Verschillende agrarische producten zoals rundvlees en zuivel moeten zwaar belast worden. Dat concluderen Engelse onderzoekers van de Universiteit van Oxford. Een hoge prijs moet consumenten ontmoedigen het te kopen. De maatregelen dienen ertoe de uitstoot van CO2 te reduceren en een gezonde levensstijl te promoten.
Met een voorgestelde ‘klimaatbelasting’ van 40 procent komt rundvlees er veruit het slechtste vanaf. Varkensvlees doet het met ruim 5 procent in het onderzoek beter. Ook plantaardige oliën, melk en lamsvlees moet volgens het onderzoek fiks worden belast. Het onderzoek roept veel verontwaardiging op bij Britse boeren.
Volgens het onderzoeksteam van het Oxford Martin Programma, onderdeel van de Oxford University, zorgt een klimaattaks op vlees en melk tot substantiële verlagingen in de uitstoot van CO2. Daarnaast leven naar schatting een half miljoen mensen langer omdat ze gezonder gaan eten.
De onderzoekers hebben voor iedere productgroep berekend hoe hoog de belasting moet zijn om hun CO2 uitstoot te neutraliseren. Het gaat om maatregelen die wereldwijd toegepast moeten worden. Onze voedselproductie is goed voor een kwart van alle broeikasgassen wereldwijd. Dat is vooral te wijten aan het fokken van rundvee en andere diersoorten. Hoe rijker de bevolking wordt, des te meer vlees ze gaan eten. Zo consumeert een gemiddelde Amerikaan tot driemaal meer vlees dan noodzakelijk is.
‘Wanneer je 40 procent meer gaat betalen voor een biefstukje kies je er wellicht voor om het slechts eenmaal per week in plaats van twee keer te eten’, zegt onderzoeker Marco Springmann tegen The Guardian. Vanwege de methaanuitstoot van koeien is het belastingniveau voor dit product het hoogste. Daarnaast wordt wereldwijd veel regenwoud gekapt om soja te telen voor veevoerproductie. De onderzoekers hebben naar eigen zeggen ook rekening gehouden met het feit dat armere mensen hun dieet niet verslechteren vanwege stijgende kosten.
In de meest optimale situatie reduceren we de uitstoot van broeikasgassen met 1 miljard ton per jaar in de landbouw. ‘Dat staat gelijk aan de totale uitstoot van de luchtvaart’, aldus Springmann. ‘Hoe voedsel wordt geproduceerd en geconsumeerd is grotendeels buiten beschouwing gebleven in het klimaatdebat. Dat heeft onder andere te maken door de gevoeligheid van het onderwerp. Mensen zijn bang dat armere werelddelen verder benadeeld worden. Wanneer het belastinggeld wordt gebruikt om een gezonder voedingspatroon te promoten wordt dat niet als nadelig ervaren. Zo heeft Mexico een suikertaks op frisdranken in het leven geroepen. Het geld wordt gebruikt om gratis drinkwater op scholen aan te bieden. Dat is een groot succes.’
De politiek durft zich niet aan het onderwerp te branden. Lokale overheden willen niet ingrijpen in de levensstijl van mensen zodat ze beticht worden van ‘nanny statism’. Daarnaast vreest het voor de voedselindustrie en agrarische lobby.
Sommige belastingpercentages uit het onderzoek zijn substantieel. Dit heeft er echter mee te maken dat de prijs, bijvoorbeeld van plantaardige oliën, zeer laag is. Het belastingpercentage van 25 procent moet dan wel hoog zijn om impact te maken. Akkerbouwers komen er nog het beste vanaf. Voor suiker en groenten stelt het onderzoeksteam een kleine klimaattaks voor. Granen als tarwe en maïs bevinden zich in de middenmoot.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10872228/Rundvlees-en-zuivel-moeten-zwaar-belast-worden]Rundvlees en zuivel moeten zwaar belast worden[/url]