Nieuws NAV-jubileum

Schouten krijgt wind van voren over neonics

4 Juni 2018 - Anne Jan Doorn - 23 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) kreeg op het 25-jarig jubileum van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) flink de wind van voren van NAV-voorzitter Teun de Jong. Volgens de NAV-voorzitter moeten politici de toelating van gewasbeschermingsmiddelen aan deskundigen overlaten.

De Jong stelde dit nadat Schouten inging op geïntegreerde gewasbescherming. Zij betoogde dat ze vooral naar laag risicomiddelen wil, en dat ze zich wil inzetten voor een omslag. De Jong reageerde dat de minister het beoordelen van deze middelen aan deskundigen moet overlaten, en niet zomaar haar hand in het parlement moet opsteken.

De Jong: "Politici stemmen toch ook niet over de toelating van geneesmiddelen?" Hij zei af te willen van hokjespolitiek. Als voorbeeld noemde hij de neonicotinoïden-kwestie. Doordat het middel nu verboden is, zullen er meer gewasbeschermingsmiddelen toegepast moeten worden. Hij wil dan ook dat minister Schouten een derogatie voor neonicotinoïden gaat aanvragen.

Consument moet maar wennen aan hogere prijzen

Consumentenpositie
Op veel andere punten waren Schouten en De Jong het wel met elkaar eens. Schouten zei dat ze vindt dat consumenten zich moeten realiseren dat ze enorm veel eisen van de boer. Daarbij hoort dat de consument hogere prijzen moet betalen voor de producten. Ze noemde daarbij ook dat akkerbouwers hun eigen positie moeten versterken, en riep dan ook op tot het versterken van de collectieven.

Zowel Schouten als De Jong ging in op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Schouten betrok daarbij de historie van de NAV. "Het GLB is in het leven geroepen om voedseltekorten tegen te gaan. De overproductie echter alsnog ontstond, was reden voor de oprichting van de NAV." Zij vindt een eerlijke prijsvorming van belang. Ze noemde dat de druk in de keten vooral onderaan gevoeld wordt (bij de boer). Oneerlijke handelspraktijken moeten stoppen, zo betoogde ze. Ze wil meer ruimte voor boeren om zich te organiseren, iets waar de NAV verheugd op reageerde.

Marktaandeel producenten
De Jong was het op dit punt volledig met Schouten eens. Hij vond het vreemd dat de afnemers (zoals Albert Heijn) een marktaandeel van 35% mogen hebben, en dat producenten niet meer dan 5% aandeel mogen hebben. Daarop moet de minister zo snel mogelijk ingrijpen, mede door een onafhankelijke scheidsrechter in te stellen.

Volgens De Jong zou het GLB de richtlijn van de NAV: ‘genoeg is beter’ moeten volgen. Het GLB richt zich nu op inkomenssteun, maar de focus zou meer moeten liggen op eerlijke betalingen vanuit de markt. Hij pleitte voor een beter beschermde Europese markt, met aanbodbeheersing. Volgens hem wil iedereen op de kapitaalkrachtige Europese markt verkopen. Landbouw moet dan ook buiten vrijhandelspraktijken gehouden worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
23 reacties
Jan Jaap 4 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10878774/schouten-krijgt-wind-van-voren-over-neonics][/url]
LTO laat nog steeds niets van zich horen. Wat heb je aan zo'n vereniging waar hun lobbyisten niks bereiken.
Westbrabander 4 Juni 2018
En die neonics is nog maar het begin, binnen een paar jaar de helft van het middelenpakket weg denk ik.
Jpk 5 Juni 2018
De consument wilgeen gif meer opde voedsl producten niemand weet iets over de gevogen geen chemische gbm meer gebruiken in kassen bestrijd men schalijke insecten met natuurlijke vijanden dit is de richting die de open teelten moeten gaan volgen dmv weerbare planten gangbaar wordt biologisch
pootgoedteler zuidwest 5 Juni 2018
Beste JPK,

Kijk eens in je eigen middelenpakket. Als je parkinson, diabetes, hogebloeddruk, epileptie en noem alle ziekten en problemen maar hebt, neem je toch ook medicijnen? Een gangbare teler doet niets anders dan de planten tot het einde gezond houden.
Agri 5 Juni 2018
Ik hoop niet dat gangbaar biologisch wordt straks moet ik mijn gezonde bodem kapot gaan makem door gebruik van zwate metalen zoals koper. En wat mijn voorganger hier schrijft daar ben ik het volledig mee eens de grootste vervuiling van ons water komt al jaren uit medicijnen en hormonen gebruikt bij de mens.
Abonnee
juun 5 Juni 2018
dat zg gif kan echt niet slecht zijn twee jaar gras luzerne en ze vinden niets meer zie de omschakelaars
Jpk 5 Juni 2018
Wetenschap consumenten greenpece en ngo viinden gbm middelen niet velig dus o residu op de voedsel producten voor de open teelten is de enigste weg geen bulkproducten en meergeldopbrenst op het boerenerf
petatje 5 Juni 2018
Jpk schreef:
Wetenschap consumenten greenpece en ngo viinden gbm middelen niet velig dus o residu op de voedsel producten voor de open teelten is de enigste weg geen bulkproducten en meergeldopbrenst op het boerenerf

Geloof je dat zelf als de Nederlandse grootgrutters de biologische afzetmarkt in handen hebben?!
Jpk 5 Juni 2018
Wij hebben het product in handen niet de supermarkt kom op cooperaties handelaren en ao het is noodzalijk dat dat uitstekend geteelde producten veel meer op gaan brengen dan de kostprijs
Abonnee
Kjol 5 Juni 2018
Jpk schreef:
Wij hebben het product in handen niet de supermarkt kom op cooperaties handelaren en ao het is noodzalijk dat dat uitstekend geteelde producten veel meer op gaan brengen dan de kostprijs


Kom onder je steen vandaan, een supermarkt koopt wereldwijd in, transport is niet zodanig kostbaar dat het een belemmering is om verder weg in te kopen.
Abonnee
roy 6 Juni 2018
jkp. leer eerst eens goed schrijven.
En pootgoedteler slaat de spijker op zijn kop maar veel mensen willen dit niet zien.
Ngo's verspreiden alleen ruis en praten gesubsidieerd over dingen waar ze totaal geen verstand van hebben. En supermarkten die hun oren ernaar laten hangen, zeer schadelijk allemaal voor de nederlandse landbouw.
Peter 34 10 Juni 2018
@pootgoedteler zuidwest en anderen in zijn voege.

Nu lezen we weer over de overlast door de eikenprocessierups door warmte. Het is niet alleen de warmte. Een gebrek aan natuurlijke vijanden laat dit probleem bestaan en verergeren. Lastig.
Door alom sectorbrede insectenbestrijding valt die voedselbron voor natuurlijke bestrijders, lees vogels, weg.
Als de eikenprocessierups zich aandient, zijn ze de vogels, inmiddels vertrokken/dood, niet tot voer en worden een plaag.... die we dan weer chemisch te lijd gaan. cirkeltje rond. Het is maar een actueel voorbeeld.

U noemt een reeks erge ziekten die u met 'geneesmiddelen' te lijf wilt gaan. Nog afgezien van de vraag of ze wel genezen, lijkt me het voorkomen van de ziekten een prettiger, goedkopere en duurzamer vorm van zorg waar dat kan. of niet?
Dat is met de natuur (ik hoop niet dat dat voor u een onprettig randverschijnsel is) net zo. Als je het evenwicht verstoort moet je de gevolgen op een andere manier bestrijden. Dat hebben we zo ongeveer sinds WO II op die manier gedaan, met als gevolg steeds meer problemen waar de chemisch industrie u wel bij wil helpen... het is symptoombestrijding van een dieper liggende oorzaak: kapot maken van de natuur.
Goed nieuws voor de industrie: we zijn er bijna klaar mee. en dan komt de natuur u niet meer tegemoet en mag u alle problemen chemisch oplossen. Goed perspectief?
Dacht u dat wel te gaan redden?
Ik ken uw leeftijd niet, maar ziet u nu niet beduidend minder vogels op uw erf als 30 jr geleden? waar zijn die gebleven? ziet u nog wel eens paddestoelen (u weet wel van de mycorrhiza's) op uw land? Dat was 40 jr geleden toch anders of niet? Of zijn dat allemaal maar lastige of onnutte natuurverschijnselen die uw verdienmodel in de weg staan?
peter34 10 Juni 2018
@Kjol. En daarmee komt een akelige vraag naar voren: in hoeverre willen we voer/voedsel uit het buitenland hebben. Waarmee ook de vraag omtrent open grenzen zich aandient. Die open grenzen hebben de zgn. economie gediend, maar ook veel ziekten en plagen binnengebracht. En ook voedsel waarvan we de kwaliteit niet kennen, omdat het elders wordt verbouwd. boontjes uit de binnenlanden van Afrika, tomaten uit ..... noem maar wat, tarwe uit Rusland (weet u veel hoe dat wordt verbouwd?). De vruchten van de globalisering liggen op uw bord: goedkoop, maar goed??
Voor onze relatief kleinschalige bedrijven en dure productiewijze (m.a.w. nadelig prijsniveau) zijn die open grenzen helemaal niet zo goed, want, tenzij op kwaliteit, kunt u op de wereldmarkt, waar uitsluitend op prijs wordt gehandeld, geen partij meeblazen.
Einstein 10 Juni 2018
Goed Peter de boeren en de chemische industrie zijn dus de schuld van alles? Steek aub ook de hand in eigen boezem als consument waar wij alles voor doen! Opwarming aarde met als gevolg afsterven van onze koraal riffen door veelvuldig vliegen naar verre bestemmingen(met als grootste voorbeeld mevrouw Thieme).Het veelvuldig gebruik van plastic in zowat alles wat men gebruikt.Al die mooie betonnen tuintjes?Overal maar met de auto heenvliegen(op marktplaats iets kopen voor 15 euro in Limburg en daar vervolgens met de auto van de baas heen karren vanuit Noord-Holland)
Einstein 10 Juni 2018
En beste Peter dan wil ik echt niet beweren dat wij als landbouw niets kunnen verbeteren, maar de negatieve berichtgeving over onze sector is in mijn optiek zeker niet terecht.
Peter34 10 Juni 2018
@Einstein. even een paar dingen rechtzetten. Ook boeren mogen wel vragen stellen over het reilen en zeilen in de eigen sector. We mogen toch wel nadenken i.p.v. voor het gemak de lang betreden sporen te volgen? Getuigde mijn stukje van 'de boeren van alles de schuld geven?'
Ik wil graag dat we met z'n allen nadenken en de gangbare praktijk onder de loupe nemen. Niet omwille van de consument, de politiek of lobbyisten, maar omdat de schade die wij de natuur toebrengen als een boemerang terug komt. En daarom gaf ik 1 voorbeeld, waarvan ik zelf getuige was en stelde ik een paar vragen of we niet heel veel verloren zijn. En we zullen echt ons best moeten doen om dat terug te krijgen.
Achter elkaar en de toeleverende bedrijven/industrie aanhobbelen gaat niet langer. En gelukkig bestaan er groepen boeren die hiermee aan de slag zijn gegaan. Dat kan ook zonder subsidie; moet uit ons zelf komen. Dat heeft echter meer nodig als een handje vol mensen en er is dus meer bewustwording voor nodig.
Die boeren die dit perse niet willen gaan Schouten nog een hele slechte minister vinden. Zij zit er niet als vertegenwoordiger van de boeren. Maar heeft wel voeling en contact met de sector en het goede voor en heeft daarvoor een duidelijke, voor ons niet altijd een leuke/makkelijke ‘bubbel’-visie. Dat kunnen we over de meeste LNV bewindslieden sinds Veerman niet zeggen.
Dat transport, allerlei soorten van 'ontspanning', gebruik van middelen (genees, genot, huishoud) en andere soorten van vervuiling teruggebracht kan worden wordt ook door NGO's te berde gebracht. Wat wel waar is, is dat landbouw een gemakkelijke schietschijf is.
Wat ik m.n. op het punt van energiegebruik steeds mis, is dat we echt moeten versoberen. Dat woord lijkt niet meer te bestaan, omdat er wel technische oplossingen voor onze verkwistende leefstijl zullen worden gevonden. Misschien wel, maar waarom niet versoberen? Heeft onmiddellijk effect, is goedkoper en borgt de onafhankelijkheid.
Ik ben blij met je latere relativering.
Peter34 10 Juni 2018
Overigens, de Jong beweert dat de toelating van middelen aan deskundigen moet worden overgelater, zoals ook LTO steeds beweert. Er werd steeds naar de EFSA verwezen, die steeds geen redden zag de toelating van neonics te stoppen. De EFSA heeft, na nader onderzoek nu een andere deskundig advies adgegeven.
Juist dat glyfosaat nu nog (even) gebruikt mag worden is resultaat van de mening van een niet deskundige duitse minister die zijn boekje te buiten ging door voor toelating ervan te stemmen.
Dat de EFSA deskundigen aan de politieke leiband lopen zou mij niet bevreemden, maar dat werd door LTO steeds bij hoog en laag ontkend.
Dan moet LTO nu ook consequent zijn.
Abonnee
oude piet 10 Juni 2018
Beste Peter 34,

Ik hoop voor jouw dat je met je vrouw niet zulke lange discussies heb, want ik ben bang dat ze je jouw vandaag of morgen alleen achterlaat. Ook moet je niet alle problemen tegelijk op tafel gooien anders krijg je een eindeloze discussie. En daar is niemand mee gebaat.

Wat betreft de eiken processie rups : deze komt van warmere oorden en door de klimaatverandering van de laatste decennia rukt deze verder op vanuit het zuiden naar het noorden.

Wat betreft de vogels ik weet niet over welke vogels jij het hebt maar diverse vogels zijn de laatste decennia fors in aantal toegenomen : vele roofvogels, reigers, ooievaars vele ganzensoorten.

Wat betreft de gewasbeschermingsmiddelen het water is de laatste 10 jaar nog nooit zo schoon geweest als de laatste 50 jaar!
Middelen die nog gevonden worden worden praktisch allemaal na verloop van tijd door de NATUUR weer afgebroken.

Je moet niet zo gefrustreerd doen op ons boeren en kunt je pijlen beter richten op andere doelen. Onder andere Luchtvaart, scheepvaart, kernenergie, luchthavens, verkeer enz.

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn advies maar geef niet lulraak ons boeren overal de schuld van.

Groetjes oude piet.
jonge vlaamse akkerbouwer 11 Juni 2018
@peter
Hier in Vlaanderen veel meer vogels dan vroeger, wel zijn het beschermde vogelsoorten die andere vogels verdringen. Dit is hier ook de schuld van de landbouwers.
Er zijn minder akkervogels door de vos, ook de schuld van de landbouwers.
Ik lees in een ander artikel dat de biodiversiteit het beste is afrika, wil wel niet weten met ze daar sproeien, DDT,...
Ik lees in een ander artikel dat een unief in een onderzoek stelt, moest heel de wereld biologisch gaan produceren, dan gaat in het beste geval een oppervlakte van west-europa aan natuur moeten verdwijnen om de wereld te kunnen blijven voeden.
Ik heb wel respect voor een bioboer maar ik vindt de bioconsument ongelooflijk naief.
Ik ben wel verontwaardigd dat sommige bioboeren zich enkel profileren door ons ten onrechte af te breken.
Agri 11 Juni 2018
Beste petertje gisteren heb ik samen met mijn echtgenote een lange wandeling in de natuur gemaakt omdat ik soms wat somber ben (komt door die negatieve verhalen over ons boeren)kijk ik vaak naar de grond en het verhaal klopt ik heb bijna geen loopkevers gezien ook weinig vogels trouwens. Gister avond liep ik nog even mijn kavel op en neer lekker tussen de gewassen en wat schetst mijn verbazing ik kan mijn voeten bijna nergens neerzetten of ik sta op een kever,wie is er nu niet goed bezig de boer of de natuurclubs?
Agri 11 Juni 2018
En beste petertje ik ben gewoon regulier akkerbouwer met veel respect voor mijn grond en omgeving.
Abonnee
roy 11 Juni 2018
in plaats dat die linkse leden eens een keer in het buitenland gaan optreden. Ten eerste stelt Nederland qua oppervlakte helemaal niks voor. Ook de enorme prestatie die agrariers hier neer zetten voor het milieu heeft dus helaas weinig invloed. Kijk eens naar de ontbossing in Afrika en Zuid- Amerika, de gewassen die daar geteeld worden voor bioenergie enz. Daar is zoveel meer te winnen als hier, wat ben ik je dan toch enorm kortzichtig om hier telkens over een middeltje of een nieuw regeltje te beginnen.
Peter34 11 Juni 2018
@oude Piet. voor sommige lieden is bedrijpend lezen moeilijker als schrijven voor anderen. Om u gerust te stellen: ik hoef dit niet allemaal te typen.
Abonnee
oude piet 11 Juni 2018
Beste Peter34,

Goed zo, zo ben je goed bezig een kort antwoord. Alleen weet ik niet wat je met begrijpend lezen bedoeld? Ik moet het helaas wel allemaal zelf typen heb geen secretaresse die het voor mij doe, en personeel is voor mij te duur. En mijn vrouw zegt laat ze maar praten ze houden van zelf wel op!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden