Meer nieuws

uien

Analyse Uien

Stijgende uienprijzen zijn goed voor het moraal

De uiennoteringen op de regionale beurzen zitten in de plus. Een stijging van de prijzen is goed voor het moraal, vertelt DCA-marktexpert Pieter Post. Er zijn al veel uien verladen en de stijgende prijs geeft telers vertrouwen, maar... verlies de realiteit niet uit het oog.
11 November 2022
akkerbouw export uien uienexport

Analyse Uien

Senegal laat het even afweten op de uienmarkt

De wekelijkse uienexportcijfers breken tot nu toe geen records. Daar komt ook deze week geen verandering in. De export blijft wel gestaag doorgaan. Wat opvalt is dat Senegal zich deze week gedeisd heeft gehouden op de uienmarkt.
10 November 2022
uien Agrifoto3

Analyse uien

Hoe staat het met de Europese uienopbrengsten?

De uienopbrengsten vallen Europees dit jaar niet mee en dat is ook terug te zien aan de prijzen die betaald worden. Die zijn fors hoger dan andere jaren en het aanbod kan nog wel eens mager worden richting het einde van het bewaarseizoen. Want hoeveel uien zijn er Europees gezien minder geoogst en welk land is bepaald de Europese uienmarkt?
8 November 2022
uienexport Senegal Dakar boot containers

Analyse Uien

Telers zetten koers uit op uienmarkt

De telers hebben het roer op de uienmarkt stevig in handen en zijn voorlopig nog niet van plan de koers te verleggen. Handelaren en sorteerders zijn wat minder zeker van hun zaak. De export loopt heel behoorlijk maar we hebben (nog) niet de 40.000 ton plus weken. De baalprijs heeft ondertussen moeite om de telersprijzen bij te benen.
4 November 2022
peen peenoogst Agrifoto

Analyse Peen

Spanning op de peenmarkt wordt opgevoerd

Telers, spoelers en handelaren in peen hebben een totaal verschillende beleving van dezelfde markt. De spoelers zien een vraag die relatief klein is, terwijl telers vooral in de ban zijn van lagere opbrengsten. Dat zorgt voor een spanningsveld in de markt.
4 November 2022
uien

Analyse Uien

Bewolking over de uienmarkt trekt op

Het tij op de uienmarkt lijkt gekeerd. Op alle regionale beurzen werden de prijzen van de gele uien naar boven bijgesteld. Er zijn meer transacties en opvallend is dat ook de sorteerbedrijven die niet zelf exporteren zich roeren, vertelt DCA-marktexpert Pieter Post.
4 November 2022
akkerbouw export uien uienexport

Analyse Uien

Uienexporteurs geven beetje gas bij

Relatief dure uien maken de uienhandel wat voorzichtig. Dat was vorige week misschien wel één van de oorzaken achter de tik die het exportcijfer te voorduren kreeg. Deze week is de export weer aangetrokken maar we zitten bij lange na nog niet op de maximale capaciteit.
2 November 2022
uien uienbewaring Agrifoto3

Analyse Uien

Teler met goede uien heeft geen haast met verkopen

Het beeld op de uienmarkt is wat tegenstrijdig. Als er een schip wordt geladen draaien de sorteerders volle bak maar zodra die de haven verlaat is het ook gelijk weer twee versnellingen terugschakelen. Dat maakt de markt wat lastig te peilen. Zit je op de top van de golf zijn partijen een stuk enthousiaster dan wanneer het een paar dagen later even wat minder druk is.
28 Oktober 2022
peen peenoogst Agrifoto

Analyse Peen

Niet druk, maar stiekem gaat er best veel peen weg

Relatief weinig vraag maar ook niet veel aanbod. Dat houdt de peenmarkt in evenwicht. Telers zijn duidelijk niet bereid verder te zakken met de prijs. Verschillende boeren hikken op de tegen de hoge kosten voor bewaring en het is afwachten welk effect dat krijgt op de markt.
28 Oktober 2022
export uien

Video Uien

Het is hollen en stilstaan op de uienmarkt

De uiennoteringen op de regionale beurzen laten een stabilisering zien is zitten iets in de plus. Begin deze week werden er boten geladen en dat zorgde voor fysieke vraag en daarmee stemming op de uienmarkt, vertelt DCA marktexpert Pieter Post. Nu die fysieke vraag weer wat rustiger is zakt ook de stemming. Verder heeft het CBS de voorlopige opbrengstverwachting voor de uien fors lager is vergeleken met vorig seizoen.
28 Oktober 2022
uienoogst Agrifoto4

Nieuws Uien

Oogst zaaiuien ruim 17% lager dan in 2021

Er is dit jaar ruim 17% minder zaaiuien geoogst dan in 2021. Dat blijkt uit de voorlopige oogstraming akkerbouw van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Dat ligt ten grondslag door een lager areaal maar ook een hectareopbrengst die fors lager ligt dan andere jaren.
27 Oktober 2022
uien uienbewaring Agrifoto4

Nieuws uien

Kwaliteit van uien kan grote rol spelen dit seizoen

Het bewaarseizoen is in volle gang en het is duidelijk dat de kwaliteit van uien niet overal meevalt. Het lijkt een fusarium jaar te worden maar er zijn meerdere redenen waarvoor de teler waakzaam moet zijn.
27 Oktober 2022
uien uienexport Agrifoto4

Analyse Uien

Uienexport: Senegal houdt even de adem in

Het voorlopige resultaat van de exportcijfers van uien laat een gevoelige daling zien. Een dusdanige wat het onderbuikgevoel in de markt voor een groot deel verklaart.
26 Oktober 2022
uien Agrifoto3

Analyse uien

Nederlandse uien iets te prijzig voor vlotte export

De uienmarkt verloopt op dit moment rustiger dan normaal rond deze tijd van het jaar. Dat heeft voor een gedeelte te maken met het hoge prijsniveau van de Nederlandse ui en zijn concurrentiepositie. De baalprijs blijft vrijwel gelijk aan voorgaande weken.
21 Oktober 2022
uien

Analyse Uien

Heeft uienmarkt de bodem gevonden?

De uienmarkt stond de laatste weken vooral in het teken van somberheid, lagere noteringen en een rustige tot flauwe stemming. Maar wat is het verhaal van de uienmarkt deze week? DCA-marktexpert Pieter Post vangt zijn update zo aan. Hij licht de meest actuele ontwikkelingen toe.
21 Oktober 2022
uien Agrifoto3

Analyse Uien

Exportcijfers uien geven geen reden tot somberen

Ook de jongste exportcijfers van uien geven geen aanleiding voor een uienmarkt met een onderbuikgevoel. De voorsprong ten opzichte van het afgelopen seizoen is echter wel gekrompen.
19 Oktober 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief