Hoger suikergehalte beperkt

Vondst kan veredeling suikerbieten versnellen

22 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Duitse onderzoekers hebben een mechanisme in suikerbieten ontdekt dat de suikerbietenteelt een impuls kan geven. Een voorheen onbekende proteïne zou daarvoor verantwoordelijk zijn. Het IRS meent dat hiermee de bietenveredeling kan versnellen, maar heeft haar twijfels of het suikergehalte daadwerkelijk zo’n boost krijgt.

Directeur Frans Tijink van het IRS ziet vooral voordelen voor de veredeling. ‘Het is een gereedschap om in de veredeling in een vroeg stadium te kunnen weten of een veredelingslijn bieten met een hoog suikergehalte zal geven. Zodra je een kiemplantje hebt, kun je met dit nieuwe gereedschap al een indicatie hebben of deze biet hooggehaltig zal zijn. Daarmee kan de bietenveredeling versnellen.’

Of er ook bieten met een hoger suikergehalte uit voort kunnen komen, is niet bekend. ‘Dat vraagt nog veel vervolgonderzoek, maar ik betwijfel of dat zal lukken. Een hoger suikergehalte is fysiologisch beperkt. Als dat al in de praktijk zou komen, duurt dat zeker nog tien jaar’, aldus Tijink in een reactie op het onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in Nature.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden