Eigen foto

Gewastour uien - week 15

Komen zaaiuien boven of is korst te sterk?

13 April 2022 - Robin de Winter

De eerste scheuten van de gele uien komen boven de grond, zien de telers die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour. Deze percelen zijn voor de afgelopen regenperiode gezaaid. Op andere percelen laat de opkomst nog op zich wachten en is een hogere temperatuur van belang. Korstvorming vormt echter een behoorlijk obstakel.

Door het droge weer in maart hebben veel telers de zaaimachine al uit de schuur gehaald en zo het voorjaar vervroegd. Begin april kwam uiteindelijk de verwachte regen en lag er zelfs een laag sneeuw over de percelen, wat in sommige gebieden opliep tot een behoorlijke neerslagsom. Deze lading hemelwater gevolgd door het huidige lente bracht in veel gebieden een korst op de percelen. Ook verslemping speelt parten na de zware regenval.

Koude grond in West-Friesland
De zaaiuien bij Reinder Hogenhout in Kimswerd (Fr) laten nog op zich wachten. Het gewastourperceel dat op 26 maart gezaaid, mist hogere temperatuur. De grond is te koud en er is geen groen te vinden boven de grond. Hij verwacht de uien eind van de week boven komen te staan, afhankelijk van het weer. Wel merkt Hogenhout op dat er korstvorming ontstaat op zijn perceel. Hij overweegt de korst te breken om de hindernis voor de uien te tackelen. 

Arjen Jakobs uit Wezup (Dr) zag het koude weer van afgelopen weken aankomen en had daarom besloten zijn uienzaad in de zak te houden. Nu het weer op begint te drogen en de grond bijna toegankelijk is, wil hij begin volgende week het land klaarleggen en de uien te zaaien. 

Zaaiuien breken door
In Oeffelt (NB) kan Geert Jilissen de rijtjes uien tellen. Hij heeft zijn uien op 14 maart gezaaid en 3,5 week later op vrijdag 8 april onderstaande foto kunnen maken. Omdat Jilissen bang was voor het droogvallen van het geprimede zaad heeft zijn haspel gezorgd voor een kunstmatige regen van 15 millimeter een week na het zaaien. Door zijn lichte grond speelde korst vorming geen rol. 

Geprimede uien van Geert Jilissen in Oeffelt (NB) op 8 april.

Bij het gewastourperceel van Klaasjan Boer in Kortgene (Z) komen de zaaiuien ook boven. Deze zijn op 17 maart gezaaid in de Zeeuwse grond. Het verschil met de afbeelding hieronder is 24 dagen. Afgelopen weekend heeft hij zijn perceel behandeld met de bodemherbicide Wing P. De zaaiomstandigheden waren prima, maar het begon snel droog te worden. Hierdoor kwam het zaad op sommige plekken droog te liggen en zijn deze later gaan kiemen. Inmiddels zijn alle uien gekiemd en verwacht Boer een kleine tweewassigheid door het droog liggen. Zijn verwachting is dat in dit in de loop van het seizoen dat niet meer zichtbaar is. 

Geprimede zaaiuien van Klaasjan Boer in Kortgene (Z) op 10 april.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour aardappelen - week 29

Hoe ver zijn de aardappelen tegenover andere jaren?

Gewastour aardappel - week 28

Knolzetting is goed, wel grote verschillen in groei

Gewastour uien - week 27

Zaaiuien hebben een groeispurt te pakken

Gewastour uien - week 25

Hoe is de stand van uien vergeleken andere jaren?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden