Agrifoto

Aangeboden door Hazera

Werkgroep kiemrust zoekt naar alternatief MH

22 April 2020

Eén van de nieuwe onderzoekwerkgroepen binnen Uireka is de werkgroep ‘Kiemrust’. Deze werkgroep kijkt nú al vooruit naar de toekomst op iets langere termijn en gaat op zoek naar een volwaardige oplossing om spruitvorming na oogst te beperken als alternatief voor de MH-bespuiting.  Werkgroepvoorzitter Jeroen Nijenhuis (Agrifirm): “Voor mogelijkheden en kansen kijken we ook duidelijk buiten de gewone kaders!”

Brainstorm over kiemrust zonder MH
Op 12 februari jl. had de werkgroep ‘Kiemrust’ haar eerste bijeenkomst. Peter Balk (WUR Openteelten; projectleider), Frans Nevels (Scholtenzathe), Richard van der Steeghe (PPA) en Jeroen Nijenhuis (Agrifirm; werkgroepvoorzitter) hebben gebrainstormd over de mogelijkheden om uien te bewaren en te vermarkten naar de regionale en verre bestemmingen zonder gebruik te maken van het gewasbeschermingsmiddel MH. Nijenhuis: “Onze eerste actiepunten voor de komende periode zijn om via deskstudie te kijken waar mogelijkheden en kansen liggen. Daarbij willen we ook duidelijk buiten de gewone kaders kijken.”

Werkgroepsamenstelling borgt brede input
Peter Balk neemt de deskstudie komende periode in praktische zin voor zijn rekening. Op basis van zijn bevindingen komt de werkgroep, zodra dat na alle corona-perikelen kan, weer bij elkaar om vervolgens te gaan kijken in welke onderzoekrichtingen ze verder willen gaan. Nijenhuis: “Het is in dit kader ook mooi dat de werkgroep bestaat uit mensen vanuit de teelt,  handel, verwerking, onderzoek, bewaring, veredeling en BO akkerbouw.  Het is belangrijk om vanuit alle geledingen de gezichtspunten op zo’n complexe onderzoekvraag in beeld te hebben, zodat veel mogelijkheden en kansen kunnen worden benut.”

Komend jaar richt de werkgroep haar pijlen dus op het bepalen in welke richting er wordt gezocht naar oplossingen. Aansluitend kunnen er dan in 2021 en 2022 eventueel proeven worden gedaan.

Dit artikel is van Uireka. Uireka is een uniek ketenproject, waar Hazera aan deelneemt. Het heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit, en daarmee het versterken van de exportpositie, van de Hollandse ui.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden