Om mens en milieu te beschermen tegen blootstelling aan asbest geldt per 1 januari 2024 een algeheel verbod op asbesthoudend materiaal als dakbedekking.
Een groot deel van de Nederlandse asbestdaken ligt op daken in de agrarische sector. De overheid stimuleert op verschillende wijzen de sanering van asbestdaken, bijvoorbeeld door subsidies en investeringsaftrek.
Indien het dak verwijderd wordt, zal een nieuw dak aangebracht moeten worden. De totale kosten bedragen daardoor meer dan enkel de kosten van de verwijdering. Wat zijn de fiscale consequenties?
Kan u een voorziening vormen voor het verwijderen van asbestdaken?
De kosten voor de asbestsanering mag u in het jaar van de uitgaven ten laste van uw resultaat brengen. U mag op basis van offertes voor deze onderhoudskosten een voorziening vormen, waarbij u in dit jaar een kostenpost mag opnemen voor het huidige en de eerdere jaren. De volgende jaren wordt er jaarlijks een gedeelte van de winst als kosten aan deze voorziening toegevoegd. Lees verder op de website van acconâ– avm.
Door gebruik te maken van een voorziening voor het verwijderen van asbestdaken kan de winst van het betreffende jaar flink worden gedrukt. Er dient wel aan alle voorwaarden voldaan te worden. De adviseurs van acconâ– avm zijn graag bereid de mogelijkheden met u door te nemen. Maak gebruik van ons contactformulier.
Wilt u op de hoogte gehouden worden over onderwerpen die u als agrarisch ondernemer aangaan? Meld u dan aan voor de nieuwsbrieven van acconâ– avm via het aanmeldformulier. Volg ons ook op Twitter, LinkedIn of Facebook!