Shutterstock

Nieuws Varkens

Duitse zeugenhouders willen massaal stoppen

28 September 2021

Uit een enquête van de Duitse vakbond voor varkenshouders (ISN) blijkt dat maar liefst 60% procent van de bedrijven met zeugen binnen nu en tien jaar met de bedrijfsvoering wil stoppen. De crisis in de varkenshouderij vertaalt zich zo door in het toekomstperspectief dat Duitse varkenshouders nog voor hun bedrijven zien.

De enquête werd in juli en augustus gehouden. Bijna 1050 varkenshouders vulden deze uiteindelijk in: 350 zeugenhouders, en krap 700 vleesvarkenshouders. Volgens ISN vertegenwoordigen de respondenten op deze manier zo'n 10% van de Duitse varkensstapel. Bij één op de zes bedrijven zijn de plannen om te stoppen al concreet, en is de verwachting dat bedrijfsbeëindiging binnen twee jaar een feit zal zijn.

Vooral kleinere bedrijven
Uit de enquête blijkt dat met name kleinere bedrijven voornemens zijn om de bedrijfsvoering te beëindigen. Volgens het ISN zal de varkensproductie tussen de 25% en 30% terug lopen wanneer deze cijfers werkelijkheid worden.

Als voornaamste redenen om te stoppen met het houden van varkens worden meerdere zaken genoemd. De belangrijkste is de steeds strengere regelgeving waaraan bedrijven moeten voldoen en welke voor hoge kosten zorgen. Echter ook gebrek aan perspectief, een te kleine betrokkenheid van de politiek bij de sector en de over een jaar of tien ingaande strenge eisen voor vrije uitloop-kraamhokken worden in dit kader vaak genoemd.

Het Duitse ISN maant de politiek tot actie om te voorkomen dat een groot deel van de Duitse varkensproductie zich verplaatst naar het buitenland. De politiek zou varkensbedrijven daarbij meer zekerheid, perspectief en vertrouwen moeten bieden.

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Duitse boer ziet inkomen fors dalen

Nieuws Inkomens

Duitse boer ziet inkomen fors dalen

Groene landbouwminister Duitsland is vegetariër

Achtergrond Cem Özdemir

Groene landbouwminister Duitsland is vegetariër

Duits wild zwijn met AVP op 125 kilometer van Hamburg

Nieuws Varkens

Duits wild zwijn met AVP op 125 kilometer van Hamburg

Duitse zuivelsector voorziet in 2022 niet meer melk

Inside Melk

Duitse zuivelsector voorziet in 2022 niet meer melk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief