3% extra toewijzing

Waarom mikt Cosun op groei bietenareaal?

21 Juni 2017 - Niels van der Boom

Voor oogstjaar 2018 biedt Cosun de mogelijkheid om de toewijzing met 3% te verhogen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een verhoging van 8% van het aantal LLB’s (Ledenleveringsbewijzen). Het toewijzingspercentage voor 2018 daalt 5%. Telers die niet willen groeien leveren daarmee automatisch areaal in.

Dinsdag 20 juni berichtte Cosun zijn leden over het nieuws. Tot 20 juli hebben de bietentelers de kans om te reageren. Zij kunnen zich aanmelden voor een verhoging van de toewijzing met 3%. Kiest hij of zij hier niet voor, dan daalt de toewijzing voor 2018 met 4,5%.

4,5

procent

minder toewijzing voor boeren die niet uitbreiden

Gevolg op eerdere uitspraak
"Reeds dit voorjaar heeft Cosun het voornemen uitgesproken om de toewijzing voor 2018 te willen verhogen. Dit is daar dus de uitvoering van", legt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie, uit. "Ten opzichte van dit jaar, waarin de uitbreiding ten opzichte van 2016 bijna 20% bedraagt, is de uitbreiding van volgend jaar relatief bescheiden."

Bietsuiker vervangt rietsuiker
"Het besluit is een gevolg van de efficiëntieslag die bij Suiker Unie is doorgevoerd", legt Sikken uit. "Daarnaast werd in het verleden een hoeveelheid rietsuiker aangekocht en door ons geraffineerd. Dat is nu verleden tijd, waardoor we meer ruimte hebben voor bietsuiker. Het is dus niet zo dat er, door de uitbreiding, meer suiker op de markt wordt gebracht door Cosun."

Europa geen invloed op wereldsuikermarkt
Sikken is zich bewust van de vragen die bij telers spelen. Is een forse uitbreiding wel verstandig? Minder productie zorgt toch voor meer vraag en hogere prijzen? Die vork zit, volgens de agrarisch directeur, anders in de steel: "Als Cosun kunnen we de wereldsuikermarkt niet beïnvloeden. Zaken als klimaatverandering, weersextremen en valutakoersen hebben daar een veel grotere impact op. Oogst India minder rietsuiker, dan importeren ze miljoenen tonnen extra suiker. Gaat het slecht met de Braziliaanse economie, dan zie je dat ook terug. Voor een situatie, zoals de melkveehouderij heeft gekend, hoeven akkerbouwers niet te vrezen."

De teelt uitbreiden hangt van je situatie af

Tevreden teler gestraft?
Of het verstandig is om te groeien, hangt volgens Sikken af van de bedrijfssituatie: "We zien veel bedrijven die graag nog meer willen uitbreiden. Anderen vinden het prima zo. Het besluit om meer suikerbieten te telen, of niet, moet afhangen van je bedrijfssituatie en je bouwplan."

Worden telers die de 3% toewijzing niet verwelkomen, dan niet afgestraft? Zij die tevreden zijn met hun huidige areaal, krimpen automatisch met 4,5% in 2018. Het toewijzingspercentage gaat immers van 112% naar 107%. Sikken: "Met de uitbreiding van het aantal LLB's, met 8%, en een verlaging van het toewijzingspercentage met 5%, wordt uitdrukking gegeven aan het beleid van Cosun om het aantal LLB's in balans te brengen met de afzetmogelijkheden. Het toewijzingspercentage is voor de fine-tuning."



Bieten uit het buitenland
Voor bietentelers die incidenteel suikerbieten verbouwen in België of Duitsland gaat er iets veranderen. Dat mag dit jaar voor het laatst. "Cosun hanteert 8 transportzones, die zich voor gebieden in België en Duitsland vertaald tot een maximale afstand van 90 kilometer tot de fabriek. Er zijn enkele buitenlandse streken die hieronder vallen, maar een gedeelte niet", legt Sikken uit. "Vooral in het gebied van voorheen CSV-Covas werd door telers suikerbieten over de grens geteeld, die nu buiten de 8 zones vallen. Dit jaar worden deze bieten nog gecollecteerd. Volgend jaar moet de laadlocatie binnen de zone vallen. Een teler mag dus wel bieten buiten de zones telen, zolang hij de bieten maar zelf naar een laadlocatie binnen de zone brengt."

Wie de bieten naar een locatie binnen de zone rijdt, mag in het buitenland blijven telen

Uitzondering trouwe leden
Aan de regelwijziging zitten enkele maren. Levert een bietenteler langer dan 8 jaar suikerbieten vanuit het buitenland, dan geldt er coulance. "We hebben leden die al 50 jaar in het buitenland suikerbieten telen en aan ons leveren", weet de bietenman. "Dit blijft gehonoreerd en de kosten voor het transport worden doorberekend aan de teler, zoals dat nu al het geval is. Daarbij kijken we er wel naar of het bedrijf op eigen grond, of langdurige pachtgrond teelt, of dat het incidenteel plaatsvindt. De groep telers waar deze wijziging voor geldt is niet groot. Ik schat tussen de 10 en 20 leden. Het is een collectief besluit geweest, vanuit de ledenraad, die eerder dat jaar is genomen. Leden van CSV-Covas zijn gewend dat hun bieten worden geladen met een bietenmuis. Dit brengt extra kosten met zich mee, ten opzichte van een kraan, maar het collectief neemt dit op zich. Zo is dat binnen de coöperatie besloten. Als hier verandering in gewenst is, wordt dit eerst met de leden besproken. Momenteel is daar geen aanleiding toe."

Wat vindt u van het besluit van Cosun? Is groei de sleutel tot succes, of resulteert het in een reductie van het bietensaldo? Geef uw mening in de reacties hieronder!

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Suiker

Winstwaarschuwing van Cosun voor bietentelers

Nieuws Suiker

Cosun: opbrengst bietsuiker gaat dit jaar tegenvallen

Analyse Suikerbieten

Grote vraag naar LLB’s stuwt prijs tot recordhoogte

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden