Eigen foto

Gewastour weer - week 21

Voor de zoveelste keer is het raak: drama op de akkers

22 Mei 2024 - Jesse Torringa

Hevige regenbuien trokken afgelopen etmaal over ons land en zorgden voor de zoveelste keer dit seizoen voor veel water op de percelen. Noord-Holland kreeg het meeste water te verduren, maar ook elders in het land viel ruim een maandsom. In delen van Groningen en Friesland viel afgelopen maandag lokaal meer dan 70 millimeter. Veel percelen stonden blank en bezorgden de gedupeerde akkerbouwers veel werk en bovenal veel zorgen over opbrengstverlies en financiële schade.

Er lijkt geen einde aan de hevige regen- en hagelbuien te komen dit groeiseizoen. De maand juni is nog niet aangebroken en in verschillende regio's van het land heeft de vele regen invloed gehad op het zaai- en pootmoment, de structuur en de gewassen die er wel in zitten. Afgelopen etmaal was het opnieuw raak, waarbij hevige buien sinds dinsdagmiddag van het zuidoosten naar het noordwesten trokken.

De meeste neerslag viel in provincie Noord-Holland in Wieringermeer en Breezand, waarbij lokaal zelfs 80 millimeter aan regen viel. Opnieuw staan daardoor percelen onder water. Maar ook elders in het land zoals het oosten en midden van Nederland, is het opnieuw zeiknat. In het Noord-Brabantse Eethen viel 65 millimeter laat aardappelteler Jacob Branderhorst weten. Via het weerstation van AgroExact is de piekbui goed te zien (afbeelding hieronder). In Leuth (Gelderland) viel bij aardappelteler Wouter Vierboom 44 millimeter, terwijl niet ver daar vandaan op het Gewastourperceel in Elst 30 millimeter. Ook in Zuidelijk-Flevoland viel er bij uienteler Jan Berend Biesheuvel in Zeewolde zo'n 30 millimeter.

De neerslag meting in Eethen via het weerstation van AgroExact.

Het zuiden had dit groeiseizoen tot nu toe gemiddeld het meeste water te verduren gehad, maar volgens enkele gewastourtelers valt de neerslag mee in vergelijking met de eerdere weersvoorspelling van gisteren. Zo is er in het Zeeuwse Philippine sinds 1 januari al bijna 450 millimeter aan neerslag gevallen. In het hoge noorden en noordoosten zijn de minste millimeters gevallen vannacht, maar dat was een dag eerder wel anders.

Lokaal 90 millimeter
De hevige en vele regenbuien die vrijwel het hele land bedekte, komen een dag nadat het noordwesten van Groningen en een deel van Friesland werden getroffen door hevige en langdurige regenbuien. Lokaal viel er zelfs tussen de 60 en 90 millimeter in het grensgebied tussen Friesland en Groningen, een regio met veel akkerbouw (ook terug te zien op de neerslagkaart). Veel recent gepote aardappelpercelen hebben een langere tijd water tussen de ruggen gehad en de grond is volledig verzadigd en afhankelijk van de grondsoort verslempt. Ook percelen met suikerbieten, zaaiuien en andere jonge gewassen hebben flinke schade opgelopen. Datzelfde geldt voor de verschillende regio's die afgelopen etmaal veel water hebben gehad. Wat de totale schade wordt is lastig te zeggen, daarvoor is het nu nog te vroeg.

 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour aardappel - week 28

Knolzetting is goed, wel grote verschillen in groei

Gewastour uien - week 27

Zaaiuien hebben een groeispurt te pakken

Gewastour uien - week 25

Hoe is de stand van uien vergeleken andere jaren?

Gewastour uien - week 24

Zaaiuien staan er erg wisselend op dit seizoen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden