Eigen foto

Gewastour aardappel - week 12

Eerste Innovators zitten in al de ruggen

25 Maart 2022 - Robin de Winter

Terwijl de meeste aardappeltelers nog druk in de weer zijn met andere teelten, heeft Jacco van Liere in Dronten gisteren (donderdag 24 maart) de pootmachine al uit het vet gehaald. De akkerbouwer en deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour heeft de eerste Innovators in de ruggen liggen.

Daarmee is het eerste Gewastourperceel aardappelen van 2022 een feit. Afgelopen dinsdag 21 maart is er op 30 kub rundveedrijfmest per hectare uitgereden op het perceel. Volgens Van Liere is het nog vroeg, maar kan het lonen om het ras Innovator vroeg te poten: "De grond is nog vochtig en valt mooi. Vroeg geplante Innovators vallen niet tegen en dat kan lonen".  Andere rassen worden dan ook nog niet gepoot.

Op 24-3 is het gewastour perceel van Jacco van Liere gepoot.
Met een pootmachine van het type Miedema Structural 4000 gaat het poten als een speer.

Geduld is een schone zaak
In Zeeland, waar over het algemeen het pootseizoen eerder begint, is ook aardappelteler Daan Goense uit het Zeeuwse Driewegen begonnen met aardappelpoten. Het Gewastourperceel laat nog even op zich wachten maar hij heeft ras Markies gepoot. Goense vindt het nog te vroeg om met andere rassen waaronder dus ook Innovator, aan de gang te gaan: "We zijn net voorbij half maart, de grond is hier nog te koud en ook redelijk nat".

In het Noord-Brabantse Eethen staat aardappelpoten ook nog niet op de planning. Wel is er rundveedrijfmest door de groenbemesting heen gereden op het Gewastourperceel. Volgens aardappelteler Jacob Branderhorst staan andere gewassen eerst op de planning: "We zaaien deze week de laatste uien, daarna staan de bieten op de planning en dan komen de aardappelen in beeld".

Op 19 maart is er rundveedrijfmest gereden door de groenbemester op het gewastourperceel in Eethen (Noord-Brabant).

Bij aardappelteler Jan Pieter Evenhuis in Giethoorn (Overijssel) is er geen stress over het poten van aardappelen Hij vindt de grond nog te koud om hieraan te beginnen: "Volgende week of begin die week daarop willen we poten, afhankelijk van wat de weersverwachting precies gaat worden natuurlijk". 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Klaasjan Boer

'Twijfel soms of uienteelt zonder beregenen nog kan'

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour uien - week 16

Uientelers slaan grote slag, maar ideaal ging het niet

Gewastour Gybert Doggen

'Overtuigd dat gangbare landbouw essentieel blijft'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden