Shutterstock

Nieuws Energie

Pact handelsplatformen in groencertificaten

3 Februari 2021

LTO Bedrijven en energieadviesbureau Waltmans hebben per 1 januari de handelsplatformen NLgroen, MEGAwind en Energie van Boeren samengevoegd in NLgroen BV. Dat maakten de bedrijven 2 februari in een persbericht bekend. Beide ondernemingen nemen een belang van 50% in NLgroen.

Bedrijven die duurzame energie opwekken, krijgen naast een vergoeding voor de geleverde elektriciteit ook Garanties van Oorsprong (GvO's), Certificaten van Oorsprong (CvO's) en carbon credits. De certificaten zijn los van de stroom te verhandelen. Bij kleine producenten komt het nog vaak voor dat de GvO's automatisch overgaan naar het elektriciteitsbedrijf.

Verdienmodel bij verduurzaming
Ondernemers met een installatie voor het opwekken van duurzame energie kunnen hun installatie bij CertiQ registreren voor de uitgifte van GvO's. NLgroen onderhandelt met energieleveranciers, handelaren en energieadviseurs om de best prijs voor de certificaten voor de opwekker te realiseren.

Ruim 70% boeren en tuinders
Ruim 2.000 producenten van zonne-energie, windenergie en energie uit biomassa verkopen hun groencertificaten via NLgroen. Meer dan 70% van de certificaten die via NLgroen verhandeld worden, zijn afkomstig van boeren en tuinders.

Patrick Bramer, algemeen directeur van LTO Bedrijven: "We verwachten met onze investering in NLgroen een groeiend aantal agrarische energieproducenten een verdienmodel te bieden bij het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Wij zien een grote meerwaarde in het opschalen naar een groter geheel op de markt voor handel in groencertificaten voor onder meer energie."

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Stijgende energieprijzen? Wek zelf energie op

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Het beste verdienmodel met zonnepanelen

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen: nu en in de toekomst

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Buitenland investeert in energietransitie Nederland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief