Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

VS koopt zuivel en vlees op voor voedselbanken

17 April 2020 - Jorine Cosse

Eind maart werd bekend dat de Amerikaanse overheid flink in de buidel zou tasten om agrarische ondernemers en verwerkers door de coronacrisis te loodsen. Inmiddels kijkt de overheid naar mogelijkheden om zuivelproducten en vlees, die nu geen bestemming hebben, op te kopen en af te zetten naar bijvoorbeeld voedselbanken.

Dat de zuivel- en vleessector deze hulp goed kunnen gebruiken blijkt uit een onderzoek van het Food and Agricultural Policy Research Institute (FAPRI). Zoals het nu lijkt gaat het gemiddelde totale netto inkomen van Amerikaanse boeren met $20,1 miljard achteruit. Veehouders krijgen hierin de grootste klap te verwerken. De prijzen van rundvee zijn inmiddels met meer dan 10% gedaald.

Overschotten naar de voedselbank
De (melk)veehouderij in de Verenigde Staten (VS) heeft inmiddels te maken met enorme overschotten van zuivel en vlees door het sluiten van de foodsector. Hierdoor zijn Amerikaanse melkveehouders genoodzaakt om melk weg te laten lopen en stapelt er steeds meer vlees op. Verschillende agrarische belangenorganisaties hebben de druk opgevoerd bij de overheid om de producten die nu verspild worden op te kopen en af te zetten op andere markten.

Inmiddels lijkt de overheid overstag. Er lagen al plannen om de agrarische sector met $15,5 miljard te ondersteunen. Een deel hiervan wordt nu gebruikt om de overvloedige producten op te kopen. De producten worden vervolgens aangeboden aan onder andere voedselbanken in eigen land, zodat het voedsel niet weggegooit wordt.

Coronacrisis valt VS zwaar
Doordat de foodsector wereldwijd zo goed als volledig stilligt, is er een grote afzetmarkt weggevallen. De Rabobank schat in dat de voedselvraag in Noord-Amerika in de afgelopen maand met 30% is teruggelopen.

Maar niet alleen het wegvallen van de foodsector weegt zwaar op de agrarische sector in de VS. Verschillende rund- en varkensvleesbedrijven hebben de deuren gesloten door een tekort aan personeel door ziekte of zelfs sterfte. Smithfields Foods, één van de grootste varkensvleesproducenten in de VS, is hier een voorbeeld van. Zij sloten de deuren van een grote varkensslachterij in Zuid-Dakota, omdat steeds meer medewerkers uitvielen doordat ze besmet waren met corona.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox