Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Historisch hoge prijzen op grondstofmarkten

4 Maart 2022

Een historische vrijdag (4 maart) na een turbulente week op de tarwemarkt. Voor het eerst kwam de Matif in Parijs boven de €400 per ton, gevoed door de onzekerheid en het sentiment die de oorlog in Oekraïne met zich meebrengt. Hoe sloten de grondstoffen in Europa deze week? 

Volg de impact van de oorlog in Oekraïne op de grondstofmarkten en in de agribusiness in het speciale Boerenbusiness-dossier.

Het maartcontract tarwe op de Matif opende vrijdag op €400 per ton. Gedurende de dag steeg dat zelfs door naar €426 per ton op het hoogte punt en een groot deel van de dag stond de prijs boven €410. Na vijven sloeg een verkoopwoede toe en daalde de koers weer en zakte zelfs even onder €380 per ton. Tegen sluitingstijd veerde de markt weer op om te sluiten op €393,75 per ton. Maar de expiratiedatum van het maartcontract nadert en veel partijen hebben hun posities inmiddels al afgebouwd. Het meicontract is daarom het meest verhandelde contract en ook die passeerde de €400 grens met €406,75 op het hoogste punt. Het meicontract is gesloten op €374,75 per ton een plus van 2,3% ten opzichte van de slotkoers gisteren. Met het aflopen van het maartcontract moet het prijsverschil tussen maart en mei verkleind worden. Staat maart nu te hoog of mei te laag? Die vraag gaat de komende beursdagen worden beantwoord.

Nieuwe oogst vast boven €300
De eerste contracten voor de nieuwe oogst noteren wederom boven de €300 per ton. Het septembercontract staat op €317,50 per ton. Dat is 1,5% hoger dan gisteren. Het decembercontract is zelfs nog harder gestegen met 2,9% naar 309,25 per ton. Ook het maart 2023 staat inmiddels boven de €300 op €303,50 per ton. De markt calculeert daarmee in dat de aanvoer van tarwe uit het Zwarte Zee gebied voor een langere termijn verstoord kan raken. Pas voor de oogst 2023 zakt de prijs naar een meer gebruikelijk niveau van rond de €250 euro. Vergeleken met twee weken geleden overigens nog altijd €25 hoger overigens.

De maïs notering op de Matif steeg vrijdag net als tarwe door het dak. De beurs opende op €420 per ton en dat is gelijk de hoogst prijs van de dag. Waar op de tarwemarkt het maart- en meicontract nog naar elkaar toe moeten bewegen, is dat bij maïs vandaag (vrijdag) gebeurd. Het Maartcontract sloot op €350 per ton -een daling van 7,7% en mei sloot op €345 per ton. Dat is een stijging van 5,3%. Het novembercontract (eerste contract nieuwe oogst) sloot op €268,50 per ton 0,3% lager.

Aardappelmarkt blinkt uit in stabiliteit
Tussen al het spektakel op de bijvoorbeeld granenmarkt valt de aardappeltermijnmarkt uit de toon. De hele week beweegt het april 2022 contract tussen de €19 en €20 per 100 kilo om vrijdag te sluiten op €19,80 per 100 kilo. Het junicontract is gesloten op €21 per 100 kilo. De nieuwe oogst is gesloten op €19,40 voor het april 2023 contract. De teler heeft met de hoge tarwe- en in iets minder mate maïsprijzen een alternatief voor de aardappelteelt. Wat betekent dat voor het aardappelareaal voor het komende seizoen?

De granenmarkt maar ook de gas- en oliemarkt hebben de afgelopen week hele forse stappen naar boven gezet. De belangrijkste oorzaak is natuurlijk de ontwrichtende werking op de wereldhandel van de oorlog in Oekraïne. Handel is echter niet uitsluitend gebaseerd op de koele feiten. Andere motieven en emoties spelen daarbij altijd een rol. Verschillende experts waarschuwen dat daardoor de afgelopen dagen ook veel lucht in de markt is gepompt. Oekraïne en Rusland zijn beide agrarische grootmachten die met name voor voedselvoorziening van Noord-Afrika en het Midden-Oosten essentieel zijn. En hoe je het ook went of keert, daarin zijn de afgelopen week grote problemen ontstaan. In die zin is er iets fundamenteel veranderd op de markten.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen

Tarwe stijgt door, maïs maakt pas op de plaats

Analyse Granen & Grondstof

Streeft maïs op de Matif tarwe voorbij?

Achtergrond Termijnmarkten

Termijnmarkten groot in het nieuws, hoe werken ze?

Nieuws Granen & Grondstof

Telers VS wachten op beter bod voor restant maïs

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief