Dankzij overmatige regenval lukt het Duitse akkerbouwers niet om hun laatste tarwe te oogsten. Vooral in het midden en zuiden van Duitsland staat nog veel tarwe vast. Het gevolg is dat percelen nu hun bakkwaliteit beginnen te verliezen. Dat meldt plantveredelaar DSV-Saaten.
De wintertarwe is al een geruime periode rijp en klaar om geoogst te worden. Dankzij de vele regenval en onweersbuien worden het combinen de boeren echter onmogelijk gemaakt. Dat heeft zijn uitwerking op de bakkwaliteit. Het eiwitgehalte is flink lager en ook het valgetal keldert momenteel. Dat meldt de meelindustrie aan DSV.
Het valgetal bepaalt hoe geschikt de tarwe is om gebruikt te worden als baktarwe. Schot zorgt ervoor dat het valgetal daalt en de kwaliteit dus lager is. Met die situatie hebben boeren momenteel te maken. DSV-Saaten wil daarom opzoek gaan naar rassen die langdurig een stabiel valgetal hebben. Ook wanneer regen roet in het eten gooit. Er wordt gezocht op genetische eigenschappen die niet direct gunstig zijn voor meeropbrengst, maar juist voor de kwaliteit.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.