Shutterstock

Gewastour uien - Week 12

Uienzaad droog in de grond, nu tijd voor stap 2

30 Maart 2022 - Robin de Winter

Veel uientelers hebben hun kans schoon gezien door het bijzondere mooie weer van deze maand maart, waardoor op veel bedrijven de zaaiuien in goede condities zijn gezaaid. Nu is het tijd voor de tweede stap: regen, haspels of druppelirrigatie. Al lijkt regen (en sneeuw) voor de komende dagen onderweg. 

Zes van de acht uientelers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour hebben het perceel gele uien dat dit jaar wordt gevolgd al ingezaaid. De hectares vlogen er in, maar van een geweldige start is geen sprake. Al voor opkomst moest worden beregend. Dit gebeurt niet alleen volvelds met een kanon, maar ook druppelirrigatie.

Geert Jillisen kon al niet wachten op de regen en heeft de haspel al zijn eerste uren van het seizoen laten draaien. Het Gewastour-perceel die 14 maart is gezaaid, is afgelopen donderdag (24 maart) van 15 mm voorzien. Jilissen verwacht dat ze binnen een week boven komen. Een ander uienperceel van hem is een stuk zwaarder. Daar wacht hij nog even met zaaien. 

De haspel van Geert Jilissen die na 10 dagen droogte zijn uien beregent

Ook in Ysselsteyn (L) is het perceel gezaaid en werkt Martijn Derikx met een andere manier van vochtvoorziening in de zaaiuien: druppelirrigatie. Door de droogte heeft hij het systeem begin deze week op het gewastourperceel dan ook aangezet. Op andere uienpercelen maakt Derikx geen gebruik van druppelirrigatie, omdat de investering hem dan te hoog wordt. Op de andere percelen wordt gewacht op neerslag.

Druppelirrigatie van Martijn Derikx na 4 mm bevloeiing.

Reinder Hogenhout heeft zaterdag 26 maart zijn gewastourperceel klaargelegd en gezaaid. "Vocht is hier nu nog geen probleem met deze opdrachtige grond, ik hoop alleen dat het wat warmer wordt in de grond want de temperatuur is nog te laag". Hogenhout heeft ook de eerste bespuiting al achter de rug. Hij heeft maandag 29 maart direct bodemherbiciden gespoten en compost gestrooid tegen verslemping en korstvorming.

Maart ongekend droog
Het contrast is groot ten opzichte van vorig seizoen rond deze periode. In maart 2021 viel er 44 millimeter gemiddeld in Nederland, terwijl dit jaar in meerdere gebieden nog geen millimeter neerslag viel. Maximaal liep de regenmeter op tot 15 millimeter deze maand. De toplaag is dan ook in meerdere gebieden droog, maar telers merken met de grondbewerking dat er nog voldoende vocht aanwezig is daaronder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 24

Zaaiuien staan er erg wisselend op dit seizoen

Gewastour aardappelen - week 23

Phytophthora slaat al vroeg in het seizoen toe

Gewastour aardappel - week 22

Problemen blijven zich voor aardappeltelers opstapelen

Gewastour uien - week 22

Gemiddelde zaaidatum uien dicht bij afgelopen jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden