Eigen foto

Gewastour aardappelen - week 40

Telers hebben minder aardappelen op de rooimat

5 Oktober 2023 - Jesse Torringa

Aardappeltelers maken onder de huidige rooiomstandigheden vlugge meters in het veld. Wat wel opvalt, is dat er minder aardappelen van een hectare komen dan andere jaren. Het aardappelras Innovator heeft duidelijk te lijden gehad het afgelopen seizoen. De nagroei heeft de valse start niet goed gemaakt.

Afgelopen week zijn de meeste aardappeltelers van de Boerenbusiness Gewastour begonnen met het rooien van hun aardappelen. Het gewas was de laatste weken hard achteruit gegaan en met de neerslag van half tot eind september kon er vlug en zonder al teveel problemen worden gerooid. Inmiddels wordt er op de kleigronden wel gesproken van 'droogte kluitjes' door verschillende telers. Zo heeft de relatief warme nazomer, met zo nu en dan een hoge windkracht, ook weer zijn nadelen. Maar zo voortvarend dat het rooien tot nu toe gaat, zo ontstemd zijn de telers met wat zij oogsten van hun perceel. Een rondje in het veld vertelt dat er wel meer aan de hand is na het afgelopen seizoen.

Kleigronden ondermaats
Op verschillende gewastourpercelen is Innovator de afgelopen dagen gerooid en de meeste telers delen over één ding allemaal dezelfde mening: De opbrengst valt niet mee. Met name op de zwaardere gronden lijken wat minder kilo's vandaan te komen dan in andere jaren. De aardappelopbrengst op het zand lijkt wel richting het langjarig gemiddelde uit te komen.

Al aan het begin van dit seizoen gaven sommige telers aan wat minder knollen te tellen per plant, wat aan het eind van de rit opbrengst kost. Ongeacht of de aardappelen zeer grof zijn. Dat vertelde teler Maarten Schuttenbeld vorige week ook na het rooien van het aardappelperceel. Hoe grof de aardappelen dit jaar zijn ten opzichte van andere jaren, daar verschillen de meningen over. Het is zeer afhankelijk per perceel en het knolaantaal. Aardappelteler Wim de Witte uit Steenbergen (Noord-Brabant) heeft zijn Gewastourperceel inmiddels in de bewaring liggen. Hij geeft aan dat opbrengst inschatten altijd lastig is, maar concludeert wel dat de grofte wat achter blijft dit jaar.

Opbrengst zeer wisselend
In het Gelderlandse Elst liggen de opbrengsten onder het gemiddelde vergeleken met andere jaren. "Van de vroeg gepote percelen komen meer kilo's dan de latere percelen. Het verschil is veel groter dan ik van te voren eigenlijk had verwacht. Daardoor is de opbrengst zeer wisselend, ook binnen hetzelfde perceel. Gemiddeld komen we hierdoor veel lager uit dan andere jaren" vertelt aardappelteler Daan Tap. En dat is niet het enige wat Tap opvalt tijdens het inschuren. "We zien ook misvormde knollen, meer dan andere jaren". 

Ook in IJzendijke (Zeeland) heeft aardappelteler Brian Salomé zijn perceel gerooid. Het rooien verliep vlot, maar bij dit ene perceel is het gebleven vertelt hij. "Enkel de Innovators zijn gerooid. Voor het andere perceel Agria is het nog te vroeg om aan de gang te gaan, maar volgende week gaat dat wel kunnen denk ik". Wat betreft de opbrengst, gaat het wel richting het langjarig gemiddelde, denkt Salomé. Het seizoen laat zich wel gelden in het veld. 

Aardappelen rooien in Ijzendijke.

Naast de percelen in Steenbergen, Elst en IJzendijke zijn ook de aardappelen op het zand in Voerendaal (Limburg) gerooid en in de klei in Zeewolde (Flevoland).

 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour weer - week 18

Hevige buien teisteren percelen, schade onzeker

Gewastour Brian Salomé

'Techniek is geweldig, maar ook je verstand gebruiken'

Gewastour uien - week 18

Nat voorjaar stelt geduld uientelers op de proef

Gewastour Ruud & Lotte Steinbusch

'Vernieuwing en diversiteit van essentieel belang'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden