Boerenbusiness

Gewastour uien - week 36

Telers helpen de uien een handje met strijken

7 September 2023 - Jesse Torringa

Veel percelen zaaiuien strijken dit jaar moeilijk of onregelmatig, maar telers willen wel de komende weken beginnen met rooien. Om de nek van de ui toch in te snoeren vóór het oogsten, gaan zij over tot machinaal strijken. Zo komen er verschillende creatieve oplossingen voorbij.

Door de latere zaai, een trage groei aan het begin van het seizoen en een aantal andere redenen, strijken veel percelen dit seizoen moeizaam en onregelmatig. Meerdere telers van de Boerenbusiness Gewastour gaan daarom over tot machinaal strijken. Hoewel niet helemaal duidelijk is hoe effectief machinaal strijken is ten opzichte van het loof hoog afknippen met het oogsten, kan het geforceerd strijken wel degelijk een positief effect hebben. De nek van de ui wordt tenslotte beter ingesnoerd.

Buis op de fronthef
Inmiddels worden er al verschillende percelen gerooid in Zeeland, maar niet bij Klaasjan Boer in Kortgene. Hij heeft afgelopen maandag zijn perceel met uien een handje geholpen met strijken, aangezien een deel nog overeind bleef staan. Met een plastic buis in de fronthef drukte hij het loof van de uien om ver. "Het lijkt zijn werk wel gedaan te hebben" oordeelt Boer. Het rooien staat nu ook op de planning. "Nu is het even afwachten en dan verwacht ik eind volgende week te rooien. Het droogt snel onder deze temperaturen, maar direct onder de uien is de grond nog zwart. Tenslotte zijn de nachten wel een stuk koeler".  

Wingssprayer 
Iets zuidelijker in Philippine (Zeeland) heeft teler Jacky Dieleman hetzelfde probleem. Een deel van zijn uien is niet gestreken en het was nog maar de vraag of en wanneer dat ging gebeuren. Daarom heeft hij afgelopen dinsdag (5 september) met behulp van een wingssprayer het loof een tikje gegeven. Dieleman ziet resultaat na een dag. "Naar mijn idee heeft het wel iets gedaan. Daarnaast waren we ook snel klaar, met de breedte van de wingssprayer pak je heel veel mee" vertelt Dieleman. Door het sleepdoek wat verder in het loof te laten zakken sleep je als het ware door het gewas heen en geef je de nekken van de uien een tikje. Om te vergelijken hoe dit machinaal strijken heeft uitgepakt, heeft Dieleman een strook overgeslagen. Dat verschil is na een dag goed zichtbaar.

 

Links op de afbeelding is wel behandeld met de wingssprayer en de rechterkant niet. Op de afbeelding is duidelijk zichtbaar dat het slepen met de wingssprayer effect heeft gehad.

De eerste twee percelen zijn deze week gerooid, maar de andere telers van de Gewastour geven aan dat hun uien ook moeilijk strijken. In het Friese Kimswerd hielp Hogenhout de uien daarom ook een handje met het strijken van de laatste uien die overeind bleven staan, net als hij al eens eerder in andere jaren had gedaan. 

Op het Gewastourperceel in Kimswerd gaan de laatste uien ook tegen de vlakte.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Gewastour uien - week 42

Laatste uien ingeschuurd, fusarium baart zorgen

Gewastour uien - week 40

Uienoogst nadert einde met wisselende opbrengsten

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox