Grond

natuur heide

Opinie Jaap Majoor

Gaat het om stikstof of om herindeling Nederland?

De media, overheid en natuurinstanties zijn er vol van. Stikstof tast de natuur aan. Welke natuur? Hebben wij wel ongerepte natuur? Alle natuurgebieden in Nederland zijn door ons mensen gemaakt en er is dus geen ongerepte natuur. Zo zijn ook de heidevelden in het verleden door de boeren ontstaan.
2 Augustus 2022
windenergie tulpen melkveebedrijf koeien weidegang nederland flevoland

Analyse Grondmarkt

Grondprijzen over de top, daling lijkt ingezet

De afgelopen decennia kon de landbouwgrondprijs maar één kant op en dat was omhoog. Ingegeven door de vraag vanuit agrarische ondernemers die schaalvergroting wilden toepassen, bleef de vraag groter dan het aanbod. Kijkend naar die grondmarkt, dan zijn er historisch een aantal ingrediënten die zorgden voor de stijging van de prijzen.
17 Juni 2022
grond nederland grondprijs Brabant

Nieuws Grond

Grote regionale verschillen in nieuwe pachtnormen

De nieuwe pachtnormen voor 2022 zijn bekend. In acht regio's is de norm verlaagd, in vijf verhoogd en in één regio blijft de norm gelijk. Tussen de regio's zitten wel grote verschillen in de veranderpercentages.
15 Juni 2022
akkerbouw grond Duitsland

Nieuws Grond

Duitsland stopt met de verkoop landbouwgrond

De Duitse federale regering stopt met de verkoop van landbouwgrond. Dat besluit wordt toegejuicht door Susanna Karawanskij, de minister van landbouw van de Duitse deelstaat. 'De privatiseringsstop is de juiste stap', zo heeft de politica van Die Linke zondag 29 mei laten weten aan het persbureau Deutschen Presse-Agentur (DPA).
30 Mei 2022
stad platteland verstedelijking bouw

Nieuws CBS en WUR

Druk op landbouwgrond neemt komende jaren toe

Tussen 2013 en 2020 is de oppervlakte landbouwgrond met zo'n 24.400 hectare afgenomen. De druk op landbouwgrond neemt de komende jaren alleen maar toe.
18 Mei 2022
grond erf

Analyse Akkerbouw

Is huurgrond volgend jaar een schaars goed?

Met een tarweprijs die solide rond het €400 niveau beweegt – en daarmee ook andere granen meetrekt – wordt het gewas interessanter dan het de laatste 25 jaar is geweest. Dat geldt ook voor grondeigenaren die voorheen verhuurden. Betekent dit dat huurgrond schaars wordt in Europa? In deze analyse zetten we de trends uiteen per regio in Nederland en daarbuiten.
13 Mei 2022
uien zaaien flevoland Gewastour2020

Nieuws Grondmarkt

3.000 hectare cultuurgrond op de tocht voor woningen

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft circa 3.000 hectare landbouwgrond die potentieel geschikt is als bouwlocatie. Dat schrijft minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge op dinsdag 10 mei in beantwoording op Kamervragen.
10 Mei 2022
grond uien zaaien flevoland Gewastour2020

Achtergrond Grond

Prijs bouwland stijgt door, gras maakt pas op de plaats

De gemiddelde grondprijs komt in het eerste kwartaal van 2022 iets lager uit dan in het voorafgaande kwartaal. Ten opzichte van de gemiddelde grondprijs over heel 2021 is er overigens nog wel sprake van een hoger prijsniveau, zo blijkt uit de cijfers van het Kadaster.
3 Mei 2022
grond nederland grondprijs Brabant

Nieuws Kadaster

Overheid grijpt minder vaak naar onteigening

Het aantal onteigeningen is afgelopen 27 jaar afgenomen, maar de onteigende oppervlakte is ongeveer gelijk. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kadaster. Het instrument 'onteigening' wordt relatief weinig gebruikt. In de meeste gevallen verwerft de overheid de grond in goed overleg met de eigenaar.
19 April 2022
grond

Nieuws Grond

Boer met erfpacht de klos van hoge inflatie

Bij de stijgende inflatie gaat het veelal over nadelige gevolgen voor de economie, koopkrachtplaatjes en consumentenvertrouwen. Maar ook binnen de agrarische sector is een groep die hard getroffen dreigt te worden door de hard opgelopen inflatie, namelijk de erfpachters.
5 April 2022
grond frankrijk grondbewerking

Nieuws Voedselzekerheid

Frankrijk brengt 300.000 hectare braak in productie

Zo'n 300.000 hectare landbouwgrond die normaliter als braakland wordt ingezet kan door boeren in Frankrijk dit jaar beteeld worden. Dat maakt het Franse landbouwministerie bekend. De GLB-betaling die hieraan vasthangt blijft gehandhaafd. Frankrijk wil zo over meer product beschikken dat kan worden geëxporteerd binnen de EU of Afrika.
4 April 2022
akkerbouw grond grondprijs

Nieuws Grond

Nederlandse grondprijs veruit hoogste van Europa

De gemiddelde grondprijs in Nederland is de hoogst van de Europese Unie. Dat blijkt uit de data van het Europese statistiekbureau Eurostat die vandaag (donderdag 31 maart) zijn gepubliceerd. Ook de voor wat betreft de pachtprijzen staat Nederland hoog in het lijstje.
1 April 2022
spuiten gewasbescherming Glyfosaat Onkruidbestrijding Agrifoto2

Nieuws Glyfosaat

Grondkamer handhaaft verbod op glyfosaat

De Centrale Grondkamer staat onder voorwaarde een verbod op glyfosaat toe op landbouwgronden in vier- en zesjarige geliberaliseerde pachtovereenkomsten van de provincie Noord-Holland. De regionale grondkamer oordeelde eerder nog dat dit verbod niet aan de pachters opgelegd mocht worden. Er worden wel voorwaarden verbonden aan het verbod.
29 Maart 2022
weide koeien

Opinie Chris van Bruggen

Landschapsgrond een politieke valkuil voor boer

Jonge boer Chris van Bruggen vindt het nieuwe politieke modewoord ‘landschapsgrond’ gevaarlijk. Het oorspronkelijke idee is niet verkeerd, maar mondt uit in meer geld onder boeren. Daar zit het probleem niet.
14 Maart 2022
Henk Staghouwer

Nieuws Provincie Groningen

Rekenkamer onderzoekt miljoenendeal Staghouwer

De Noordelijke Rekenkamer gaat een miljoenendeal onderzoeken die Henk Staghouwer, de huidige minister van Landbouw, in 2017 sloot. Staghouwer (ChristenUnie) was toen gedeputeerde van de Provincie Groningen. De provincie was ruim €8 miljoen kwijt aan pacht van landbouwgrond. Het onderzoek moet uitwijzen of de provincie te veel heeft betaald.
3 Februari 2022
akkerbouw grond ploegen

Nieuws Grond

Landbouwgrond wordt weer duurder

De prijs voor agrarische grond is in het vierde kwartaal van 2021 verder gestegen. Dat blijkt uit de gegevens die het Kadaster vandaag (woensdag 26 januari) heeft gepubliceerd. Hoe sterk is de prijs gestegen en wat zijn de regionale verschillen?
26 Januari 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief