Nieuws Droogte 2018

Coöperatie steunt boer in seizoen van extremen

5 September 2018 - Niels van der Boom

Agrarische coöperatie CZAV komt de leden waar mogelijk tegemoet wanneer zij getroffen zijn door de droogte. Zo is er de mogelijkheid om uitstel van betaling aan te vragen en worden er producten teruggenomen. Agrifirm helpt zijn leden vooral met advies op maat.

Akkerbouwers hebben wel meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen van CZAV afgenomen, maar door het uitzonderlijke seizoen zijn die niet allemaal gebruikt. De zuidelijk coöperatie koopt de overtollige voorraden daarom terug, zo zegt het tegen de Zeeuwse krant PZC. "Voor zover dat in ons vermogen ligt, willen we onze leden helpen", zegt adjunct-directeur Ko Francke. "De boeren die financiële problemen hebben, kunnen ook een uitstel van betaling krijgen."

Uitkeren van extra dividend is bij CZAV niet mogelijk

Geen extraatje
De adjunct-directeur meldt dat CZAV verder weinig middelen heeft om boeren financieel te ondersteunen. "Een Vlaamse zuivelcoöperatie keert extra dividend uit, maar wij kunnen dat niet doen. Onze coöperatie heeft geen enorme reserves opgebouwd. De winst wordt ieder seizoen naar de leden teruggesluisd in de vorm van een nabetaling."

Agrifirm heeft geen concrete afspraken gemaakt over een uitstel van betaling. "We begeleiden de klanten op individueel niveau en kijken wat er precies nodig is", legt Mijke Horneman uit. "We proberen de boeren aan de voorkant te helpen met goed advies over de producten die ze nodig hebben. Daarnaast wordt ook gekeken naar welke acties moeten worden ondernomen. Vooral omtrent de ruwvoervoorziening binnen de melkveehouderij; moet grasland bijvoorbeeld worden doorgezaaid of opnieuw worden ingezaaid."

Nazorg
Voor de melkveehouderijklanten heeft Agrifirm eind juli een droogtelijn opgezet en is het een droogtejournaal gestart. "De ergste droogte is voorbij, waardoor we met het journaal zijn gestopt", licht Horneman toe. "Dit betekent niet dat we de klanten niet langer adviseren. We dealen nu vooral met de restvragen. In de akkerbouw speelt dit uiteraard ook. We hebben er echter voor gekozen om het advies bij droogte niet via deze weg naar buiten te brengen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Voer

Consolidatie in voersector: grote vissen en klein bier

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden