Eigen foto

Gewastour Week 32

Eerste proefrooicijfers lager dan vorig jaar

4 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness

Afgelopen week (week 31) zijn de eerste proefrooiingen gedaan op de aardappelpercelen van de Boerenbusiness Gewastour. Over het algemeen hebben de meeste percelen een lagere opbrengst dan vorig jaar. In dit artikel behandelen we de 5 zuidelijkste percelen van de Gewastour.

Percelen Opbrengst per hectare 2020 Opbrengst per hectare 2019 Opbrengst per hectare 2018 Verschil t.o.v. 2020-2019 Aantal keer beregend Grondsoort
Someren (Noord-Brabant) 44.8 n.v.t. n.v.t. n.v.t. 2 Zand/leem
Fijnaart  (Noord-Brabant) 31.8 39 29.2 -7.2 ton 2 Klei
Hank (Noord-Brabant) 26 41.1 44.2 -15.1 ton 2 Zeeklei
Scharendijke (Zeeland) 40.1 40.4 19.6 -0.3 ton niet mogelijk Klei
Cuijk (Noord-Brabant) 40.9 47 41.1 -6.1 ton 5.5 Zand
Gemiddeld 36.7 41.9 33.5 -7.2 - -

Van elk perceel is 15% van opbrengst per hectare afgetrokken voor onder meer spuitsporen.

Someren doet voor het eerst mee aan de Gewastour, dus met deze cijfers kan geen vergelijking worden gemaakt met voorgaande jaren. Alle percelen hebben een mindere opbrengst dan vorig jaar. De meeste telers geven aan dat de aardappelen een mindere start hebben gehad in vergelijking met vorig jaar. Gemiddeld is er dit jaar 7,2 ton minder opbrengst per hectare dan in 2019, met als voornaamste uitschieter Hank: met 15,1 ton minder opbrengst per hectare ten opzichte van vorig jaar. 

Opbrengst valt tegen
De opbrengst valt ook tegen in Someren. "Vorig jaar heb ik rond de 70 ton per hectare opbrengst gehaald. Dit wil ik opnieuw halen. Hopelijk komen er nog veel kilo's bij in augustus, zodat we weer aan de 70 ton komen", vertelt de teler aan Boerenbusiness. 

In Fijnaart is de opbrengst hoger dan verwacht. "We zijn later dan vorig jaar en ik had door moeilijke groeiomstandigheden verwacht dat de opbrengst lager zou zijn dan wat de cijfers nu vertellen. Er zit nog wel behoorlijk rek in, dus het is afwachten wat de cijfers gaan vertellen in week 36", vertelt de teler. Deze akkerbouwer is 3 augustus gestart met beregenen om de aardappelen te koelen. Deze week wordt hitte verwacht en de teler maakt zich hier zorgen om. "De aardappelen moeten gekoeld worden, anders gaan ze te vroeg slijten."

Alles is onder gemiddelde
In de regio rond Hank zijn alle gewassen dit jaar beneden gemiddeld qua opbrengst, zo ook de aardappelen. "Ik zag dit wel aankomen. De aardappelen staan dit jaar op zwaardere grond dan vorig jaar. De cijfers komen overeen met mijn eigen bevindingen."

In Scharendijke wordt meer potentie gezien dan vorig jaar. "Wel kijk ik naar de hitte van aankomende week. Ik kan niet beregenen, dus hoop dat de hitte niet teveel schade brengt aan de aardappelen", zegt de teler. De aardappelen waren vorig jaar om deze tijd al verder ontwikkeld en meer afgestorven ten opzichte van dit jaar. Mocht de hitte meevallen, dan kan het uiteindelijk meer tonnen per hectare opleveren. "Door de potentie die ik nog zie in mijn aardappelen hoop ik op ongeveer 50 ton per hectare uit te komen."

Opbrengst gemiddeld lager
In Cuijk zagen ze een lagere opbrengst dan vorig jaar aankomen. "Het verbaast me niets dat het lager uitvalt dan vorig jaar. Ik vind het ook niet heel erg, want ik hoop dat dit misschien bevorderlijk kan zijn voor de prijs. Ik gun niemand een slechte opbrengst, maar als iedereen een iets mindere opbrengst heeft dan vorig jaar kan dat goed zijn voor de prijsvorming", aldus de teler. De opbrengst is vermoedelijk minder door de slechtere structuur van het perceel, een slechtere start en minder tal.

Telers tevreden over onderwatergewicht
Voor het eerst is ook het onderwatergewicht in de proefrooiïngen gemeten. Het ideale onderwatergewicht bij fritesaardappelen is 380 gram. Het moet minstens 360 gram bedragen om te slappe en vette frites te voorkomen.

Percelen Onderwatergewicht
Someren 336.2
Fijnaart 379.6
Hank 325.4
Scharendijke 370
Cuijk 351.9
Gemiddeld 352.6

Alle telers zijn tevreden over het huidige onderwatergewicht. "Het OWG moet niet te hoog worden. Hopelijk eindigen we rond de 380 gram", aldus de teler uit Scharendijke. De deelnemer uit Fijnaart vertelt: "Dit is hoger dan wat ik verwacht had. Normaal gesproken bij het afleveren heb ik moeite om de 360 te halen. Ik verwacht dan ook dat mijn onderwatergewicht nog gaat zakken."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Gewastour Aardappelen

Proefrooiing: lage oogst Innovator dicht bij 2021

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden