Eigen foto

Gewastour Week 25

Hoe staan de percelen met Innovators erbij?

18 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness

De telers van de Boerenbusiness Gewastour 2020 hebben dit jaar zelf de 'proefrooiing' gedaan. Dit om de gewassen van vorig jaar te kunnen vergelijken met dit jaar. Wat zijn de uitkomsten?

Op alle aardappelpercelen van de Gewastour zijn 3 aardappelplanten gerooid. Vervolgens zijn de stengels en de knollen van die planten geteld. Dit jaar doen de percelen in Appelscha en Someren voor het eerst mee aan de Gewastour, daarvan is geen verdere data beschikbaar.

Appelscha Friesland
Gepoot: 15 april
Aantal stengels: 6,6 
Aantal knollen 7
Grondsoort: Zand
Perceelpaspoort Appelscha
Someren Noord-Brabant
Gepoot 8 april
Aantal stengels 4
Aantal knollen 9
Grondsoort; Zand/Leem
Perceelpaspoort: Someren
De 'proefroiiing' in Appelscha (links) en Someren (rechts)

Het gewas in Appelscha heeft meer stengels. "Ik koel mijn aardappelen met luchtkoeling, hierdoor zijn de aardappelen nooit onder de 5 graden bewaard. De temperatuur zal ongeveer altijd 6/7 graden zijn geweest, hieroor krijgen we meer stengels dan normaal", zo laat de teler uit Appelscha weten. Het gewas in Someren heeft meer knollen, dit kan komen doordat dit perceel als eerste gepoot is en dus meer tijd heeft gehad om zich te ontwikkelen. Ook kan het komen omdat de teler uit Someren het meeste heeft beregend van alle Gewastourpercelen.

Geen beregening
Het perceel in Scharendijke is het enige perceel dat niet beregend kan worden. De aardappelen kwamen egaal op en hebben net voor of tijdens de knolzetting neerslag gekregen. Dit is precies op tijd gekomen, waardoor de aardappel vocht kregen. Tijdens het opkomen heeft de aardappel genoeg vocht in de geplante knol, maar tijdens de knolzetting heeft het extra vocht nodig om genoeg knollen te ontwikkelen.

Scharendijke (Zeeland) 2019 2020
Pootdatum: 6 april 15 april
Aantal stengels: 4 4
Aantal knollen:  9 7
Grondsoort: Zavel/Lichte klei Klei
Perceelpaspoort:   Scharendijke
Gewas Scharendijke

In Scharendijke zijn minder knollen per plant geteld dan vorig jaar. "Er zitten nog wel wat haakjes aan, misschien worden dit nog aardappelen. We moeten bekijken of dat nog wat wordt", aldus de teler uit Scharendijke. De teler heeft dit jaar 9 dagen later gepoot dan vorig jaar. Door droge omstandigheden kon de teler later beginnen, dit kan ook een verklaring zijn waardoor het gewas nu minder knollen per plant heeft.

Tweewassigheid
Het perceel in Fijnaart heeft tweewassigheid in het perceel. Het perceel loopt van 25% naar 55% afslibbaarheid. Door de droogte zijn de aardappelen op de zware gedeeltes later opgekomen dan de aardappelen op de lichtere gedeeltes van het perceel. 

Fijnaart (Noord-Brabant) 2019 2020
Pootdatum:  14 april 14 april
Aantal stengels: 4 5
Aantal knollen: 9 5
Grondsoort Zeeklei Klei
Perceelpaspoort:   Fijnaart
Gewas Fijnaart

De teler in Fijnaart heeft dit jaar minder knollen per plant geteld dan vorig jaar. "Het is nog vroeg om er iets over te zeggen, er vormen zich nog meer knollen", laat de teler weten.

Perceel in bloei
"Ik ben tevreden over hoe het seizoen tot nu toe verloopt", aldus de teler uit Hank. Hij heeft dit jaar 2 keer 20 millimeter beregend om de aardappel te voorzien van vocht tijdens de knolzetting. Hierdoor had de aardappel genoeg vocht om de knollen te ontwikkelen. Het perceel begint al wel te bloeien in Hank.

Hank (Noord-Brabant) 2019 2020
Pootdatum: 19 april 16 april
Aantal stengels: 3 5
Aantal knollen: 7 9
Grondsoort: Zeeklei Zeeklei
Perceelpaspoort:   Hank
Perceel Hank

De aardappelen op perceel Hank zijn nog klein volgens de teler. "Ik denk dat het toeval is dat het zoveel stengels zijn, op sommige plekken is het minder en op sommige plekken meer. Het is nog te vroeg om het definitieve aantal knollen per plant te noemen. We moeten kijken hoeveel er van over blijft en zich nog ontwikkelt."  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Gewastour Aardappelen

Proefrooiing: lage oogst Innovator dicht bij 2021

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden