Shutterstock

Gewastour Weer - week 36

Soms maandsom neerslag op de aardappelen en uien

8 September 2022 - Jesse Torringa

Aardappel- en uientelers die in sommige regio's een maandsom aan neerslag op hun percelen hebben ontvangen, kunnen voorlopig weer vooruit. Op andere plaatsen viel opnieuw weinig water, maar kan de oogst wel worden hervat. Welke deelnemers aan de Boerenbusiness Gewastour zijn tot dusver overgeslagen en wie ontving de meeste millimeters in de regenmeter?

De aardappeloogst kan voor veel telers eindelijk van start en anderen kunnen verder met waar zij gebleven waren. Aardappeltelers van de Gewastour die waren begonnen met de oogst, moesten noodgedwongen stoppen vanwege de droogte. Andere telers beregenden de percelen, zodat zij alsnog een start konden maken met aardappelrooien. Bij deze telers kan de beregeningsinstallatie wel weer de schuur in na de neerslag van afgelopen dagen, hoewel op enkele plekken de neerslag nihil was. Op andere plekken viel bijna een maandsom aan neerslag de afgelopen 72 uur.

Locatie neerslag in millimeters
Eenrum, Groningen 10
Appelscha, Friesland 46
Wezup, Drenthe 43
Dronten, Flevoland 30
Escharen, Noord-Brabant) 16
Eethen, Noord-Brabant  34
Someren, Noord-Brabant 20
Hellevoetsluis, Zuid-Holland 64
Driewegen, Zeeland 23
Kortgene, Zeeland 35

De neerslag in de tabel is van de afgelopen dagen tot 8 september 13:00. Verschillende aardappel- en uientelers van de Gewastour zijn zeer tevreden met de hoeveelheid neerslag die er gevallen is. In Hellevoetsluis (Zuid-Holland) viel met 64 millimeter het meeste, terwijl het in Eenrum (Groningen) met 10 millimeter nog altijd maar mager is vergeleken de rest van Nederland. Daarbij moet worden opgemerkt dat de buien daar en ook elders nog niet voorbij zijn. 

De neerslag kwam in veel regio's verspreid en geleidelijk, waarbij het zuidoosten van Nederland vooral afgelopen dinsdag op woensdag (6 en 7 september) veel neerslag ontving. Vandaag was vooral het midden en het noorden van Nederland aan de beurt. Zo viel er in Appelscha (Friesland) alleen vanochtend (donderdag) al ruim 30 millimeter. Aardappelteler Rene Mesken gaf aan daarom te moeten stoppen met aardappelrooien. In de Flevopolder is ook een glazenneerslag beker vol gevallen. Daar viel vandaag circa 20 millimeter.

Met de huidige weersvoorspellingen en de droogte van afgelopen tijd kan de oogst binnen mum van tijd weer losgaan. De bodem kan veel hebben en wie even onder in de aardappelrug graaft, merkt op dat deze nog droog zat is. Uienteler Reinder Hogenhout uit Kimswerd (Friesland) had woensdag gebruik gemaakt van de neerslag die de nacht er voor was gevallen. Het rooien van zijn uien ging daardoor met goede omstandigheden. 

Rode uien worden gerooid in Kimswerd. De gele uien van het gewastourperceel zijn nog niet aan de beurt.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden