Droogte Frankrijk nijpender

Duitse graanpercelen leggen het loodje

23 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Akkerbouwgewassen in Duitsland en Frankrijk leiden steeds erger onder de droogte. In Duitsland leggen delen van graanpercelen al het loodje, zo blijkt uit berichtgeving op internet en op Kreiszeitung.

In Duitsland is de situatie vooral in het Noordoosten ernstig. Boeren komen in grote moeilijkheden door de droogte. Alleen al in Niedersachsen zou sprake zijn van een opbrengstverlies in granen van 1,5 miljoen ton en een inkomstenverlies van 150 miljoen euro. Percelen met dode graangewassen zijn geen uitzondering. Rogge, koolzaad en maïs op vooral zanderige grond heeft gebrek aan water. Het is vijftien jaar geleden dat er zo’n lange en intense periode van droogte was.

Ook in Frankrijk wordt de droogte steeds nijpender. Door het neerslagtekort tot aan het einde van het voorjaar zijn vooral de gronden in het Noordoosten gortdroog. Verder een zorgelijke situatie in het Oosten. In de omgeving van Dijon kan de productie met de helft verminderen. Zes weken zonder water en warmte heeft z’n impact gehad op de Franse gewassen. Het lokale weerstation wijst uit dat april 22 dagen zonder regen kende, in mei waren dat er 19 en in juni 14.

Het verschil in bodemvochtigheid op 17 juni 2015 met normale waarden tussen 1981 en 2010:

Bron: Meteo-Paris

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Agria 23 Juni 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10864372/Duitse-graanpercelen-leggen-het-loodje]Duitse graanpercelen leggen het loodje[/url]
Op Wetteronline.de kun je zien dat ze vanuit Spanje tot in het noordoosten van Frankrijk in de loop van de week en volgende week een flinke hittegolf te wachten staat. Daar zullen de aardappeltjes niet van groeien.
bzl 23 Juni 2015
Ook de graanprijzen gaan omhoog!
boer jan 23 Juni 2015
Afgelopen week in polen geweest, daar veel percelen graan waarin de zandkoppen al helemaal verdroogd waren. schijnt in oosten van duitsland nog erger te zijn. als er komende weken echt heet weer op komt, gaat de opbrengst niet meevallen.
Jop 23 Juni 2015
Net terug uit midden-Frankrijk. Onderweg overal waar je keek haspels en regeninstallaties in graan en bieten. Gisteren wel wat regen ten noorden van Parijs.Volgende week worden er temperaturen verwacht van boven de 30 graden. Dan zijn ze daar al gauw aan het oogsten, want het graan kleurt er nu al geel.
actrice 23 Juni 2015
Ga de tarweprijs daardoor stijgen denken jullie?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Granen & Grondstof

Droogte in de VS geeft graanmarkt vleugels

Weerupdate met Robert de Vries

Ook na uiterst nat april blijft weer een achtbaan

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden