Eigen foto

Gewastour Uien - week 43

Uienopbrengst 2021 komt uit op 58 ton gemiddeld

27 Oktober 2021 - Jesse Torringa

Nu de uienoogst de finish heeft bereikt, valt de opbrengst niet tegen met 58 ton per hectare. Zeker gezien het bijzondere groeiseizoen hadden uientelers een lagere opbrengst verwacht. De grofte van de partijen valt ook niet tegen.

Het laatste uienperceel van de Boerenbusiness Gewastour is inmiddels binnen gereden en het is tijd om de balans op te maken. Het perceel in Eenrum (Groningen) behaalde de hoogste netto opbrengst met 76,4 ton per hectare, gevolgd door het perceel in Oeffelt (Noord-Brabant) met 63,1 ton per hectare. Het perceel in Dronten (Flevoland) van Aeres Hogeschool heeft met 44,4 ton per hectare de laagste opbrengst.

Op 6 percelen is vlak voor de oogst op verschillende plekken in het veld een monster genomen van 2 vierkante meter. De percelen Ysselsteyn (Limburg) en Oeffelt (Noord-Brabant) zijn afland verkocht. Daardoor zijn van deze percelen de netto-opbrengsten meegenomen die de teler van de verwerker heeft ontvangen.

Perceel Netto opbrengst per 
hectare week 32* 
Definitieve netto opbrengst 
   per hectare*   
   Percentage grof
  (boven 60 millimeter)  
 Grondsoort
Wezup (Drenthe) 34,1 54,0 87% Zand
Dronten (Flevoland) 42,2 44,4 46% Klei
Nagele (Flevoland) 47,6 57,5 52% Zware zavel
Kortgene (Zeeland) 49,4 56,1 69% Lichte klei
Ysselsteyn (Limburg) 53,6 57,0 Onbekend Zand
Oeffelt (Noord-Brabant) 57,3 63,1 70% Zand
Eenrum (Groningen) 62,7 76,4 90% Lichte zavel
Kimswerd (Friesland) 49,2 52,3 61% Klei
Gemiddelde  49,4 57,6 68%  X

*Opbrengst in tonnen kilo's per hectare. Van de opbrengsten zijn 15% afgehaald vanwege spuitsporen, tarra, kopakkers etc.

Gemiddeld jaar

Veel uientelers hebben dit seizoen behoorlijk wat kilo's moeten inleveren door het gebrek aan nagroei, met valse meeldauw als grootste boosdoener. Ook in de Gewastour heeft dat kilo's gekost. Maar met een gemiddelde opbrengst van 57,6 ton per hectare is het resultaat zeker niet slecht.

Veel uientelers komen gemiddeld niet boven de 60 ton per hectare uit, zo kwam ook in de Gewastour naar voren. De spreiding in opbrengst valt in de Gewastour behoorlijk mee: Maar liefst 6 van de 8 deelnemers zit tussen de 52,0 en 63,1 ton. Landelijk gezien is deze spreiding wel groter.

Grofte 
Tijdens de nagroei en eigenlijk eerder in het seizoen al, ontstond er twijfel of er wel voldoende grofte kwam. Bij nader inzien lijkt dat toch behoorlijk mee te vallen en is er niet direct een gebrek aan grove gele partijen. Ook in de Gewastour zijn 5 van de 8 partijen grof. Wat wel vaker het geval is dit seizoen: waar erg dicht is gezaaid en waar de planten allemaal stonden, ontbreekt het aan 60 millimeter opwaarts. 

Het perceel in Wezup (Drenthe) is daarentegen het tegenovergestelde. Door de holle stand is de partij erg grof (87%) geworden, waarvan de helft supers zijn. Door deze combinatie komt het perceel, ondanks zijn grofte, uit op 54 ton per hectare.

Laag tarra 
De rooiomstandigheden waren dit seizoen grotendeels goed en dat is terug te zien in het tarrapercentage. Vooral de vroege af land partijen haalden een laag tarra percentage. Bij de Gewastour zijn van de 8 uienpercelen er 6 de bewaring in gegaan en 2 af land verkocht. Het tarrapercentage van het perceel in Oeffelt (Noord-Brabant) was 3,4% en het perceel in Ysselsteyn (Limburg) telde een percentage van 3,9%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Gewastour Aardappelen

Proefrooiing: lage oogst Innovator dicht bij 2021

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox