Leven met een nederlaag

Wil May toch in douane-unie met EU blijven?

25 April 2018 - Redactie Boerenbusiness

Theresa May maakt zich naar verluidt op om toch in de douane-unie met de Europese Unie (EU) te blijven. Verschillende adviseurs zeiden tegen de Sunday Times dat May kan leven met een nederlaag in het Lagerhuis over deze kwestie. Dat meldt Business Insider.

De premier en de leden van haar kabinet hebben meerdere malen gedreigd om na de brexit uit de douane-unie met de EU te stappen. Echter, het Britse Hogerhuis boorde deze plannen eerder deze week de grond in.

Daarbij hebben 10 conservatieve parlementsleden een wijziging van de Handelswet ondertekend. Ten slotte ziet de regering van May een vernederende nederlaag in het parlementaire debat over deze kwestie tegemoet.

Draai van 180 graden
Het bovenstaande is niet zonder gevolgen. May’s adviseurs erkennen dat een draai van 180 graden onvermijdelijk is. Een van hen zei zelfs dat May en haar team zich niet in zelfmedelijden zullen wentelen, wanneer ze het besluit om de douane-unie te verlaten moeten heroverwegen. Met deze draai van 180 graden stelt May niet alleen het Britse bedrijfsleven gerust, maar wordt ook een harde grens met Ierland voorkomen.

In de douane-unie blijven is erger dan in de EU blijven

Echter, deze U-bocht van May ligt gevoelig bij een aantal kabinetsleden. Zo houdt Downing Street er rekening mee dat de minister van Internationale Handel (Liam Fox) en de minister van Buitenlandse Zaken (Boris Johnson) mogelijk zullen vertrekken. Johnson zei eerder al dat in de douane-unie blijven, "erger is" dan in de EU blijven.

May's belangrijkste brexit-onderhandelaar (Oliver Robbins) voorspelde dat Michael Gove (de minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken) en Brexit-minister David Davis met een U-bocht zouden kunnen leven.

'Niet te veel concessies doen'
De harde kern van de brexiteers hebben de premier in persoonlijke gesprekken laten weten dat ze met verdere concessies haar positie op het spel zet. Een conservatieve coupe is dan niet uitgesloten. "Het enige dat haar nu nog kan redden, is een duidelijk statement dat ze niet verder terugkrabbelt", aldus een lid van de European Research Group (de anti-EU-club) tegen Business Insider.

Het conservatieve parlementslid Andrew Bridgen zei vorige maand tegen Business Insider dat hij bij nog meer concessies niet meer achter de brexit-deal staat. "Willen ze mijn steun voor de uiteindelijke Brexit-overeenkomst, dan moeten ze dichtbij May’s Mansion House-toespraak blijven."

Lees meer op BusinessInsider.nl:
- Hogerhuis maakt gehakt van May’s wens om de Europese douane-unie te verlaten.
Brexit kan het einde betekenen voor een kwart van de Engelse boeren.
- EU eist dat Noord-Ierland na de Brexit onderdeel blijft van de douane-unie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden