Analyse suikermarkt

Eerst het zuur, voordat suiker zoet geld opbrengt

30 April 2015 - Clarisse van der Woude

De suikerindustrie schudt op haar grondvesten. Consolidatie, toenemende concurrentie tussen biet- en rietsuiker maar ook tussen suikerproducenten, het wegvallen van de gegarandeerde minimum bietenprijs, productieverhoging en ongelimiteerde exportmogelijkheden. Allemaal gevolgen van de aanloop naar het einde van het suikerquotum in oktober 2017.

Woensdag werd bekend dat het Franse Tereos de Britse suikerdistributeur Napier Brown voor 34 miljoen pond overneemt. Tereos is mondiaal gezien het vijfde suikerbedrijf met vestigingen  over de hele wereld. De Fransen zien het Verenigd Koninkrijk als een belangrijke suikermarkt. Met de overname anticiperen zij op het einde van de EU-regeling. De Financial Times spreekt van een kleine deal, maar het is wel een voorproefje van wat komen gaat; een grote omslag van de Europese suikermarkt in 2017.

De verwachting is dat er met het oog op 2017 meer consolidatie in de EU komt. Het bedrijfsleven zal immers willen profiteren van de kansen die de verschuiving in de sector biedt. In het bijzonder de grote producenten, in voornamelijk Duitsland en Frankrijk, proberen zich zeker te stellen van een positie in de regio. Frankrijk heeft van de Europese producenten het meeste potentieel om de productie te verhogen. Die zou volgens sommige analisten met 25 procent kunnen stijgen, tot 5,5 ton.

Ondertussen gaan raffinaderijen van rietsuiker in Europa onderdoor aan het huidige suikeroverschot. Suikerproducent Saint Louis Sucre, onderdeel van Sudzucker, is voornemens de suikerriet raffinageactiviteiten in Marseille te stoppen. Ook zouden enkele kleine raffinaderijen in Bulgarije dicht zijn en zou Tate & Lyle Sugars de productiecapaciteit fors hebben teruggeschroefd. Zij kunnen niet op tegen fabrieken die hetzelfde product maken, maar dan van bietsuiker. De rietsuiker raffinaderijen klagen dan ook tegen de oneerlijke concurrentie vanwege het importtarief.     

Duitsers en Fransen laagste productie-
kosten ter wereld

Bietsuikerproducenten gaan de competitie niet uit de weg. De Duitsers en Fransen weten de productiekosten tot de laagste in de wereld te houden en het opheffen van de quota zal daarom tot meer suiker op de internationale markt leiden. Wat weer tot gevolg heeft dat de suikerprijs, nu nog beschermd door tarieven, tot internationale niveaus afzakt. Het huidige wereldmarktprijsniveau ligt onder het kostprijsniveau. Toch verwacht Cosun dat de wereldmarktprijs van suiker gemiddeld hoger komt te liggen dan nu, zo meldt de coöperatie in de laatste Cosun Magazine.

Na uitbreiding van de productie door het einde van de quotering in de EU, remmen de lage prijzen de productiegroei wereldwijd af, totdat er weer evenwicht komt tussen productie en consumptie, zo is de redenering in Breda. Naar verwachting is dat volgend jaar het geval. Hoewel er nog een forse voorraad aan suiker is, blijven suikerproducenten niet uitbreiden wanneer de opbrengst onder de kostprijs ligt. Cosun verwacht daarom over enkele jaren een herstel van het wereldmarktprijsniveau.

Nu is de EU nog een netto suikerimporteur, maar de kans is heel aannemelijk dat de EU in de toekomst in de meeste jaren een exporteur is. Zeker omdat de bestaande capaciteit niet volledig wordt benut en uitbreiding in het vat zit. Daarmee lijkt het erop dat bietentelers gaan profiteren van het einde van het suikerquotum. Maar daarvoor moeten ze eerst door de zure appel heen bijten.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Nieuws Suikerbieten

Britse bietentelers woedend na mager contractaanbod

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden