Gemiddelde 12% minder kilo's

Droogteschade kost Duitse tarwe wel de kop

19 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Waar de Franse opbrengstberichtgeving nog voor een verassing zorgde is dat bij hun Duitse collega’s niet het geval. De extreem droge zomer heeft door het hele land voor minder kilo’s graan gezorgd. Gemiddeld wordt 12 procent minder wintertarwe van een hectare geoogst. Dat maakte het Duitse boerenverbond DBV gisteren bekend in een rapport. De totale graanoogst komt uit op 46,5 miljoen ton, tegenover 52 miljoen ton in recordjaar 2014.

7,6

ton/ha

wintertarwe is in Duitsland gemiddeld geoogst

Nu de graanoogst bijna volledig is afgerond heeft DBV reeds een eindrapport opgemaakt. Het zet de totale graanoogst op 46,5 miljoen ton. 5,5 miljoen ton minder ten opzichte van vorig jaar maar, toen kon ook van een recordopbrengst worden gesproken. DBV wijt het kleinere volume aan de droogte. Want, het areaal is in enkele gevallen zelfs gestegen.

3,2 miljoen hectare wintertarwe verbouwen de Duitsers dit jaar. Die brengen gemiddeld 7,6 ton per hectare op. Het midden van Duitsland heeft het zwaarst te lijden gehad onder de droogte. Het totale volume wintertarwe komt neer op 24,6 miljoen ton. Een daling van 2,8 miljoen ton ten opzichte van 2014, ofwel 12 procent.

Voor wintergerst wordt een gemiddelde van 7,3 ton per hectare genoteerd. Vanwege zijn vroegheid wist wintergerst de ergste droogteschade te ontsnappen. Het gemiddelde ligt 9 procent beneden het meerjarig gemiddelde. Het areaal is met 2,4 procent gegroeid in 2014/2015. Daardoor komt het totale volume op 9,2 miljoen ton. Een daling van drie procent vergeleken met vorig jaar.

De teelt van zomergerst kent de grootste groei. Toch eindigt de opbrengst op -5%

De teelt van zomergerst kent de grootste groei van alle granen in Duitsland. Het areaal nam met 7 procent toe tot 371.000 hectare. Genoeg voor aardig wat Warsteiners en Krombachers. De gemiddelde opbrengst van 5,3 ton/ha komt echter 11 procent lager uit dan vorig jaar het geval was. Ondanks het grote areaal ligt het totale volume nog 5 procent onder dat van 2014.

Rogge is met een oppervlakte van 623.100 hectare en 3,2 miljoen ton opbrengst een flink gewas bij onze oosterburen. Het gewas is ook als zwaarste getroffen door droogte van alle granen. Gemiddeld 15 procent minder kilo’s per hectare. Juist de regio’s waar veel rogge wordt geteeld zijn erg droog geweest. Daarnaast wordt veel rogge op droogtegevoelige grond verbouwd.

De opbrengst van koolzaad komt neer op 3,9 ton per hectare. Dit seizoen is 8 procent minder koolzaad verbouwd en de opbrengst ligt 13 procent lager. Het geoogste volume komt daarom 1,25 miljoen ton lager uit, tot 5 miljoen ton in totaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Droogte in de VS geeft graanmarkt vleugels

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden