Grond

koeien Verenigde Staten

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Investeringsfondsen in de Verenigde Staten pompen een recordhoeveelheid dollars in landbouwgrond. Ze zijn op zoek naar stabiele beleggingsmogelijkheden en grond biedt die bij uitstek. In minder dan tien jaar tijd is de waarde meer dan verdubbeld.
Eergisteren 14:00 uur
akkerbouw grond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

De prijzen voor Europese landbouwgrond in 2022 variëren fors, waarbij een Nederlandse hectare ver boven het gemiddelde uitsteekt. In Kroatië kost een hectare landbouwgrond het minst. Wat een Nederlandse boer moet neerleggen voor het pachten van een stuk grond is met afstand het meest vergeleken met zijn collega-boeren elders in Europa.
5 Februari 2024
akkerbouw grond

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

De gemiddelde agrarische grondprijs is in het laatste kwartaal van 2023 verder toegenomen. Daarnaast is de gemiddelde grondprijs in Nederland over heel 2023 met 7,4% gestegen tot €78.800 per hectare. Dat komt voornamelijk door de hogere waarde van bouwland, zo blijkt uit de cijfers van het Kadaster in het kwartaalbericht over de agrarische grondmarkt.
30 Januari 2024
melkveebedrijf koeien belgie

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Net als in ons land is de pachtwet in Vlaanderen een heet hangijzer. Bijna tien jaar lang werd gewerkt aan het vernieuwen van de 35 jaar oude pachtwet. Die nieuwe wet stelt de jonge boer centraal ten koste van lang zittende pachters. Dat kan niet op de steun van alle belangenbehartigers in Vlaanderen rekenen.
20 December 2023
vergister vergisting

Nieuws Mest

'Investeren in vergisten mest moet aantrekkelijker'

ABN Amro ziet mono-mestvergisting als 'een doorbraakinnovatie'. Volgens de bank moet het aantrekkelijker worden voor veehouders om hierin te investeren om 'de door het kabinet beoogde productie van 2 miljard kuub groengas in 2030 te helpen versnellen'.
19 December 2023
koeien natuur

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Bij het uitgeven van gronden in geliberaliseerde pacht selecteert Staatsbosbeheer niet alleen op de hoogste bieder. In de nieuwe toewijzingsprocedure laat Staatsbosbeheer het onderdeel 'kwaliteit' zwaar meewegen, zo valt op te maken uit de brochures bij de inschrijvingsronde op pachtgrond.nu. Boeren die meedoen aan natuurinclusieve landbouw (NIL) hebben een streepje voor.
14 December 2023
financieel euro biljetten

Achtergrond Melk

Financiering melkveesector in kritieke fase beland

Voor melkveehouders wordt het steeds moeilijker krediet te krijgen bij banken. Zelfs ophogen van de kredietruimte is problematisch. Het dreigt volgens velen een groter probleem te worden dan de vergunningssituatie. Boeren klagen er massaal over en accountantskantoren bevestigen de situatie. Banken menen dat het beeld genuanceerder is, maar geven toe dat momenteel met veel extra factoren rekening moet worden gehouden, zoals alle onzekerheden rond het stikstofbeleid en de maatschappelijke wens om de agrarische sector te verduurzamen.
8 November 2023
akkerbouw grond

Nieuws Grond

Wonen, werken en wegen leggen beslag op grond

Het landbouwareaal in Nederland krimpt. Dat is geen verrassing, maar het Kadaster en de Wageningen Universiteit gaan daar in het nieuwe kwartaalbericht over de grondmarkt nader op in. Agrarische grond wordt er niet goedkoper op blijkt verder uit de gegevens van het Kadaster.
23 Oktober 2023
windmolen windmolenpark

Opinie Kasper Walet

Duurzame energie komt ook naar jou toe

De laatste ontwikkeling op het gebied van het uitrollen van duurzame elektriciteit uit wind en zon zijn drijvende zonneparken op de Noordzee en het IJsselmeer. Drijvende zonnepanelen zijn niet nieuw, wellicht vind je die al bij je in de buurt op meren en drinkwaterbassins. Deze zijn echter van beperkte omvang.
10 Oktober 2023
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rente in strijd tegen meerkoppig monster

De depositorente van de Europese Centrale Bank (ECB) komt op het hoogste niveau ooit te staan. In de maandelijkse podcast Boerenbusiness Valuta vertelt Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst, aan presentator Eric de Lijster dat de hogere rente en de nog altijd te hoge inflatie steeds meer pijn gaat doen. Zowel bij ondernemers als de consument.
15 September 2023
Grondcast Henry Meijdam

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Belanghebbenden rond het dossier pacht hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe pachtwet. Dat vertelt Henry Meijdam, voorzitter van de Federatie voor Particulier Grondbezit (FPG) in de Boerenbusiness Grondcast. Meijdam noemt de overeenstemming tussen pachters en verpachters uniek.
5 September 2023
koeien belgie

Nieuws Grond

Belgische boer moet diepere zakken hebben voor grond

In België is de prijs van een hectare agrarische grond in vijf jaar tijd met bijna een kwart toegenomen. Het stijgen van de prijzen is de laatste tijd wel afgenomen. In sommige provincies wordt agrarische grond inmiddels weer iets goedkoper. Dat meldt Fednot, de brancheorganisatie van notarissen, op basis van data tot halverwege dit jaar.
29 Augustus 2023
rechtspraak rechtbank rechtzaak

Nieuws Grond

Rechter steekt stokje voor speculatie met grond

Als het aan de rechter ligt moet de speculatieve handel in landbouwgrond aan banden worden gelegd. Die uitspraak werd op 14 augustus door de Rechtbank Noord-Holland gedaan. Het in honderden stukjes opknippen van percelen landbouwgrond – die vervolgens als attractieve belegging aan particulieren worden aangeboden – is de laatste jaren fors in omvang toegenomen. In de praktijk blijkt dat deze zogenaamde 'warme grond' ijskoud aanvoelt.
18 Augustus 2023
koeien Verenigde Staten herfst

Nieuws Grond

Hoge rentes gooien anker uit voor grondprijs

De alsmaar stijgende rentepercentages remmen de stijging van de grondprijzen in de Verenigde Staten (VS) af. Ook de koersen op de commodity markten zijn van invloed op het investeringsklimaat op de grondmarkt, melden twee Amerikaanse federale banken. In de Verenigde Staten zijn de grondprijzen de laatste drie jaar stevige toegenomen.
15 Augustus 2023
aardappelen akkerbouw aardappeloogst Verenigde Staten

Achtergrond Grond

VS weert voortaan Chinese kopers van landbouwgrond

De Amerikaanse senaat heeft eind vorige maand met een wetwijziging ingestemd die het onmogelijk moeten maken dat Chinese bedrijven landbouwgrond in de VS opkopen. De VS vindt dit in het kader van voedselzekerheid geen wenselijke ontwikkeling, maar ze zijn vooral bang voor Chinese spionage. Overigens heeft China er verhoudingsgewijs amper landbouwgrond in bezit en is de Nederlandse invloed op de Amerikaanse grondmarkt veel groter.  
1 Augustus 2023
ploegen grondbewerking

Analyse Grond

Hoe Flevoland het Gooi van de grondmarkt is geworden

Wie ruim tien jaar geleden had voorspeld dat de grondprijs in Flevoland zou verdubbelen - van €100.000 naar €200.000 – was waarschijnlijk voor gek verklaard. Toch is het een prijsniveau waar landbouwgrond in de jongste provincie van ons land wordt aangeboden. Boerenbusiness sprak met makelaars, adviseurs en bemiddelaars om de thermometer in de hete grondmarkt van Flevoland te steken.
29 Juli 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden