Meer nieuws

nat bodem

Analyse Peen

Oogst bewaarpeen tot op heden: nat, natter, natst

Droge dagen zijn een zeldzaamheid deze herfst. Daar komt als we de weerberichten mogen geloven de komende week nog geen verandering in. Voor zowel telers als spoelers is deze herfst een hele beproeving.
10 November 2023
uien

Marktupdate Uien

Uienmarkt voelt deze week wat vriendelijker aan

We hebben de eerste volle week van november achter de rug. Daarmee wordt het de weken aftellen in het traditionele Afrikaseizoen. Een boot voor Afrika zorgde deze week overigens voor een positievere stemming. En Afrikaanse kopers zijn niet als enige aan de markt voor Nederlandse uien.
10 November 2023
Sla

Aangeboden door Spuit Academie

'De grootste uitdaging is dat middelen verdwijnen'

Dolf van Ursem (46) heeft een teeltbedrijf in Heerhugowaard. Hij volgde de cursus van de Spuit Academie. In dit artikel vertelt hij over zijn toekomstvisie op gewasbescherming en hoe de cursus hieraan heeft bijgedragen.
9 November 2023
regen

BB Weer met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

De grote hoeveelheden neerslag brengen met name akkerbouwers aardig in de problemen. Zij willen graag op het land aan de slag. Komt er binnenkort een einde aan de huidige Nederlandse moesson? Weerman Robert de Vries geeft hierop antwoord in zijn Boerenbusiness weerupdate.
3 November 2023
uien

Analyse Uien

Uienkopers en verkopers houden elkaar in de tang

De uienmarkt wil nog niet echt in beweging komen. Telers met goede uien houden de schuur dicht. Sorteerders twijfelen welke richting de markt kiest en zijn niet zo happig dat ze persé uien willen kopen. Iedereen staart naar elkaar zonder dat er veel gebeurt.
3 November 2023
uienexport

Analyse Uien

Uienexporttrein blijft gestaag doorstomen

Dit uienseizoen was qua groeiomstandigheden er een van extremen. In de export is dat alles behalve het geval. Het kabbelt een beetje voort. Slecht gaat het zeker niet als je naar de weekexport kijkt, maar echt druk wil het ook niet worden.
3 November 2023
peen peenoogst

Analyse Peen

Regen druppelt langzaam door in de peenmarkt

Het weer is ook op de peenmarkt het gesprek van de dag. In tegenstelling tot aardappelen is met het rooien van bewaarpeen nog maar net een beginnetje gemaakt. En als de weerberichten uitkomen dan duurt het nog wel even voor er slagen gemaakt kunnen worden.
3 November 2023
regen nat

Analyse Akkerbouw

Seizoen 2023 eindigt zoals het begon: veel te nat

De natte start van het huidige groeiseizoen krijgt in de herfstmaanden een vervolg in dezelfde stijl. Na een uiterst natte oktober begint november ook op deze voet. Dat knelt bij de oogst van aardappelen, die nog lang niet overal achter de planken zitten. De peen- en witlofoogst moet nog praktisch helemaal gebeuren. Het werkplezier is er voor de meeste akkerbouwers wel even af en de stemming wordt er niet positiever op.
3 November 2023
uien uienbewaring

Marktupdate Uien

Telers houden de uienprijs in de benen

De handel in uien blijft aan de stroeve kant. Telers met goede uien houden de deur dicht. Wat er op de markt komt heeft vaak een verhaaltje. Kwaliteit blijft wel een punt van zorg. Soms kun je daar als teler niks aan doen, maar zuinigheid op het verkeerde moment speelt sommigen in de bewaring nu parten.
3 November 2023
uien rode uien

Nieuws Uien

India gooit exportheffing voor uien in de strijd

India heeft de minimumexportprijs voor uien verhoogd. De regering ziet zich daartoe genoodzaakt om voldoende uien voor de binnenlandse markt te houden. De maatregel is zaterdag bekend gemaakt en gaat per 29 oktober in en blijft tot 31 december van kracht. Daarnaast wil India de interventievoorraad uien vergroten.
30 Oktober 2023
uien uienbewaring

Analyse Uien

Wie buigt naar wie op de uienmarkt?

Telers zitten vast in het zadel en sorteerders en handelaren zijn aan de voorzichtige kant. Sorteerders kunnen zich ook terughoudend opstellen omdat er nog de nodige partijen uit de tijdelijke opslag geladen moeten worden. Dat wordt nog wat versterkt daar aanbod van uien met kwaliteitsproblemen, die links en rechts de kop opsteken.
27 Oktober 2023
uien

Analyse Uien

Senegal smaakmaker in Nederlandse uienexport

De uienexport gaat in een golfbeweging. In het meeste recente cijfer zitten de sorteerders en exporteurs zo waar op de golf omhoog. Records worden overigens niet verbroken, maar een week met meer dan 30.000 ton is gewoon netjes voor dit seizoen.
27 Oktober 2023
peen

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen hoop en vrees door de regen

Nat weer en nauwelijks een paar droge dagen achter elkaar. Het lijkt wel of we de zomer nog eens dunnetjes over aan het doen zijn met dit verschil dat we bijna in november zitten. Door het gebrek aan werkbare dagen worden spelers in de peensector voor het blok gezet.
27 Oktober 2023
export uien

Marktupdate Uien

Uien van topkwaliteit zijn nog niet te koop

Prijzen van uien op de regionale beurzen neigen iets naar beneden of blijven stabiel. Wat zeggen de noteringen ons? Niet zoveel als we heel eerlijk zijn. De handel bestaat namelijk vooral uit de partijen die weg moeten om wat voor een reden dan ook. Echt goede uien zijn niet of nauwelijks te koop.
27 Oktober 2023
Equans

Aangeboden door Equans

Toekomstbestendige bewaring: 5 tips

Bent u toe aan een nieuwe bewaring voor uw agrobouwproducten? Met deze vijf tips van Berend Volders, bewaarspecialist bij Equans Refrigeration, besteedt u uw geld slim en bent u zeker van een toekomstbestendige bewaring.
25 Oktober 2023
akkerbouw regen nat perceel overstroming neerslag

Gewastour Weer

Overvloedige neerslag leidt tot problemen in het land

De vele en aanhoudende neerslag van afgelopen week heeft tot behoorlijk wat problemen geleid in het land. Het zet de rem op de aardappeloogst. Ook zien diverse telers in Nederland waterschade op hun percelen.
23 Oktober 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox