Eigen foto

Gewastour Week 34

Kan regen de uienoogst redden?

17 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness

De uienpercelen hebben de afgelopen week voldoende neerslag gehad. Alle uienpercelen van de Boerenbusiness Gewastour, op 1 na, hebben minstens 20 millimeter neerslag gekregen. 

Van het noorden tot het zuiden van het land hebben de percelen regen gehad. Met name het perceel in het Drentse Wezup is goed bedeeld. In onderstaande tabel een overzicht van de neerslag vinden van de afgelopen 7 dagen. De neerslag is gemeten via Sencrop weerpalen op de percelen.

Percelen Neerslag in mm
Wezup (Drenthe) 70
Kimswerd (Friesland) 38.6
Ysselsteyn (Limburg) 31.8
Kortgene (Zeeland 35
Tollebeek (Flevoland) 23.4
Heijen (Noord-Brabant) 3
Gemiddeld: 28.8

In Wezup is de meeste neerslag gevallen met 70 millimeter. De teler uit Wezup heeft de haspel opgeruimd en verwacht hem niet meer nodig te hebben dit seizoen. ''Het perceel is bijna helemaal gestreken en het perceel kon de 70 millimeter goed opnemen en verwerken''.

De teler heeft dit jaar meerdere malen aangegeven dat zijn perceel mooi schoon is en weinig last heeft gehad van onkruid. Door de droogte van de afgelopen weken zijn er wat bestuivingen geweest. Door het stuiven van de grond en de droogte vermoed de teler dat de bodemherbicide zijn werk niet goed heeft kunnen doen. Waardoor er nu meldes in het perceel zijn gekomen. Hierdoor vindt de teler dat het toch wat smeriger is geworden als dat hij gewend was.

Meer gehoopt
Het perceel in het Noord-Brabantse Heijen heeft de minste neerslag ontvangen. "De uien zijn compleet gestreken, toch had ik graag rond de 20 millimeter gehad om ze fris en koel te houden." De teler verwacht dat hij een mindere opbrengst heeft dan vorig jaar. "In februari is het te nat geweest. Ik teel hier op zware klei en door de regen in februari is de ondergrond te hard geworden en konden de wortels hier niet goed doorheen groeien." Hierdoor hebben de uien het te vroeg opgegeven en zal de opbrengst lager zijn dan vorig jaar is de verwachting.

Groen en vitaal
Op het perceel in Kimswerd is de afgelopen week rond de 38 millimeter gevallen. Dit komt door een beregening en door neerslag. "De uien hebben de hitte goed doorstaan, en de eerste uien zijn gaan strijken. De uien zijn nog mooi groen en staan er vitaal op, er zijn amper dooie punten te vinden", aldus de teler. De teler uit Kimswerd is tevreden met zijn neerslag en hoopt dat de uien hierdoor nog een boost krijgen.

Tweewassigheid in Zeeland
De teler in Kortgene is blij met de neerslag. Er is in Kortgene geen mogelijkheid tot beregenen en de neerslag was dan ook welkom. "De uien die ik met MH heb bespoten en aan het strijken zijn gaan hard achteruit. Vanavond (17 augustus) spuit ik de laatste uien met MH. Sommige plekken in het perceel waren hier nog niet aan toe en wil ik wel een kans geven om zich beter te ontwikkelen.''

Neerslag van 13 augustus
Neerslag van 14 augustus
Neerslag van 15 augustus
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Marktupdate Uien

De week van de krach op de regionale uienbeurzen

Marktupdate Uien

Uienmarkt wordt steeds meer een kopersmarkt

Marktupdate Uien

Export biedt houvast op stroeve uienmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden