Nieuws Brexit

Britten willen laatste woord over brexit-deal

13 Augustus 2018 - 6 reacties

Een groot deel van de Britten wil het laatste woord over een brexit-deal; zeker nu het Verenigd Koninkrijk (VK) op een no deal lijkt af te stevenen. Dat meldt Business Insider.

Onderzoeksbureau YouGov hield een nieuwe uitgebreide poll naar de brexit. Uit die poll is gebleken dat 45% van de Britten vindt dat er een referendum moet worden uitgeschreven over de uiteindelijke deal. Slechts 34% acht dit niet nodig. Afgelopen december was 33% nog voor een stembusgang over de uiteindelijke deal.

De poll wees ook uit dat 53% van de Britse respondenten zou kiezen voor 'Remain' bij een referendum over een exit uit de Europese Unie (EU), terwijl 47% 'Leave' zou aangeven. Het deel dat in de EU wil blijven, zwelt aan wanneer de Britse premier Theresa May er niet in slaagt om een deal te sluiten met EU. In dat scenario zou 56% bij de EU willen blijven.

Voorbereidingen voor nieuwe gesprekken
Deze poll, een van de grootste onderzoeken sinds het referendum in 2016, komt op een moment dat May en Britse onderhandelaars voorbereidingen treffen om de onderhandelingen met de EU later deze maand op te pakken. Als het de 2 partijen niet lukt om tot overeenstemming te komen over de Ierse grens, dan staat het VK een no deal-Brexit te wachten in maart 2019.

Daarmee zal de Britse economie een glijvlucht maken van circa 8%, door tekorten in voedsel en medicijnen. De bevolking moet besluiten of de brexit moet doorgaan als de onderhandelingen mislukken en een overeenkomst uitgesloten is, vindt de helft van de Britten. Ongeveer 25% is van mening dat het parlement hierover het laatste woord heeft.

Somberheid over brexit
Minder leuk voor de regering van May is dat een dikke meerderheid (68%) denkt dat de Britse premier met een slechte deal naar huis gaat. Slechts 13% denkt het tegenovergestelde. De meeste Britten (73%) denkt dat veel beloften, die het 'Leave-kamp' heeft gemaakt, gebroken zullen worden.

"Wat mensen 2 jaar geleden ook gestemd hebben, niemand heeft gekozen voor deze chaos die onze levensstandaard en publieke voorzieningen beschadigt", zei Chuka Umunna, parlementslid en voorman van de People’s Vote-Campagne. "Het is duidelijk dat mensen het laatste woord eisen over de uiteindelijke brexit-deal, gezien dat de enige uitweg uit deze rotzooi is."

Lees meer op Business Insider:
Deze grafiek laat zien waarom een no deal ook voor Nederland een ramp is
Trump gaat Britse regering 'dwingen' om hormoonvlees te importeren
Erdogan probeert valutacrisis te bezweren met oproep om de lira te stutten

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
jan 13 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10879608/britten-willen-laatste-woord-over-brexit-deal][/url]
als de politiek zwicht voor de roep om weer een referendum getuigt dat niet van veel respect voor de kiezer.
hoe zou dat zijn als aanvankelijk de meerderheid remain had gestemd en na 2 jaar weer een referendum zou worden uitgeschreven om de brexiteers alsnog hun zin te geven om te vertrekken.
ja het is wat rommelig, niet in de laatste plaats doordat Brussel de lidstaten verbiedt bilaterale afspraken te maken (anders hadden die er bijv. voor de visserij en groentehandel al wel gelegen), maar ook omdat dit nooit eerder is gedaan.
De EU had geen draaiboek voor dit soort zaken op de plank liggen. en dat kan ook niet, dat ontwikkelt zich in de loop der tijd. Ook bij een volgende uittreder zou het wiel weer opnieuw moeten worden uitgevonden.
2 opties blijven open: geen deal en dus lid van de EU blijven (willen alle lidstaten dat?) als er alsnog een referendum wordt uitgeschreven of een harde exit.
hans 14 Augustus 2018
Lid van de EU blijven als er alsnog een referendum wordt uitgeschreven? Laat de mensen nu zelf al gekozen hebben. Referenda en stemmingen worden alleen door de politiek geweld aangedaan, de bevolking weet vaak wel wat ze wil, en verandert niet zo snel van mening. PROPAGANDA!
DUH 14 Augustus 2018
De Britten hebben een grote fout gemaakt tijdens de stemming. De jeugd is maar mondjesmaat gaan stemmen en de ouwe garde heeft massaal voor een Brexit gestemd. Over zaken die tot in de verre toekomst van belang zijn moet je volgens mij geen bejaarden laten stemmen. Opa en Oma vertellen toch altijd dat vroeger alles beter was? Het zijn vaak mensen die nooit van het eiland zijn af geweest. Ga maar eens stemmen met de eisen een meerderheid van 60% en qua leeftijd tussen de 18 en 60 jaar.
hans 14 Augustus 2018
De britten hebben juist fantisch gestemd. Net als de amerikanen voor hun president. Niet de elites volgend, die via hun msm de mensen een rad voor ogen draaien, maar door nuchter verstand te gebruiken. Mondialisatie is legaal uitbuiten van landen en mensen. De VS stond aan de bakermat van onze EU, maar zelf vervreemden ze zich steeds meer van buurlanden, oa Mexico. Denk daar maar eens over na.
Frans 14 Augustus 2018
Tekorten in voedsel zo dicht bij huis zal de waardering hiervoor in Europa doen laten toenemen. Afrikaanse hongerbeelden op tv kijkt de verwende Europeaan met een zak chips in de hand ongeïnteresseerd aan. Bij een grote actie hooguit een eurootje per inwoner in het zakje. Laat de harde Brexit Europa maar eens wakker schudden.
hans 14 Augustus 2018
Niet tekorten aan voedsel, maar de waardeloosheid van de euro zal de zelfingenomen EU-burger de kop kosten. Slechts de duitse goedkope (laag minimum loon + weinig sociaal beleid)productie en de franse onderdrukking in Afrika (zorgt voor veel goedkope mineralen) houden de euro in de been. Beiden staan op springen.
hans 15 Augustus 2018
Voorsorteren op de Brexit, werkeloosheid ongekend laag, rente omhoog in GB. Kunnen de EU-landen een puntje aan zuigen!
https://www.bbc.co.uk/news/business-45181079?ns_source=twitter&ns_campaign=bbc_breaking&ns_linkname=news_central&ns_mchannel=social
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

100 dagen na brexit: hoe staat het met de handel?

Achtergrond Brexit

100 dagen na brexit: hoe staat het met de handel?

Minder export naar VK van landbouwproducten

Nieuws Export

Minder export naar VK van landbouwproducten

Opent Engeland na de brexit onze ogen?

Opinie Jaap Majoor

Opent Engeland na de brexit onze ogen?

Nieuwe bestemming nodig voor 30.000 ton pootgoed

Inside Aardappelen

Nieuwe bestemming nodig voor 30.000 ton pootgoed

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief