Areaalgroei 15 procent

Verkoopprijs suiker basis voor bietenprijs Tiense Suiker

27 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Tiense Suikerraffinaderij in België kondigt aan dat de bietenprijs vanaf 2017 gaat variëren al naar gelang de verkoopprijs van suiker. De basisprijs zal enkel naar boven herzien kunnen worden met een supplement. Hierover gaat het concern nog met de vertegenwoordigers van de telers in bespreking, zo staat in een persbericht.

Met het verdwijnen van de suikerquota in september 2017 en daarmee het wegvallen van de gegarandeerde minimumprijs voor de suikerbieten, moeten de Europese suikerfabrikanten hun aankoopcontracten voor bieten herzien. Ook Tiense Suiker neemt de aankoopvoorwaarden met de bietentelers onder de loep. De komende weken stelt de raffinaderij haar nieuwe contract voor aan de planters, maar dat leidde afgelopen week tot enige commotie.

Delen prijs-schommelingen eindproduct uniek in agro-voedingssector

Vrijdag meldt Tiense Suiker in een persbericht welke aanpassingen er na 2017 nodig zijn wanneer er een vrije, geliberaliseerde markt ontstaat die rechtstreeks moet concurreren met de wereldmarkt. Woordvoerder Isabelle Roelandts stelt voorop dat het nieuwe contract , net als in het verleden, moet bijdragen aan een duurzame toekomst voor zowel de suikerfabriek als de boeren.

Wat betreft de hoeveelheid suikerbieten stelt de Tiense Suikerraffinaderij een basiscontract voor dat hoger is dan het actuele contract. Daarnaast is er een mogelijkheid tot een extra, flexibel contract.

Het plan is dat de basisprijs van de aankoop van suikerbieten zal variëren naar gelang de verkoopprijs van de suiker. Het delen van dergelijke prijsschommelingen van het eindproduct is uniek in de agro-voedingssector, stelt Tiense die met de volgende aanvulling komt: De basisprijs zal enkel naar boven herzien kunnen worden met een supplement en dit na een bespreking met de vertegenwoordigers van de telers in het voorjaar na de bietencampagne.

Het plan is verder dat er meer tonnen suikerbieten per hectare zullen worden aangekocht gezien dit contract de aankoop van volledige suikerbieten voorziet. Dit in tegenstelling tot het verleden waar de suikerbieten op het veld al werden ontkopt en vervolgens nogmaals bij de ontvangst in de fabriek. Deze opbrengstverhoging heeft tot gevolg dat de omzet per hectare met de nieuwe contractvoorwaarden redelijk vergelijkbaar is met deze onder het oude quotumsysteem.

Teneinde competitief te blijven, wil de Tiense Suikerraffinaderij de suikerbieten in een campagne van 130 dagen verwerken. Hierdoor kan de gezaaide oppervlakte met ongeveer 15 procent omhoog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Nieuws Suikerbieten

Britse bietentelers woedend na mager contractaanbod

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden