Meer nieuws

uienexport

Analyse Uienmarkt

Giga export uien, wie kijkt er nog van op?

Met het publiceren van de eerste uienexportcijfers van week 14 lijkt de totale Nederlandse inspanning wederom een herhaling van zetten te zijn. Het recordseizoen 2020/21 kan slechts in de schaduw van dit seizoen staan.
27 April 2022
uien Agrifoto zaaiuien

Gewastour uien - week 17

Wisselende stand zaaiuien: korst breken het devies

De zaaiuien zijn inmiddels enige tijd onderweg maar het verschil in opkomst en groei is zeer groot. De vroeg gezaaide percelen lijken er het beste van af te komen. Op andere percelen is de toestand kritiek te noemen gezien de stand en de droogte.
26 April 2022
BASF

Aangeboden door BASF

'Uienvlieg te lijf met nuttige aaltjes'

Na successen in kassen en champignoncellen beproeft BASF momenteel de mogelijkheden voor biologische insectenbestrijding met nuttige aaltjes in buitenteelten. De aanpak van uienvlieg is naar verwachting in 2023 praktijkrijp. En meer toepassingen lonken.
26 April 2022
Brexit Engeland Groot Brittannie

Nieuws Uienmarkt

Uienafname VK ruim 50% hoger dan vorig seizoen

22 April 2022

Video Uien

Uienmarkt beweegt, maar wel met kleine stapjes

Je moet goed kijken maar er zijn wel wat veranderingen in de uiennoteringen op de regionale beurzen. Die wijzigingen zijn voor de telers niet ongunstig, volgens DCA-Marktexpert Pieter Post. De export loopt als een trein en de voorsprong loopt steeds verder op. Daar houden de telers zich aan vast. Is dat terecht?
22 April 2022
biologisch erwten Agrifoto2 eggen

Analyse BB Biologisch

Ondergronds begint er wat te schuiven op de biomarkt

Op het eerste gezicht lijken er geen grote verschuiving op de markt voor biologische aardappelen, uien en peen. Druk is het zeker ook niet te noemen, maar onder het oppervlak is er wel wat een het sluimeren.
21 April 2022
Uien zaaien

Gewastour uien - week 16

Wat is de zaaidata en zaaieenheid dit seizoen?

Het meeste uienzaad zit in de grond en een gedeelte hiervan is geprimed. De voordelen van primen vallen echter gedeeltelijk weg door eerst droogte en later korstvorming. Hoe verloopt het op de percelen en voor welke zaai eenheid hebben telers gekozen?
21 April 2022
Gewastour 2022

Gewastour René Haaijer

Specialisatie in een teelt brengt je verder

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar weer acht percelen met gele zaaiuien. De deelnemende telers nemen ons mee met de groei van zaai tot oogst en de beslissingen in de teelt. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij hen voor. In het vierde deel: René Haaijer uit Veelerveen (Gr).
21 April 2022
uien uienbewaring

Analyse Uienmarkt

Nederlands uien blijven in de smaak vallen

Het exportresultaat van uien blijft in positieve zin verbazen. Ook week 13 bouwt in combinatie met nagekomen informatie de voorsprong verder uit.
20 April 2022
uien

Nieuws Uienmarkt

De stemming in de uienmarkt golft op en neer

Het is moeilijk om de uienmarkt de laatste weken richting aan te geven. De stemmingen die de beurscommissies in Middenmeer en Emmeloord meegeven wisselen elkaar in rap tempo op.
15 April 2022

Video Uien

Exporttempo hoog, prijsontwikkeling traag

Het beeld van de noteringen op de regionale beurzen is niet eenduidig. Het exportcijfer voor dit seizoen is tot nu toe grandioos te noemen, maar heeft wel een zwart randje, zegt DCA marktexpert Pieter Post. Ondanks de goedlopende export, lukt het telers niet de prijs in de benen te krijgen.
15 April 2022
biologisch erwten Agrifoto2 eggen

Analyse BB Biologisch

Stemming op biologische markt blijft bedrukt

Er is weinig actie op de markt voor biologische aardappelen, uien en peen. Beetje bij beetje wordt wel handel gedaan, maar het loopt niet van harte. De grote vraag ontbreekt en dat drukt de stemming.
14 April 2022
uien Agrifoto

Analyse Uienmarkt

Export van Nederlandse uien loopt weken voor

Het lijkt wat eentonig te worden, dat de exportcijfers van seizoen 2021/22 in volume steeds verder uitlopen op het afgelopen recordjaar 2020/21. Uit de jongste exportcijfers van week 12 blijkt dat echter weer het geval te zijn. De Nederlandse uienexport loopt zo twee weken voor met vorig seizoen.
14 April 2022
uien Gewastour2020

Gewastour uien - week 15

Komen zaaiuien boven of is korst te sterk?

De eerste scheuten van de gele uien komen boven de grond, zien de telers die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour. Deze percelen zijn voor de afgelopen regenperiode gezaaid. Op andere percelen laat de opkomst nog op zich wachten en is een hogere temperatuur van belang. Korstvorming vormt echter een behoorlijk obstakel.
13 April 2022
uien

Nieuws Uienmarkt

Uientelers en verwerkers zitten niet op één lijn

Het vertrouwen in de uienmarkt is onder uientelers de laatste week weer een stuk toegenomen. Bij de verwerkers ontbreekt daarentegen het vertrouwen om fanatiek door te kopen.  
8 April 2022

Video Uien

Wie gaat als eerste voor het verlies in uien?

Op de regionale beurzen is er beweging in de notering van gele uien. De bovenkant blijft gelijk, maar de onderkant van de notering stijgt. Van een echte opleving is nog geen sprake, zegt DCA-marktexpert Pieter Post. Dat is wel iets waar telers die nu nog vrije uien hebben wel op hoopten. Het lukt tot nu toe nu het spel op de wagen te krijgen. Komt daar verandering in?
8 April 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief