Eigen foto

Gewastour aardappel - week 19

Aardappelen ook steeds meer aan neerslag toe

11 Mei 2022 - Robin de Winter

Het aardappelpoten is zo goed als afgerond en aardappeltelers zijn begonnen met het aanfrezen. Dat gaat niet overal zonder problemen, gelet op de droogte. Beregenen staat bij een gedeelte van de aardappeltelers dan ook op de planning.

Terwijl diverse uientelers van de Gewastour al hebben gewerkt met de haspel, was dat tot op heden niet het geval bij de aardappeltelers. Op een enkeling na hebben alle aardappeltelers van de Gewastour het perceel met Innovators erin zitten en staan de meeste pootmachines weer in de schuur. Een gedeelte van de aardappeltelers is bezig met aanfrezen. Dat gaat echter niet overal vanzelf.

Aardappelpoten op het gewastourperceel in Dronten (Flevoland) bij Herman Schlepers.
Het gewastourperceel werd gepoot met potermaat 45-50 en circa 3600 kg per hectare.
Beregenen op de planning
In het Noord-Brabantse Escharen geeft aardappelteler Daan Janssen aan dat de Innovators op zijn perceel voorlopig voldoende vocht in de rug hebben. Het uitrijden van de haspel is binnenkort wel aan de orde op een ander perceel. Hij is van plan om zijn Premières, die al boven staan, te beregenen. Janssen verwacht een kunstmatige bui van zo'n 25 millimeter te geven en - als het huidige weer aanhoudt - dit iedere twee weken te gaan herhalen. Dezer dagen beregent hij zijn graanpercelen en poot Jansen zijn laatste aardappelen.

Net als bij de aardappelruggen in Escharen is er ook voldoende vocht op het perceel in Fijnaart (NB). Aardappelteler Kees Vrolijk is al klaar met frezen en heeft dit zonder problemen kunnen doen. Zijn gewastourperceel heeft als voorvrucht drie jaar lang grasklaver gehad en heeft door al het opgebouwde organische stof zijn vochtvasthoudend vermogen verbeterd. Zijn kleigrond van 35 tot 40% lutum kon dus goed worden gefreesd.

In de Flevopolder draaien de haspels overuren bij meerdere gewassen. Ook de aardappelruggen worden beregend. Bij van Jacco van Liere, aardappelteler in Dronten (Fl), is dat nog niet aan de orde: "De poter ligt net in het vocht en het frezen gaat eigenlijk best naar behoren. Ik hoop dat de capillaire werking de rest doet".

De aardappelruggen worden volgens Kees Vrolijk onder goede omstandigheden  gefreesd in Fijnaart (Noord-Brabant).

Neerslag broodnodig
Niet overal kunnen de Innovators genieten van voldoende vocht. De fritesaardappelen bij Daan Goense uit Driewegen (ZL) zijn toe aan een fikse plens water. Volgens Goense moeten ze het hebben van een flinke regenbui: "We hebben hier niet de mogelijkheid om te kunnen beregenen door het zoute water". Hij heeft zijn aardappelen inmiddels gefreesd en is het wachten tot er neerslag komt. Een aantal jaar geleden heeft hij water laten aanrijden om te kunnen beregenen, maar dat was geen succes.

Volgens Goense verliep het frezen maar 'gewoontjes' en is neerslag zeer gewenst.

Aardappelteler Kees Trouw uit Hellevoetsluis (ZH) heeft wel de mogelijkheid om zijn aardappelen te voorzien van een kunstmatige regenbui en maakt daar optimaal gebruik van. Voor het aardappelpoten aan heeft hij op zijn zwaardere percelen al eens beregend, omdat het ruggenfrezen anders niet goed mogelijk was. Op de lichtere gronden verliep het zonder beregenen naar behoren. Inmiddels is hij begonnen met aanfrezen. Hij beregent de aardappelruggen een dag van tevoren. In de fronthef heeft hij een wiedeg, die fungeert om de grote kluiten van de ruggen af te tikken zodat ze niet in de ruggen komen en opnieuw worden gefreesd.

De frees neemt 8 aardappelruggen in een gang mee bij Kees Trouw in Hellevoetsluis (ZH).
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Gewastour uien - week 42

Laatste uien ingeschuurd, fusarium baart zorgen

Gewastour aardappelen - week 41

Aardappelrooien verloopt vlot

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox