Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) kreeg op het 25-jarig jubileum van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) flink de wind van voren van NAV-voorzitter Teun de Jong. Volgens de NAV-voorzitter moeten politici de toelating van gewasbeschermingsmiddelen aan deskundigen overlaten.
De Jong stelde dit nadat Schouten inging op geïntegreerde gewasbescherming. Zij betoogde dat ze vooral naar laag risicomiddelen wil, en dat ze zich wil inzetten voor een omslag. De Jong reageerde dat de minister het beoordelen van deze middelen aan deskundigen moet overlaten, en niet zomaar haar hand in het parlement moet opsteken.
De Jong: "Politici stemmen toch ook niet over de toelating van geneesmiddelen?" Hij zei af te willen van hokjespolitiek. Als voorbeeld noemde hij de neonicotinoïden-kwestie. Doordat het middel nu verboden is, zullen er meer gewasbeschermingsmiddelen toegepast moeten worden. Hij wil dan ook dat minister Schouten een derogatie voor neonicotinoïden gaat aanvragen.
Consumentenpositie
Op veel andere punten waren Schouten en De Jong het wel met elkaar eens. Schouten zei dat ze vindt dat consumenten zich moeten realiseren dat ze enorm veel eisen van de boer. Daarbij hoort dat de consument hogere prijzen moet betalen voor de producten. Ze noemde daarbij ook dat akkerbouwers hun eigen positie moeten versterken, en riep dan ook op tot het versterken van de collectieven.
Zowel Schouten als De Jong ging in op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Schouten betrok daarbij de historie van de NAV. "Het GLB is in het leven geroepen om voedseltekorten tegen te gaan. De overproductie echter alsnog ontstond, was reden voor de oprichting van de NAV." Zij vindt een eerlijke prijsvorming van belang. Ze noemde dat de druk in de keten vooral onderaan gevoeld wordt (bij de boer). Oneerlijke handelspraktijken moeten stoppen, zo betoogde ze. Ze wil meer ruimte voor boeren om zich te organiseren, iets waar de NAV verheugd op reageerde.
Marktaandeel producenten
De Jong was het op dit punt volledig met Schouten eens. Hij vond het vreemd dat de afnemers (zoals Albert Heijn) een marktaandeel van 35% mogen hebben, en dat producenten niet meer dan 5% aandeel mogen hebben. Daarop moet de minister zo snel mogelijk ingrijpen, mede door een onafhankelijke scheidsrechter in te stellen.
Volgens De Jong zou het GLB de richtlijn van de NAV: ‘genoeg is beter’ moeten volgen. Het GLB richt zich nu op inkomenssteun, maar de focus zou meer moeten liggen op eerlijke betalingen vanuit de markt. Hij pleitte voor een beter beschermde Europese markt, met aanbodbeheersing. Volgens hem wil iedereen op de kapitaalkrachtige Europese markt verkopen. Landbouw moet dan ook buiten vrijhandelspraktijken gehouden worden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10878774/schouten-krijgt-wind-van-voren-over-neonics][/url]
Wetenschap consumenten greenpece en ngo viinden gbm middelen niet velig dus o residu op de voedsel producten voor de open teelten is de enigste weg geen bulkproducten en meergeldopbrenst op het boerenerf
Wij hebben het product in handen niet de supermarkt kom op cooperaties handelaren en ao het is noodzalijk dat dat uitstekend geteelde producten veel meer op gaan brengen dan de kostprijs