Shutterstock

Gewastour week 30

Neerslag gewenst, maar zorgt lokaal voor overlast

29 Juli 2021 - Jesse Torringa

Na een droge en warmere periode hebben we weer te maken met onstuimig zomerweer. Waar de gewassen vorige week nog schreeuwden om vocht, staan ze nu regionaal tot hun enkels in het water. Lokaal viel er enorm veel neerslag en telers kunnen maar weinig beginnen op het veld.

Met name in het noorden van Nederland ging het hard tekeer. Zo viel er in de provincie Friesland sinds 25 juli in sommige gebieden al meer dan 100 millimeter. Het gaat dan vaak om hevige buien die ook onweer met zich meebrengen. Ook in midden Nederland en de provincie Zeeland is het inmiddels erg nat.

Hevige buien 
De neerslag was gewenst in veel gebieden waar de haspels alweer draaiden, maar juli begon ook behoorlijk nat. De maandsom lijkt daardoor boven het langjarig gemiddelde uit te komen. In het zuiden van Limburg viel er een totaal van zelfs 200 millimeter deze maand. De neerslag kwam in hevige buien naar beneden, merkten ook uientelers Reinder Hogenhout en Arjen Jakobs. "Het begint nu wel vochtig te worden. Dinsdagnacht hadden we een onweersbui van 45 millimeter gehad", meldt Hogenhout uit Kimswerd (Friesland). Bij Jakobs in Wezup (Drenthe) viel op het Gewastourperceel ook 50 millimeter binnen 24 uur en stonden de straten blank. Gelukkig kon het uienperceel het water goed kwijt.

Neerslagkaart juli 2021                                                                              Bron: KNMI

Explosie van Phytophthora
De explosie van phytophthora waar aardappeltelers eerder deze maand mee moesten dealen, lijkt door de huidige weersomstandigheden terug te komen. Lang niet alle aardappeltelers hielden toen de aardappelen vrij van phytophthora ondanks een strak en juist spuitschema. Daarnaast werd er zelfs phytophthora geconstateerd in robuuste rassen. Het warmere, zonnige weer van vorige week (week 29) gaf aardappeltelers weer wat lucht, maar dat lijkt van korte duur. 

Augustus begint koel
De maand augustus begint net zoals juli met een koel en nat weertype en lijkt voorlopig zo te blijven. De temperatuur blijft hangen rond de 20 graden met kans op buien. Groeizaam weer maar ook ideaal weer voor bladziekten en dus lastig voor de telers. 

Temperatuur verloop in De Bilt komende 14 dagen.                                  Bron: KNMI
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Weerupdate met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox