Omslag consumententrends

Groeimarkt bio-suiker geen optie voor Nederland

5 Januari 2017 - 2 reacties

Biologische suiker is een opkomende markt, maar de productie zal voorlopig niet van de grond komen in Nederland. Niet omdat we het niet geprobeerd hebben. Hoe dat dan wel zit, staat in deze analyse.

Nordzucker kondigde medio december aan in biologische suiker te stappen. De op één na grootste suikerproducent van Europa is echter niet de eerste Europese suikerverwerker die kansen ziet in bio. Zo biedt Südzucker bio-producten aan voor babyvoeding, biobakwaren en 500 grams verpakkingen voor de consument en verkoopt het Oostenrijkse Agrana biologische suikerproducten aan levensmiddelenproducenten, de verwerkende industrie en de eindgebruiker.

De Duitse en Oostenrijke markt bevinden zich al jaren in een groeiende consumptieve flow van biologische levensmiddelen, mede ingegeven door de krachtige pr-machines. De groeivraag naar bio-suiker is de reden voor Nordzucker om daarop in te spelen. Nu komt een groot deel van de bio-suiker nog uit import van rietsuiker uit Latijns-Amerika waaronder Brazilië en Paraguay. Maar de markt groeit hard en de vraag neemt alleen maar toe. Dat Nordzucker erin stapt is dan ook niet heel verwonderlijk. Het gescheiden houden van de processen tussen de gangbare en de bio-stroom aan de start van de campagne gaat een uitdaging vormen, maar de premiums zijn blijkbaar interessant genoeg om dat te rechtvaardigen.

Bio-suikermarkt groeit hard en de vraag neemt alleen maar toe

Toch was Suiker Unie eerder. Het Nederlandse suikerconcern deed 10 à 15 jaar geleden al een poging met biologische bietsuiker. Enkele jaren later legde de producent het bijltje er echter alweer bij neer. Als grote suikerfabriek was het moeilijk de productie van een klein biologisch volume in combinatie met de vele eisen in de benen te houden. Bovendien was de vraag destijds mager. De Nederlandse consument was er toen blijkbaar niet klaar voor. Anno 2017 is de tendens intussen gekeerd. Kijkende naar de consumententrends in voeding is bio-suiker nu wel interessant, erkennen ook diverse specialisten.

Toch is het niet de verwachting dat Suiker Unie de bio-productie snel weer oppakt. De reden waarom er indertijd mee is gestopt, is namelijk niet weg. Sterker nog; de fabrieken zijn alleen nog maar gegroeid in capaciteit. Gezien het eisenpakket is het inpassen van een uiterst kleine biologische stroom in de totale campagne en het productieproces een hele kluif. Zeker als dat economisch uit moet kunnen. De fabrieksschaal is een probleem waar Duitsland met meerdere kleinere fabrieken niet of minder mee kampt. Een ander argument waarom bio-suiker in Nederland nog geen optie is, is dat gangbare suiker een commmodity is waarin wereldwijd wordt gehandeld. Voor biologische producten bestaat er nochtans geen termijnmarkt waardoor het lastig is om de prijs ervan goed in vingers te hebben.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
rené 5 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10872903/Groeimarkt-bio-suiker-geen-optie-voor-Nederland]Groeimarkt bio-suiker geen optie voor Nederland[/url]
Jammer dat er nog maar2 fabrieken zijn in Nederland,in het verleden zijn er genoeg geweest daar had makkelijk 1 kleine van omgebouwd kunnen worden voor bio maar dat was toen nog niet te overzien.Is het niet mogelijk om centraal in Nederland een kleine compacte fabriek te bouwen of is de markt daar te klein voor?Iets voor de Cosun om te onderzoeken?
Groninger 5 Januari 2017
Suiker en biologisch eten zijn zowieso uit den boze volgens mij. Suiker voor mensen is net als kunstmest voor planten
jos 6 Januari 2017
Men moet eerst met cijfers op tafel komen voordat men ja of nee kan zeggen.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Suiker

Nordzucker op weg naar einde van bietencampagne

Nieuws Suiker

Südzucker stelt prognoses naar boven bij

Nieuws Suiker

Südzucker verhoogt winst in eerste halfjaar

Analyse Suiker

Franse suikergigant rekent op krimp van de bietenteelt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief