Nieuws Australiƫ

Extreme droogte in Australiƫ, tarwe zeer duur

9 Augustus 2018

Terwijl het erop lijkt dat het weer in Europa omslaat, is en blijft 2018 extreem droog. Echter, Europa is niet het enige continent dat met droogte kampt. Australië heeft namelijk te maken met de ergste droogte in 50 jaar tijd. Hierdoor stijgen de tarweprijzen in het land nog harder dan in Europa.

Australië is enigszins gewend aan hoge temperaturen en droogte, maar toch is dit jaar ook voor hen extreem te noemen. De situatie is zeer verschillend per regio, maar in Oost-Australië is het zo goed als overal zeer droog. Er wordt gemeld dat boeren noodgedwongen hun dieren moeten slachten, omdat zij geen mogelijkheden hebben om de koeien te voeren.

Geen winteroogst
In Australië is het nu winter. Doorgaans is er ook een herfst- en winteroogst, maar de verwachting is dat die er dit jaar niet gaat zijn. De Australische Bank verwacht dat de tarweoogst onder de 20 miljoen ton gaat uitkomen. De regenval in het westen van het continent, wat de grootste tarweproducerende regio is, heeft de verwachtingen wel iets verbeterd.

De tarweoogst was afgelopen jaar de kleinste in 10 jaar tijd en het lijkt erop dat de oogst van dit jaar opnieuw klein gaat zijn. De tarweprijs in het land wordt omhoog geduwd door dat er meer vraag is naar het product. Dit omdat boeren het nodig hebben om hun vee te voeren. Momenteel bevindt de tarweprijs zicht op maar liefst $282 per ton (Amerikaanse dollar).

De Australische regering verwacht dat er 15,2 miljoen ton tarwe geëxporteerd kan worden. Dat is het laagste aantal in 9 jaar tijd. De Australische weerdiensten zeggen dat de droogte in het land voorlopig nog niet voorbij is. Er wordt een El Niño verwacht, die normaliter een droog weertype met zich meebrengt.

Noodhulp
De overheid in Australië heeft bekendgemaakt dat er $500 miljoen (Australische dollar) beschikbaar is voor noodhulp in de regio rond New South Wales. Een groot deel wordt gebruikt om het transport van veevoer en water te ondersteunen. De boeren krijgen een ondersteuning van maximaal $12.000 per onderneming.

 

boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Langetermijnverwachting voor tarwe blijft goed

Marktflits Granen

Goede tarwe-export EU geeft markt moed

Analyse Granen

OekraĆÆne wederom cruciale factor op graanmarkt

Marktflits Granen

Tarwemarkt na exportdeal nog onvoorspelbaarder

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief