Agrifoto

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

13 Maart 2024 - Jesse Torringa

Even leek het erop dat de langdurige natte periode plaatsmaakte voor het voorjaar, maar dat is inmiddels alweer vergeten gezien de recente neerslag. In verschillende regio's bleef het de voorbije dagen vooral bij bemesten van het graan en kon er sporadisch wat worden gezaaid en geplant. Met het oog op de sombere weersvooruitzichten beleven telers opnieuw een valse start van het nieuwe groeiseizoen.

Boerenbusiness organiseert ook dit jaar weer een Gewastour voor aardappelen en uien. Gedurende het groeiseizoen volgen we tien percelen gele zaaiuien van diverse rassen en tien percelen fritesaardappelen van het ras Innovator verspreid over Nederland. Hoewel de deelnemende telers dit seizoen graag goed van start willen gaan met het landwerk, blijft dat voorlopig zeer beperkt door het aanhoudende natte weer. Het is weliswaar pas half maart. Voor het poten van Innovator is het nog te vroeg, maar dat geldt niet voor gewassen als zaaiuien. Diverse uientelers in het zuiden van ons land laten weten dat het zaaien van de uien medio maart in het verleden al regelmatig kon. De grond was in die jaren al bekwaam genoeg. Nu moeten zij er niet aan denken op de zompige bodem, waardoor het machinepark voorlopig in de schuur blijft.

Zaaien voorlopig ver weg
Voorlopig ja, want de drogere periode sinds eind februari heeft vooral geresulteerd in het zo nu en dan zaaien van wat zomergraan. Het graan bemesten met de kunstmeststrooier en soms de sleepslang ging er beter aan toe. Een rondje langs de 10 uienpercelen van deze Gewastour laat zien dat zeer beperkt is gezaaid. Geen van de telers is met de zaaimachine op het land geweest, terwijl zij ook in de omgeving nog weinig tot geen actie hebben gezien. Jacky Dieleman uit Philippine (Zeeuws-Vlaanderen) geeft aan dat zaaien voorlopig ver weg is. Daarnaast tikt de tijd hard door voor het planten van de plantuien. "We hebben onlangs weer veel millimeters regen gehad, waardoor het niet opschiet met het drogen van het land. Het zaaien laat nog wel even op zicht wachten, maar ik hoopte deze week wel de plantuien nog te gaan planten. Het begint wel tijd te worden, alleen planten kan echt niet meer gelet op de natte grond."

Ook iets noordelijker in Kortgene (Zeeland) vertelt uienteler Klaasjan Boer dat het weer en de grond zich goed leende voor het strooien van kunstmest, maar dat uien zaaien ook bij hem te veel van het goede is. Ook Boer geeft aan dat uien zaaien medio maart normaliter een mooi moment is wanneer het voorjaar het toelaat. Zo zaaide hij en enkele andere telers in 2022 tussen 12 en 17 maart diverse percelen. De laatste jaren kwam de gemiddelde zaaidatum van de Gewastour rond eind maart tot de eerste week van april uit, met uitzondering van vorig jaar. Toen kwam de gemiddelde zaaidatum uit op 24 april.

Ook het noordoosten van het land is er altijd vroeg bij met uien zaaien en dat geldt dit jaar ook: sporadisch zijn daar wat percelen gezaaid, mede doordat er in vergelijking met het midden en zuiden van Nederland minder neerslag is gevallen de afgelopen weken. Het gaat daarbij wel om een zeer beperkt aantal hectares dat is gezaaid.

Valse start
Het is te vroeg om te zeggen dat dit voorjaar hetzelfde is dan van 2023, maar telers geven wel aan dat uien zaaien tot en met de eerste week van april er waarschijnlijk niet in zit met de huidige weersverwachtingen. Het is ontzettend nat. Ook moet de grondtemperatuur nog toenemen de komende weken. Daarmee is er absoluut geen sprake van een vroege en vlotte zaai en kent het groeiseizoen een valse start.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden