Zwakke vraag

Grondprijs VS zakt verder maar huurprijs stijgt

20 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel de prijs van landbouwgrond in de Verenigde Staten voor de zeventiende maand op rij is gezakt, heeft dat geen invloed op de huur. Integendeel; de huurprijzen zijn juist opgelopen. Dat schrijft AgriMoney op basis van een rapport van Creighton University.

De gewasprijzen zijn dan wel gestabiliseerd, de vraag naar landbouwgrond blijft zwak waardoor deze de grondprijzen omlaag trekken. Ook de sterke dollar trekt een wissel op de Amerikaanse landbouweconomie. Opvallend is echter dat hoewel de waarde van grond daalt, de huurprijzen blijven stijgen.

Zelfs vraag naar huur-grond van mindere kwaliteit

De ondervraagde deskundigen in het rapport deden in januari een voorspelling van een gemiddelde huur van 492 euro per hectare. Inmiddels is dat gemiddelde gestegen naar 521 euro per hectare. Zelfs naar gronden van mindere kwaliteit is vraag. Al dan niet met behulp van satellietbeelden wordt de opbrengstpotentie van percelen onder de loep genomen om te bepalen welke grond geld opbrengt en welke niet.

Nebraska, Kansas en Illinois gingen tegen de trend in; daar klommen de grondprijzen. Maar Iowa, de staat die wordt gezien als graadmeter voor de grondprijs, zag de prijzen vorige maand omlaag gaan. In Canada ging de prijs in 2014 verder naar boven, maar de groei is minder sterk dan in 2012 en 2013.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden