Meer nieuws

akkerbouw export uien uienexport

Analyse Uien

Exportcijfers uien is hollen en stilstaan

De exportcijfers van uien laten dit seizoen niet echt een lijn zien van stabiliteit op een hoog afnameniveau. De schokbewegingen lijken kenmerkten te zijn voor dit seizoen.
Donderdag 15:30 uur
suikerbieten

Analyse Suiker

Suikerfabrieken EU verhogen bietenprijs weer

De prijzen die telers voor bieten vangen in Europa worden steeds zoeter. Dat terwijl er al flinke prijsstijgingen zijn geweest dit seizoen. Wat betreft de oogst van de bieten verloopt het in Nederland op rolletjes.
Donderdag 13:00 uur
wintertarwe Agrifoto3 tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Graanhandel heeft Europa in het vizier

Goede exportverwachtingen voor Europa zorgde eerder deze week voor een opleving van de tarweprijs in Europa. Op dat opwaarts momentum vindt nu een correctie plaats volgens verschillende analisten. Verder blijft de droogte in Zuid-Amerika de markt bezig houden.
Donderdag 12:15 uur
akkerbouw kunstmest mest

Nieuws Kunstmest

Van de Reijt Meststoffen komt in Spaanse handen

De Spaanse kunstmestproducent en -distributeur Grupo Fertiberia neemt het Nederlandse Van de Reijt Meststoffen BV over. Met de overname wil Grupo Fertiberia de internationale afzet een boost geven. Van de Reijt en het Belgische dochterbedrijf Janssens Smeets zijn actief als groothandelsbedrijf in en blender van kunstmest in de Benelux.
Donderdag 12:00 uur
aardappelen aardappeloogst Agrifoto Fontane

Nieuws Aardappelen

Agristo zet contractprijs Fontane op 17 euro af land

De Belgisch/Nederlandse aardappelverwerker Agristo zet voor teeltjaar 2023 de basisprijs voor Fontane op €17,00 voor levering af land. Dat heeft de verwerker bekendgemaakt. De prijs ligt €4,50 boven het niveau van 2022. Daarmee wordt een belangrijke toon gezet.
Donderdag 08:47 uur
kunstmest

Analyse kunstmest

Kunstmestprijs blijft maar dalen, boeren wachten af

De prijzen voor stikstofhoudende meststoffen in heel Europa blijven ook in november dalen. Inmiddels is de prijs zelfs onder de €700 per ton gedoken voor KAS, hetzelfde niveau als afgelopen zomer. Is er nog meer ruimte voor KAS om in prijs te zakken?
Woensdag 18:00 uur
akkerbouw grond flevoland

Nieuws Grondmarkt

Inflatiecorrectie stuwt ook geliberaliseerde pacht op

Niet alleen erfpachters maar ook pachters van geliberaliseerde pachtgronden krijgen te maken met een fors hogere pachtprijs. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) indexeert jaarlijks de pachtprijs op basis van het consumentenprijsindexcijfer (CPI). Met een jaar vertraging kan dit de prijs flink opschroeven.
Woensdag 13:50 uur
graanexport

Analyse Granen en Grondstof

Amerikaanse kopers actief op de Europese graanmarkt

Europese tarwe staat in de belangstelling. Waar analisten ervan uit gingen dat verlenging van de graandeal de Europese prijzen onder zou zetten valt dat in de praktijk erg mee. Op de wereldmarkt is de tarwe uit de EU concurrerend en daar doet het aanbod van tarwe uit Rusland en Oekraïne weinig aan af. Kind van de rekening lijkt de Amerikaanse tarwe te worden.
Woensdag 12:25 uur
podcast Edwin en Kees

Podcast Marktcast Kees & Edwin

Agrarische markt is geen maakbare wereld

De koersen op de agrarische grondstoffenmarkten hebben, aangejaagd door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne, flinke stappen omhoog gezet. Maar Kees Maas en Edwin Burgers, de marktanalisten van DCA, hebben het gevoel dat 'ondanks alle onzekerheid in de wereld hebben we het bovenkantje van de markt wel gezien'. Hun visie op de markten, waarbij onder meer tarwe, zuivel en aardappelen voorbij komen, delen zij in deze nieuwe marktcast.
22 November 2022
akkerbouw tarwe - agri graan - agri

Nieuws granen

Warme herfst bepaalt groei wintergranen in Europa

In de meeste delen van Europa hebben de wintergranen genoten van het relatief warme herfstweer. In enkele regio's zorgde die temperatuur voor een verlenging van de droge zomer. Dit had een beperkte impact op de opkomst van wintergranen.
22 November 2022
akkerbouw winter tarweveld graanveld tarwe - agri graan - agri

Analyse Granen & Grondstof

Europese tarwe heeft weinig te lijden

De tarwenoteringen van de Matif en CBoT lopen steeds verder uit elkaar. Afgelopen handelssessie sloot Parijs in de plus en Chicago in de min. Mede door de dure dollar is de VS minder competitief op de wereldmarkt. Europa heeft ondertussen maar beperkt last van Rusland dat na een topopbrengst tarwe in e uitverkoop heeft gedaan.
22 November 2022
aardappelen aardappelexport

Nieuws aardappelen

Aardappelexport 2022 hoogste in 5 jaar

De export van consumptieaardappelen blijft voorlopen op andere jaren. In totaal ging er 71.307 ton aardappelen de grens over en is de totale uitvoer het hoogste van de afgelopen 5 jaar.
22 November 2022

BB TV Patrick Piessens

'Nucrop als mogelijk alternatief voor glyfosaat'

De derde genomineerde innovatie voor de Boerenbusiness Agribusiness Award 2022 is de Nucrop machine van Crop.Zone, Nufarm en importeur Kamps de Wild. Middels elektrocutie - en met behulp van een geleidingsvloeistof - doodt de machine het aardappelloof. Ook ziet de fabrikant goede kansen voor onkruidbestrijding, bijvoorbeeld om glyfosaat te vervangen. Dat vertelt productspecialist Patrick Piessens in de Boerenbusiness Studio.
22 November 2022
tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Rusland gooit tarwe in de uitverkoop

De graanhandel komt aarzelend uit de startblokken deze week. De verlenging van de graandeal brengt Rusland niet wat het ervan verwacht. Kopers blijven voorzichtig met zaken doen. De Amerikaanse experts hebben de blik meer naar China gericht en volgen de ontwikkelingen rondom corona op de voet.
21 November 2022
aardappelen aardappelbewaring

Analyse Aardappelen

Krijgt de aardappelmarkt een vuurwerkverbod?

De aardappelmarkt gaat de laatste zes weken een rustig vaarwater in. De verwachting is dat er weinig vuurwerk te zien is gezien het gebrek aan kooplust. Dat heeft een licht prijsdrukkend effect, maar de bodem voelt voorlopig solide aan.
21 November 2022
aardappelen

Achtergrond Veredeling

Liggen verwachtingen van nieuwe rassen te hoog?

Een bericht met de titel '7 supermarkten tekenen voor 100% robuuste aardappels in biologisch assortiment', stuurde brancheorganisatie Bionext vorige week de wereld in. Op 'Het klimaat de baas' seminar van de BO Akkerbouw worden verbeterde rassen als een van de oplossingen gezien voor de problemen die klimaatverandering met zich meebrengt. 'Nieuwe, robuuste rassen die beter bestand zijn tegen droogte en verzilting kunnen akkerbouwers uitkomst bieden', volgens de BO. Je zou bijna denken dat veredeling het antwoord is op de uitdagingen waar je als boer voor staat. Worden de mogelijkheden niet overschat?
21 November 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief