en temperatuur is gematigd. De plantuien groeien gewoon hard.
7 Juni 2024
korrelmais maiszaaien

Analyse Granen & Grondstof

Telers hikken aan tegen hoge teeltkosten en rente

Het blijft kwakkelen op de tarwemarkt. Zenuwen over tegenvallende opbrengsten in het Zwarte Zeegebied zakken weg. In de VS is het weer gunstig voor de tarweoogst en dat zorgt voor wat druk van aanbod van de nieuwe oogst. Hoge kosten doen akkerbouwers in de VS eraan twijfelen of ze maïs moeten zaaien of dat soja een veiligere optie is.
6 Juni 2024
ganzen

Nieuws Wildschade

Provincies betalen bijna kwart meer aan wildschade

Steeds meer boeren lijken de weg te kunnen vinden om een tegemoetkoming in faunaschade aan te vragen. Het aantal aanvragen nam in 2023 met bijna 10% toe ten opzichte van 2022 en het uitgekeerde schadebedrag steeg met bijna 25% zo meldt BIJ12 de uitvoeringsorganisatie van het Interprovinciaal Overleg.
5 Juni 2024
Bayer Cropscience

Aangeboden door Bayer Cropscience

'Focus op phytophthora, alternaria niet vergeten'

'Natuurlijk ben ik dit jaar extra gefocust op phytophthora. Maar die andere ziekte - alternaria - kan ook veel schade aanrichten; die moeten we dus zeker niet vergeten.' Dat zegt akkerbouwer en loonspuiter Jan Willems in Wanroij (Noord-Brabant). Samen met adviseur Maarten van Erp van Willems Balgoy blikt hij alvast vooruit op het komende aardappelseizoen.
5 Juni 2024
graanexport vrachtschip

Analyse Granen & Grondstof

Egypte aan de markt voor Europese tarwe

In de staart van het graanseizoen trekt de vraag naar tarwe nog wat aan. Algerije en Egypte sloten gisteren namelijk nog twee tenders van respectievelijk 800.000 en 470.000 ton. Europa doet daar ook op mee. StoneX verwacht dat er in Brazilië minder maïs geoogst wordt. Door droogte vallen de opbrengsten in grote teeltgebieden tegen.
5 Juni 2024
aardappelen aardappelperceel Duitsland

Nieuws Aardappelen

Duitsland verwacht forse groei van aardappelareaal

De Duitse statistiekdienst Destatis gaat voor oogstjaar 2024 uit van een areaalgroei bij aardappelen. Afgelopen jaar kromp de teelt nog licht. Natte omstandigheden hebben grote impact op de graanteelt, maar bij aardappelen en suikerbieten is daar vooralsnog niets van te merken.
5 Juni 2024
akkerbouw export uien uienexport

Analyse Uien

Bovengemiddelde export van uien voor deze weken

Beetje bij beetje wordt de achterstand in de uienexport op vorig seizoen ingelopen. Het nieuwste exportcijfer zit weer ruim boven dezelfde week vorig seizoen en ook boven het vijfjarig gemiddelde.
5 Juni 2024
limagrain

Aangeboden door Limagrain

Topoogst koolzaad ook op zand haalbaar

Freek en Henk Ensink in het Drentse Schoonebeek zaaiden voor het vijfde jaar winterkoolzaad. De eerste jaren Deense rassen, sinds twee jaar het ras LG Ambassador. 'Vorig jaar hadden we bijna 5 ton koolzaad per hectare. Een topopbrengst op onze zandgrond. En het bespaart ons ook nog eens de inzaai van een verplicht vanggewas, want koolzaad is een rustgewas waarvoor extra vergoedingen gelden.'
5 Juni 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden