Geleerd van glyfosaatdiscussie

Brussel transparanter over gewasbescherming

12 April 2018 - Anne Jan Doorn - 5 reacties

De Europese Commissie (EC) wil het proces rondom toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen transparanter maken. Burgers krijgen namelijk toegang tot de wetenschappelijke studies, waardoor het proces inzichtelijker wordt.

De Commissie trekt hiermee een les uit de controverse rondom de vernieuwing van de glyfosaatvergunning. Onder druk van een petitie, die door meer dan 1 miljoen Europeanen werd ondertekend, beloofde Brussel in december om de wetgeving te herzien. "Hierdoor zullen burgers direct toegang krijgen tot de wetenschappelijke studies over de autorisatieverzoeken van gewasbeschermingsmiddelen", aldus de Europese commissaris voor Gezondheid Vytenis Andriukiaitis.

Meer openbaar
De door de Commissie voorgestelde hervorming beoogt de risicobeoordelingen van gewasbeschermingsmiddelen in een vroeg stadium van de procedure openbaar te maken. Er zal een systeem ontwikkeld worden waarin alle studies samengebracht worden. Het betreft hier de studies die in opdracht van bedrijven zijn gemaakt die een gewasbeschermingsmiddel op de markt willen brengen.

Burgers moeten geloven dat het systemeen werkt

Hierdoor verzekert de Commissie dat nadelige onderzoeken niet verborgen worden. Ook kan de Commissie het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) vragen om extra studies uit te veoren wanneer uitzonderlijke omstandigheden daarom vragen, zoals een hoge mate van verdeeldheid rondom een bepaald middel.

Meer verantwoordelijkheid lidstaten
Brussel wil daarnaast dat de verantwoordelijkheid van de lidstaten (binnen de EFSA) versterkt wordt door deskundigen uit de lidstaten. "Het is noodzakelijk dat burgers geloven dat het systeem goed werkt", aldus vicevoorzitter Frans Timmermans van de Commissie.

De hervorming van de wetgeving richt zich op 8 verschillende sectoren, die verband houden met voedselveiligheid; naast fytosanitaire producten, gaat het met name om transparantie met betrekking tot GMO's, levensmiddelenadditieven (mens en dier) en materialen die in contact komen met voedsel. 

Het voorstel van de EC is nu in handen van de 2 Europese wetgevers: het Parlement en de Raad (de lidstaten).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
hans 12 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10878181/brussel-transparanter-over-gewasbescherming][/url]
“Het is noodzakelijk dat burgers blijven geloven dat het systeem goed werkt”, zei vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie."

Zal die zelf wel begrijpen hoe die de zaak in een verdacht daglicht zet, nondeju?? (Nadat een eerdere reactie al verwijdert is).
Piet s 12 April 2018
Ja hans, mijn reactie is ook verwijderd
Abonnee
Redactie 12 April 2018
De reacties zijn niet verwijderd. Dat ze niet meer zichtbaar zijn komt door een storing op de website.

Vriendelijke groet,

Anne Jan Doorn
Boerenbusiness
hans 12 April 2018
Oh, dan mag ik dus nogmaals stellen dat die uitspraak duidelijk door een Z. Nederlandse katholieke nitwit is gedaan. Zij zijn immers goed op de hoogte hoe zulke "systemen" in de benen gehouden dienen te worden.
Piet s 12 April 2018
Wil de redactie aub dit onderwerp verwijderen
Dank u
Jpkievit 13 April 2018
Greenpeace heeft erg veel fake nieuws de wereld want de wetenschap is corrupt alles wat ctbg goedkeurd dmv een toelating wodt door dezeclub niet geloofd daar draagt monsanto op dit niet aan bij een rechtzaak inde usa als ze veroordeeld worden lijkt het mij vestandig dat bayer dit bedrijf niet koopt
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden