Eigen foto

Gewastour Week 33

MH-bespuiting onzeker door tweewassigheid

13 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness

De MH-bespuiting op de uienpercelen van de Boerenbusiness Gewastour is dit jaar lastig door de tweewassigheid. Wachten telers met hun bespuiting om de kleinere uien een kans te geven of spuiten ze bij de aanbevolen 10% gestreken uien?

In Tollebeek (Flevoland) leggen ze de hand op de ui. Mocht een aantal uien niet overeind komen en blijven ze liggen, dan wordt de bespuiting uitgevoerd. "Ten opzichte van vorig jaar is er niet veel verschil qua tijdstip van de MH-bespuiting. Het perceel moet 10 uur droog zijn, hiervoor hadden we nog beregend en hebben we een dag gewacht voordat we gingen spuiten", vertelt de teler uit Tollebeek.

Nog geen bespuiting uitgevoerd
In Kimswerd (Friesland), Wezup (Drenthe) en Dronten (Flevoland) is er nog geen een MH-bespuiting uitgevoerd. ''Af en toe zie ik een ui die aan het strijken is. Eind deze week (week 33) of begin volgende week gaan we spuiten. Daarbij kijk ik naar de ongeveer 10% aanbevolen gestreken uien alvorens ik MH toepas'', aldus de teler uit Kimswerd.

In Wezup wacht de teler op donkerder en koeler weer om te kunnen spuiten. Vorig jaar was het perceel uien qua ontwikkeling verder dan het nu is. Wel verwacht de teler zijn bespuiting eerder in het proces van de uien te doen. ''Vorig jaar waren de uien verder in het proces, vorig jaar heb ik gespoten toen de uien al op zijn retour waren. Ik zal dit jaar rond hetzelfde tijdstip MH spuiten, maar de uien zijn dan nog niet zover als vorig jaar''.

In Dronten wordt dit jaar voor het eerst anders bepaalt wanneer de MH-bespuiting gedaan moet worden. De teler gaat samen met een adviseur zo'n 15 uien rooien. Van een aantal wordt het hart eruit gehaald. Zijn de uien met hart 15% zwaarder dan uien zonder hart, dan wordt de MH-bespuiting toegediend. 

Verschil in lichte en zware stukken
Op het perceel in Kortgene (Zeeland) is op de lichtere stukken van het perceel de MH-bespuiting uitgevoerd. ''De lichtere stukken waren er aan toe, de zwaardere stukken zijn later opgekomen. Ik hoop eigenlijk nog op een bui, zodat ik een dag later daar de MH kan toe passen''. De teler in Kortgene kan niet beregenen waardoor op dit perceel tweewassigheid duidelijk zichtbaar was. 

Tweewassigheid zorgt voor lastige keuze
"Kies de gulden middenweg, door de weersinvloeden wordt de MH-bespuiting specifieker dan ooit", vertelt André Boot van Hazera aan Boerenbusiness. "De regel is dat telers een MH-bespuiting uitvoeren als 10% van het perceel aan het strijken is. Door de tweewassigheid dit jaar adviseer ik dat telers samen met hun GBM-adviseur naar het perceel gaan om te bepalen wanneer er MH gespoten moet worden". 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Marktupdate Uien

De week van de krach op de regionale uienbeurzen

Marktupdate Uien

Uienmarkt wordt steeds meer een kopersmarkt

Marktupdate Uien

Export biedt houvast op stroeve uienmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden