Vraag overstijgt aanbod

Meer suikerbieten in Europa maar lang niet genoeg

5 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Wie naar de huidige feiten kijkt op de mondiale suikermarkt kan niet anders dan een gevoel van positivisme ontwikkelen. De suikernoteringen blijven stijgen en de suikerproductie op het zuidelijk halfrond wordt naar beneden bijgesteld. In Europa groeit het bietenareaal maar, niet in verhouding tot de consumptie.

De invoer van suiker door vrije handelslanden (EBA-EPA) is dit jaar aanzienlijk lager als gevolg van droogte op het zuidelijk halfrond. Het gaat dan voornamelijk om Brazilië, Thailand, China en India. India heeft een uitvoerbelasting van 20 procent vastgesteld, om zichzelf van voldoende suiker te voorzien. De droogte is het gevolg van het El Nino fenomeen. In vergelijking met dezelfde periode hebben EBA-EPA landen 300.000 ton minder invoercertificaten aangevraagd. De suikervoorraad van alle Europese lidstaten bedroeg op 31 maart van dit jaar 8,214 miljoen ton. Een verlaging van 396.000 ton ten opzichte van 2015.

De mondiale suikerproductie komt lager uit dan de productie

Uit verschillende prognoses van analistenbureau's blijkt dat zij de wereldsuikeroogst voor seizoen 2015-2016 ramen op 166 tot 174 miljoen ton. Daar tegenover staat een consumptie van 171 tot 184 miljoen ton. Grote verschillen in de prognoses ontstaan door het wel of niet meenemen van ethanolproductie en het verwerken van verliezen wel/niet.

Bijna alle Europese lidstaten zien hun areaal suikerbieten groeien voor seizoen 2016-2017. Alleen in Italië, Oostenrijk en Finland neemt het af. In heel de EU bedraagt de groei ruim 7 procent. Goed voor 1,404 miljoen hectare. Voor seizoen 2015-2016 werd 1,311 miljoen hectare gezaaid. 93.000 hectare minder. Dat lijkt een forse stijging echter, twee seizoenen geleden (14-15) bedroeg het areaal nog 1,560 miljoen hectare. Afgezien van Polen komen alle landen daardoor in de min uit. Met 57 procent en 35 procent zien Duitsland en Groot-Brittannië hun areaal procentueel gezien het sterkst afnemen.

Met 366.000 hectare blijft Frankrijk de grootste producent van suikerbieten, gevolg door Duitsland met 299.000 hectare. In Frankrijk stijgt het areaal met 17.000 hectare en in Duitsland met 16.600 ha. Polen volgt op een derde plaats met 203.000 hectare. Het heeft daarmee de grootste areaalstijging: 31.400 hectare. Met 70.100 hectare komt Nederland op een vijfde plaats. Het staat nagenoeg gelijk met Groot-Brittannië.

7,1

procent

stijgt het areaal suikerbieten in de EU

De industriële suikerprijs is ondanks dit nieuws aan het dalen in Europa. In april nam de prijs gemiddeld met 5 euro af, tot 428 euro per ton. Het gaat voornamelijk om lange termijn contracten. De spotprijzen liggen rond 284 euro. Een daling van 27 euro per ton.


Dichter bij huis sprak CSV Covas zich afgelopen vrijdag uit over de wateroverlast in haar teeltgebieden. Inmiddels is samen met afnemer Cosun besloten dat de wateroverlast geen probleem voor telers hoef te betekenen. Wanneer blijkt dat leden ruim voldoende hectares hebben uitgezaaid kunnen zijn in aanmerking komen voor een ontheffing. Dit betekent dat zij niet gekort worden op hun suikerquotum. Om dit te toetsen wordt gekeken naar het meerjarig gemiddelde per bedrijf. Telers kunnen vanaf maandag 4 juli zelf een formulier downloaden om waterschade te melden. Zij dienen zelf actie te ondernemen. Cosun heeft deze regeling in het verleden ook gebruikt wanneer sprake was van grote waterschade.

Kijkend naar het Mars-rapport, waarbij naar satellietbeelden wordt gekeken om de gewasgroei te beoordelen, lijkt het er niet op dat de suikerbieten veel hinder hebben ondervonden van de vele regenval in Noordwest-Europa.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden