Areaal tarwe en gerst stijgt

Duitsers hebben meer vertrouwen in koolzaad

28 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

Na een dramatisch groeiseizoen in 2014/15 hebben Duitse akkerbouwers weer vertrouwen gekregen in het gewas koolzaad. Volgens gegevens van statistiekbureau Destatis neemt de teelt licht toe. Tarwe en gerst zijn eveneens meer ingezaaid.

Grootste verliezer is het gewas winterrogge

De enige verliezer bij de wintergranen is rogge, schrijft het Duitse overheids statistiekbureau Destatis. Dit gewas daalt al jaren in areaal. Dit jaar is 6 procent minder uitgezaaid. In totaal is 5,49 miljoen hectare Duitse akkerbouwgrond met wintergranen ingezaaid.

Het grootste graangewas; wintertarwe, is op een kleine 10.000 hectare meer uitgezaaid. Een stijging van 0,3 procent tegenover vorig jaar. Het totale areaal bedraagt 3,22 miljoen hectare. Wintergerst kent de grootste stijging, van 4 procent. De totale oppervlakte bedraagt 1,3 miljoen hectare. Vooral in Brandenburg en Nedersaksen is meer gerst gezaaid, wat ten koste van koolzaad gaat. De stijging in areaal bedraagt daar respectievelijk 8 en 7 procent.

Een lage koolzaadprijs en problemen met ziektes en plagen - als gevolg van de neonics ban - zorgde ervoor dat de koolzaadteelt vorig jaar twijfelachtig verliep. De uiteindelijke opbrengst viel in 2015 erg mee. Dit jaar is daarom iets meer koolzaad uitgezaaid. In totaal 8.800 hectare extra, wat het totaal op 1,29 miljoen hectare brengt. In Hessen en Noordrijn-Westfalen is het areaal met 10 procent toegenomen. De grootste daling vind je in Beieren en Saksen-Anhalt.

De prijs van koolzaad mag zich dan wel niet op een hoog niveau bewegen, dat geldt ook voor andere graangewassen. Alternatieven zijn niet voorhanden en de kennis voor koolzaad is aanwezig.

De gegevens zijn afkomstig van steekproeven, die eind november zijn gehouden door Destatis. Er wordt geen rekening gehouden met uitwinteren en problemen met ziektes. Het uiteindelijke areaal kan dus nog iets lager uitkomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Droogte in de VS geeft graanmarkt vleugels

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden