Druk op markt

Resultaat granenpools CZAV boven verwachting telers

11 Juni 2016 - Clarisse van der Woude - 9 reacties

Hoewel het niveau van de wereldtarwemarkt het afgelopen seizoen laag was, vinden veel telers volgens CZAV het uiteindelijke resultaat van de granenpools meevallen. Vrijdag viel de brief met uitbetalingsprijzen in de pools over oogst 2015 bij telers op de deurmat.

Voor maaltarwe betaalt de coöperatie uit Wemeldinge 150,25 euro per ton uit. Baktarwe die aan de kwaliteitseisen voldoet krijgt 2 euro extra. Dit in inclusief eiwitpremie, met een HL-gewicht van minimaal 76 kg/hl en een eiwitpercentage van boven 12,5 procent. Voor voertarwe wist CZAV een prijs te maken van 145,75 per ton. Alle gerst wordt beloond met een prijs van 137,50 euro. Bij alle genoemde prijzen geldt dat deze exclusief BTW zijn. De bewaarpremie bedraagt maximaal 10 cent. ‘Deze bedragen krijgt de boer op zijn rekening gestort. Er gaan geen kosten meer vanaf’, voegt adjunct-directeur Ko Francke daaraan toe.

Tarwe kon voor grootste deel in maalindustrie worden afgezet

De deelnemers kregen eerder een voorschot van 132,50 euro per ton. ‘Telers zeiden mij dat ze er rekening mee hielden dat het daarbij bleef. Zeker rondom de jaarwisseling en begin januari was de markt erg laag; de boerenprijs zakte zelfs even onder de 130 euro. Natuurlijk is het niveau veel te laag als je bedenkt aan hoeveel eisen telers moeten voldoen. Ook afgemeten aan de investeringen moet een teler meer verdienen, maar onder deze marktomstandigheden is het resultaat toch 5 tot 10 cent hoger uitgekomen dan menigeen had verwacht, zo blijkt uit gesprekken die ik met deelnemers had. Doordat veel tarwe aan de eisen van de verwerkende maalindustrie voldeed, kon deze voor het grootste deel in deze sector worden afgezet. Dat heeft een gunstige invloed op de uitbetaling.’

Mede doordat het een lange pool is, kon de schade beperkt blijven. De pools starten bij aanvang van de oogst en lopen tot en met mei door. ‘Een beperkt deel van de oogst kunnen we vroeg in het seizoen verkopen. We kwamen terugkijkend op een toen nog redelijk niveau op de markt. Echter later in de zomer zakten de prijzen. Toen er berichten uit Rusland en Oekraïne kwamen over droogte steeg de markt weer wat, maar de perikelen over de exportheffing voor tarwe in Argentinië, het uitblijven van grote calamiteiten en een verminderde vraag op de wereldmarkt drukten op de markt. Ook de lage olieprijzen hadden een negatieve impact op de markt.’

Gerst zit qua voederwaarde een beetje onder de prijs van tarwe, stelt Francke. ‘Dat zie je terug in de uitbetalingsprijs, maar over het algemeen kan wintergerst door werkspreiding, hoge opbrengst en lage kosten qua saldo toch nog meedoen. Gerst bestaat bij ons grotendeels uit wintergerst. Er wordt weinig zomergerst geteeld. Ik hoop dat deze die nu wordt geteeld brouwwaardig is; de laatste jaren moesten we het doen met rassen die moeilijk werden geaccepteerd door de brouwerijen. Nu zijn er nieuwe rassen die beter uit de proeven komen en een betrouwbaar product voortbrengen.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
zeeuw 11 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10870153/Resultaat-granenpools-CZAV-boven-verwachting-telers]Resultaat granenpools CZAV boven verwachting telers[/url]
DIEVENBENDE
Alles word verrekend met de nabetaling.
Paar cent op fungiciden herbiciden en kunstmest e.d. en je kan een hoge poolprijs realiseren.
Agria 11 Juni 2016
Dan bouw je toch zelf een silo en ga je het zelf doen.
Abonnee
kraai 12 Juni 2016
Een beetje bescheidenheid zou wel passen bij een prijs voor de granen ver onder de kostprijs.
pool boven verwachting? 12 Juni 2016
en wie heeft bepaald of onderzocht dat de poolprijzen boven de verwachting van de telers liggen. Of is dit een persbericht die CZAV zelf heeft opgesteld.
Redactie Boerenbusiness: wees es wat kritischer op dit soort reclame-uitingen. Of betaalt CZAV jullie voor het plaatsen van dit artikel?
humpeltje 14 Juni 2016
maar de tomatensoep is toch goed verzorgd op de ledenvergadering.....ha ha ha
kees 14 Juni 2016
ik draag de czav best een warm hart toe maar dit is toch een borstklopperij die pijn zou kunnen gaan doen
humpeltje 14 Juni 2016
t is in ieder geval een conclusie uit een eigen marktonderzoek.....interview met een bestuurslid uit eigen gelederen die 10 ruggen op een jaar opstrijkt en t allemaal wel prima vindt!
humpeltje 14 Juni 2016
t is in ieder geval een conclusie uit een eigen marktonderzoek.....interview met een bestuurslid uit eigen gelederen die 10 ruggen op een jaar opstrijkt en t allemaal wel prima vindt!
humpeltje 14 Juni 2016
humpeltje schreef:
t is in ieder geval een conclusie uit een eigen marktonderzoek.....interview met een bestuurslid uit eigen gelederen die 10 ruggen op een jaar opstrijkt en t allemaal wel prima vindt!



de kracht zit in de herhaling....met excuses
Abonnee
pruikenmaker 18 Juni 2016
waarom reageert BB niet op de terechte vraag van 'pool zonder verwachting'?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Granen & Grondstof

Droogte in de VS geeft graanmarkt vleugels

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden