Special Gewastour week 22

Vertraagde ontwikkeling in de Wieringermeer

31 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

De aardappelen van het ras Innovator in de Wieringermeer (Noord-Holland) werden mooi op tijd gepoot (op Koningsdag). Kort daarna viel er 40 millimeter regen en door die overvloedige regen is de ontwikkeling van de aardappelen behoorlijk vertraagd.

De Innovators op dit perceel kwamen pas eind mei boven. Dit is vergelijkbaar met de aardappelpercelen in de buurt die 2 weken later ingezaaid waren en die geen heftige regenval gehad hebben.

Het perceel heeft een oppervlakte van ruim 9 hectare. Voordat de aardappelen er stonden, stonden er tulpen op het perceel. De grondsoort van het perceel is klei (34% afslibbaar) en heeft een organisch stofgehalte van 3,2% en een pH van 7,4. Als groenbemester heeft er in najaar een het mengsel betamaxx gestaan.

Bewerkingen
Het perceel is niet-kerend bewerkt. Klepelen en schijveneggen is in november gedaan. Eind april zijn de Innovators gepoot op 26 centimeter onderlinge afstand. Dit werd gedaan met een bekerpootmachine (cp24 Miedema). In een werkgang werd ook het pootbed klaargemaakt, met een Baselier front frees. Na Pinksteren zijn ruggen gefreesd. Medio mei is een basisbemesting met 700 kilo KAS per hectare toegediend.

Tijdlijn:
Datum Activiteit
November 2017 Klepelen en schijveneggen
28 april 2018 Poten en frezen
12 mei 2018 Ruggenfrezen 
15 mei 2018 Bemesting 700 kilo KAS
25 mei 2018 Eerste planten komen boven

Klik hier om terug te gaan naar de pagina van de Gewastour.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden