Grond

veehouderij oude schuur

Nieuws Grond

Stoppersregelingen zetten rem op aanbod veehouderij

Gemiddelde grondprijs in Nederland is voor het eerst de €80.000 per hectare gepasseerd, zo meldt de makelaarsvereniging NVM. Voor losse grond is en blijft veel belangstelling volgens de vereniging. Melkveebedrijven waren goed in trek in de eerste helft van 2024. Er zijn er 9 meer verkocht dan in dezelfde periode vorige jaar.
2 Oktober 2024
aardappelen loofdoding biologisch branden

Nieuws Biologisch

Areaal bio groeit, minder bedrijven in omschakeling

Het biologisch landbouwareaal is in 2023 met 9,5% gegroeid naar 87.416 hectare. Er waren in 2023 wel 11,1% minder hectares in omschakeling dan een jaar eerder. Dit staat in het trendrapport over ontwikkelingen in de biologische sector van Bionext.
23 September 2024
grasoogst natuur

Nieuws GLB

Natuurclubs dwingen onderzoek naar GLB af

De Europese ombudsman is een onderzoek gestart naar de noodwijzigingen die de Europese Commissie eerder dit jaar heeft doorgevoerd onder druk van de boerenprotesten. Dat is gebeurd op verzoek van ClientEarth en Birdlife, die in juli een klacht indienden tegen de wijzigingen, zo is vandaag bekendgemaakt.
19 September 2024
groenbemester bladrammenas

Achtergrond Agribusiness

Consument gaat niet mee in trend naar regeneratief

Regeneratief mag gerust een kleine hype genoemd worden. Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat consumenten daar een milieuvriendelijkere teeltwijze wel waarderen, maar de extra kosten die daarmee gemoeid zijn hebben zij er niet voor over.
17 September 2024
Lubbert van Dellen

Interview Lubbert van Dellen

'Beperkte verlichting mest nu, wel positiever inzet'

Veel directe verlichting van de mestmarkt komt er nog niet met de vrijdag gepresenteerde mestbrief van landbouwminister Femke Wiersma. Smallere derogatievrije zones leveren zo'n 2% meer mestplaatsingsruimte op. Verdubbelen van de correctie voor gasvormige verliezen kan wel doortikken, want goed voor zo'n 25 miljoen kilo stikstof. Maar hierover moet de minister nog een besluit nemen. Toch zet de minister goede lijnen uit.
16 September 2024
flevoland beregening

Nieuws Grond

‘40 procent van pacht niet volgens afspraak’

Om nauwlettend in de gaten te houden hoe boeren pachtgrond gebruiken, zet het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) een daarvoor ontwikkeld AI-model in. Dat is nodig omdat bij 40% van verpachte grond iets niet volgens afspraak is gegaan. Het gaat hierbij om kortdurende (geliberaliseerde) pacht. Na een waarschuwingsperiode is het RVB inmiddels overgegaan tot het uitschrijven van boetes.
4 September 2024
akkerbouw grond

Open brief Rik Loeters

Debat landbouwgrond met foute feiten en acteurs

Een aantal dagen geleden stond er een opinie, met als titel 'Gebruik landbouwgrond vaker voor woningen',  van Joris Winters (sector leader property & investment bij Arcadis Nederland.) in het Financieel Dagblad dat ik graag zou willen nuanceren. 
14 Augustus 2024
akkerrand

Nieuws Grond

Landschapbeheer harde eis in pachtcontract bij ASR

ASR gaat voortaan enkel nog landbouwgronden verpachten die duurzaam worden beheerd. Dat wil zeggen dat pachters verplicht worden om hun bedrijf verder verduurzamen, hun bouwplan te extensiveren of agrarisch natuurbeheer toe te passen. De verzekeraar deed dit al op vrijwillige basis, maar dit wordt nu een harde eis. Voor de lopende contracten geldt dit niet.
9 Augustus 2024
grond uien flevoland Gewastour2020

Nieuws Grond

Krachtig herstel van prijzen landbouwgrond

In het eerste kwartaal van dit jaar zakten de gemiddelde grondprijzen in ons land nog wat terug, maar in de afgelopen drie maanden heeft een krachtig herstel plaatsgevonden. Voor de twee keer ligt het landelijk gemiddelde boven de grens van €80.000 per hectare. Dit blijkt uit de kwartaalrapportage van het Kadaster.
25 Juli 2024
grond akkerbouwbedrijf Verenigde Staten grondprijs

Analyse Grond

Investeerders drijvende kracht op grondmarkt VS

De stemming in de Amerikaanse landbouw wordt er niet beter op volgens de Ag Economy Barometer van de Purdue Universiteit en de CME Group. Hoge kosten voor de inputs en het reële risico dat prijzen van gewassen en vee verder zakken, drukken op de stemming onder de Amerikaanse boeren.
9 Juli 2024
ASR Dick van den Oever

Interview Dick van den Oever (a.s.r.)

'We investeren in grond met een langetermijnvisie'

Stilstand is achteruitgang, dat geldt ook voor agrarische bedrijven. Naast vernieuwing op het gebied van bijvoorbeeld teelt of techniek worden er vanuit de maatschappij en politiek eisen gesteld aan de 'license to produce'. Voor de individuele boer is het lastig daar in vulling aan te geven, nog even los van extra kosten. Andere ketenpartijen zullen ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
2 Juli 2024
grond financieel euro grondprijs

Nieuws Grond

Wordt agrarische grond opnieuw duurder?

Op basis van een enquête onder agrarisch taxateurs verwacht de Rabobank dat de agrarische grondprijs de komende twaalf maanden gelijk blijft of tot maximaal 5% toeneemt. Voor de langere termijn ligt een verdere stijging echter voor de hand, net als (nog) grotere prijsverschillen per regio.
27 Juni 2024
koeien koeienstal voerhek

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel nog stiller met afroming verder weg

Zo de fosfaatrechtenhandel al niet op zijn gat lag, dan is het de laatste paar weken zo mogelijk nog rustiger geworden. Kopers zijn nog afwachtender of hebben het geld niet.
19 Juni 2024
grond bodem

Achtergrond Teelt

Vijf mogelijkheden voor braakliggende grond

Het is niet op alle plekken gelukt om tijdig een gewas te zaaien of poten. Sommige percelen blijven daarom noodgedwongen braak liggen. Welke opties heb je als akkerbouwer of melkveehouder in de tweede helft van juni?
19 Juni 2024
export Scheepvaart

Nieuws Zuivelbusiness

Boter steelt show en beperkt verlies op GDT

Een gemiddelde daling van de volle melkpoederprijs met 2,5% trekt een voor het overige redelijk positieve GDT-veiling licht omlaag. Boter is de grote tegenhanger van het hoofdproduct, met vooral voor Nieuw-Zeelands product en directe levering een recordprijs.
18 Juni 2024
akkerbouw grond

Nieuws Grond

Pachtnormen in de lift na goede jaren voor de boer

Het ministerie van Landbouw heeft de pachtnormen voor 2024 bekendgemaakt. In alle regio's gaat de pacht omhoog. In het Noordelijk weidegebied blijft de stijging beperkt tot 16%. De grootste stijger is het Zuidwestelijk akkerbouwgebied waar de regionorm met 65% stijgt.
13 Juni 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden