Eigen foto

Gewastour aardappel - week 29

Aardappelen hebben te lijden gehad door hitte

22 Juli 2022

De eerste zeer warme dagen zijn achter de rug. Verschillende aardappeltelers geven aan dat hun gewastour-perceel achteruit is gegaan door de hitte en droogte. De groei is er echter nog zeker niet uit en het aantal knollen dat er aan het begin van het seizoen was lijkt er nog allemaal aan te zitten.

Met temperaturen die opliepen tot bijna 40 graden hadden de aardappelen het er moeilijk mee afgelopen 7 dagen. Aardappeltelers gaven aan dat ze hun gewastour-percelen achteruit zien gaan door de droogte en enkele hebben te maken met een serieuze besmetting met phytophthora. Verder vragen we de telers naar de ideale knolzetting en hoe die dit jaar is in vergelijking met vorig jaar.

Huidige opbrengst had meer mogen zijn
Bij Mark de Beer uit Leende (NB) draaien al hun haspels nog op volle toeren. Afgelopen dinsdag 20 juli is er wat neerslag gevallen maar dat was verre van voldoende. Zij zijn voorlopig nog niet klaar zijn met beregenen. "Al valt er een dikke 10 millimeter, dan is dat nog niet voldoende voor de aardappels". Het beregenen heeft er ook voor gezorgd dat De Beer Phytophthora in enkele percelen heeft gekregen. "Als je beregent is je blad natuurlijk langer nat maar je kan ook enkele dagen niet spuiten. Dan loop je zo achter op je spuitschema wat betreft Phytophthora."

Qua knolzetting zit De Beer op gemiddeld 10 knollen waar hij niet ontevreden mee. "Maar het had wat meer mogen zijn." Vorig jaar zat hij op 12 knollen waar hij naar streeft. "Innovators zetten nooit zo veel, Fontane's zitten dit jaar op meer knollen." Vorig jaar had De Beer een lagere opbrengst van het gewastour-perceel dan hij had gehoopt. Dit seizoen ziet hij zijn gewastour-perceel al eerder achteruitgaan in vergelijking met vorig jaar. Dit omdat hij erg vroeg heeft gepoot. Wat dat voor invloed heeft op de opbrengst zal later moeten blijken. 

In Driewegen (Z) bij Daan Goense zitten er 9 knollen onder een plant waar hij tevreden mee is. Vorig jaar had hij iets meer knollen maar werden ze niet groot waardoor hij niet aan de tonnen zat. Zijn aardappels zijn hard achteruit gegaan door de warmte. Beregenen kan hij niet, maar hij laat weten dat de aardappels van telers in de buurt die wel beregenen ook achteruitgaan. Van Phytophthora heeft Goense dit jaar geen enkele last. Hij heeft zich goed aan zijn spuitschema gehouden en heeft vorige week donderdag zijn MH-bespuiting op het gewastour-perceel uitgevoerd.

De opbrengst van 2 planten in Driewegen (Zeeland) bij Daan Goense. Er liggen 18 knollen.

Bij aardappelteler Jacco van Liere uit Dronten (Fl) groeien de aardappelen op het moment flink door. Wel verwacht hij dat zijn gewastour-perceel in augustus niet de meeste groei meer gaat geven. Hij was de eerste aardappelteler van de gewastour die zijn Innovator had gepoot.

Gewastour-perceel bij van Liere in Dronten (Flevoland) op 20 juli.

Kilo's komen er wel
Herman Schlepers uit Dronten (Fl) laat weten dat in zijn perceel Phytophthora nog steeds sluimerend aanwezig is, vooral langs de boomgrens waar aardappels lang in de schaduw blijven. Hij heeft het onder controle mede door het warme weer van afgelopen weekend maar staat er wel van te kijken. Hij heeft de afgelopen dagen zijn aardappels beregend. "Het lijkt erop dat het gewastour-perceel de hitte redelijk doorstaan heeft", vertelt Schlepers. Het algemene beeld in de Flevopolder is dat de groene kleur steeds lichter wordt. Vooral de laat gepote percelen houden beter stand in deze hitte. 

Aardappels Herman Schlepers uit Dronten (Fl) gemaakt op 20-7-2022

Qua knolzetting zit Schlepers richting 15 knollen waarmee hij aan de hoge kant zit. Liever zat hij net als vorig jaar op 10 à 11 zodat de Innovator ruimte heeft om aan de maat te komen. Echter ziet Schlepers het niet slecht in. Hij denkt dat als de aardappels nog tot augustus groeien hij wel aan z'n kilo's gaat komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Uien - week 32

Is het einde verhaal voor uien met deze hitte?

Gewastour aardappel - Week 36

Aardappelrooien nu eindelijk écht van start

Gewastour Weer - week 36

Soms maandsom neerslag op de aardappelen en uien

Gewastour Weer - week 36

Neerslagtekort stijgt boven droogte van 2018 uit

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief