GMO-vondst Oregon

Na Japan, nu ook importstop Zuid-Korea

31 Mei 2013 - Redactie Boerenbusiness

De vondst van de verboden GMO-tarwe in de Amerikaanse Oregon heeft voor veel ophef gezorgd. Was het eerst alleen Japan die de import van tarwe per direct staakte, nu heeft ook de regering van Zuid-Korea de invoer van Amerikaans tarwe een halt toegeroepen, meldt persbureau Reuters.

Zuid-Korea heeft vrijdag bekend gemaakt voorlopig geen tarwe meer uit de VS te importeren. Deze maatregel is genomen nadat de USDA deze week bekend maakte dat er op een perceel in Oregon genetisch gemodificeerde tarwe is gevonden.

De zaak kwam aan het licht toen de teler de gewassen langs het perceel met Roundup wilde doodspuiten. De gewassen bleken hier niet gevoelig voor, waarna de teler deze liet controleren. Uit de testresultaten blijkt het te gaan om GMO-tarwe dat door Monsanto tussen 1995 en 2008 werd getest op proefvelden.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw is druk bezig te onderzoeken hoe deze gewassen die niet zijn toegelaten hier terecht zijn gekomen en wat er mee is gebeurd. Monsanto heeft in een verklaring laten weten volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek en benadrukt dat als het op de markt is gekomen, er geen gevaar voor de volksgezondheid is. 

Analisten vrezen voor een grote klap voor de Amerikaanse exportmarkt. Azië is een grote afnemer van tarwe uit de VS. Zuid-Korea haalde afgelopen jaar de helft van haar tarwe uit de VS, zo"n 2,5 miljoen ton. Ook Japan liet eerder al weten voorlopig geen tarwe meer uit de VS te halen. Thailand heeft de havens in het land gewaarschuwd alert te zijn op de ladingen afkomstig uit Amerika. Ook de Brussel heeft haar lidstaten gewaarschuwd tarwe uit de VS aan een scherpe controle te onderwerpen.

Wetenschappers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw hebben in het geheim al diverse tests gedaan naar de gevonden GMO-gewassen voordat het nieuws wereldkundig werd gemaakt. Om de oorsprong van het gewas te achterhalen werd DNA van de planten door drie verschillende laboratoria onderzocht. Ook Zuid-Korea gebruikt het DNA-materiaal nu om geïmporteerde tarwe en meel te onderzoeken. Zo lang de testresultaten nog niet bekend zijn wil het land geen tarwe uit Amerika importeren.

Het effect van de GMO-vondst op de graanmarkt in de VS begint langzaam door te dringen op de beursnoteringen. Voor de tweede dag op rij daalde de tarwenotering op de beurs in Chicago. Bezorgdheid over de Amerikaanse export liet de tarweprijs vrijdag met 0,47 procent dalen nadat het donderdag al 0,57 procent lager uitkwam.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden